Daudzi bijuši Jaunpilī un apskatījuši iespaidīgo viduslaiku pili, varbūt arī pienotavā nopirkuši kādu sieru, bet nemaz nezina, ka nieka divu kilometru attālumā ir brīnišķīga dabas taka gar upīti, milzīgas lapegles un pat atjaunota senlatviešu apmetne, bet blakus ir arī īsts pilskalns.

Šī ir lieliska vieta, kur doties kopā ar visu ģimeni. Izbrauciet cauri Jaunpilij gar skaisto pili un jau pēc 500 metriem sekojiet norādei un nogriezieties pa labi, vēl pēc neliela gabaliņa pie kapiem būs stāvlaukums, kur atstāt auto.

Foto: DELFI

Tur ir arī norādes un informācijas stends par visu parkā apskatāmo.

Tālāk jādodas pa veco un iespaidīgo lapegļu aleju, kuras galā ieraudzīsiet senlatviešu apmetnes modeli. Tas īpaši patiks bērniem, bet arī pieaugušajiem neliks vilties, jo pa to var arī kārtīgi izrāpelēties izložņāt pa aizsargvalni un iztēloties, ka esat sargi skatu tornī. Blakus ir arī nelielas šūpoles un piknika vieta.

Iepretim apmetnei ieraudzīsiet seno pilskalnu, kurā var uzkāpt, bet īsti labs skats no tā nepaveras, jo apvidus ir mežains un lielie koki aizsedz panorāmu.

Pastāv uzskats, ka Jaunpils Karātavu kalns varētu būt Atskaņu hronikā pieminētā Babote, jo tas ir vienīgais pilskalns ar valni, kas atrodas starp Dobeli un Kuldīgu, teikts mājaslapā "VisitTukums". Teikas stāsta, ka kalnā nogrimusi vecā pils, kas celšoties augšā, tiklīdz kāds uzminēšot tās vārdu, un tās vietā pazemē grimšot krustnešu celtā jaunā pils Jaunpils. Šī teika devusi iedvesmu dzejniekam Auseklim, 19. gadsimta vidū radot slaveno dzejoli "Gaismas pils".

Dodoties tālāk pa taku, nonāksiet pie mazās un pavasarī straujās Bikstupītes, kuras krastos tagad zied zilie vizbuļi.

Šī vieta lepojas arī ar augu valsts dažādību ar reti sastopamiem kokiem, turpat var novērot gan pamestus, gan jaunus, bebru veidotus dambjus. Pāri upītei ved koka tilts, kur, turpinot iet pa taku, nonāksiet pie Jaunpils pils.

Kur arī var izstaigāt skaistu parku ar dīķiem un pat aiziet līdz muižkungu kapenēm. Tāpat interesants ir pils muzejs.

Foto: Publicitātes foto

Savukārt, ja pirms tiltiņa nogriezīsieties pa labi, iespējams uzkāpt pa kāpnēm kalnā un palūkoties uz upes ieleju no augšas. Bikstupītes ielokā ir arī jauka piknika pļaviņa, bet piknika vietās Latvijas valsts meži sarūpējuši arī malku ugunskuram.

Lūk, kā šopavasar izskatās Kartavkalna dabas takā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!