Foto: DELFI
No trešdienas, 3. jūnija, ikvienam apmeklētājam durvis vēris Mazais meteorītu muzejs Rīgā. Tas atklāts 2. jūnija vakarā un nu, pretēji savam nosaukumam, ir lielākais šāda veida muzejs Baltijā.

Latvijas Mazā meteorītu muzeja fondos glabājas mikro un makro paraugi no vairāk nekā 5% no visu novēroto uz Zemes nokritušo meteorītu fragmentiem, stāsta tā veidotāji. Daudzveidības ziņā Meteoriti.LV kolekcija ir kļuvusi par plašāko meteorītu kolekciju Baltijā. Tajā pārstāvēti paraugi no lielākās daļas meteorītu klasēm, kas nokrituši visos Zemes kontinentos.

Muzejā var apskatīt pavisam īstus meteorītu fragmentus fragmentus arī no diviem Latvijā nokritušajiem meteorītiem. Interesanti,ka Latvijas teritorijā pavisam zināmi tikai četri nokrituši akmens meteorīti un tas noticis vairāk nekā pirms 100 gadiem – Līksnā (1820. gadā), Biržos (1863. gadā),Neretā (1864. gadā) un Baldonē (1890. gadā). Diemžēl gandrīz visa šī bagātība no Latvijas tikusi izvesta, izņemot dažus desmitus gramus Baldones meteorīta fragmentu, kas tika saglabāti Latvijas Universitātē. 2014. gadā Meteoriti.LV atguvuši arī nelielus pirmā Latvijas Līksnas meteorīta fragments un mikroskopa plānslīpējums. Šobrīd tiekot veikts arī aktīvs darbs citu Latvijas meteorītu paraugu atgūšanai.

Tāpat muzejā glabājas arī lielākā uz Zemes nokritušā meteorīta, Čeļabinskas, meteorīta fragments.

Muzejā apskatāmi arī citi ar meteorītiku saistīti objekti – impaktīti, tektīti, medaļas, izglītojoši plakāti u.c.

Muzejs atrodas Nīcgales ielā 3, Rīgā. Tas sākotnēji darbosies tikai ar iepriekšēju rezervāciju. Vairāk informācijas www.meteoriti.lv vai, rakstot uz e-pastu info@meteoiti.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!