Netālu no Rīgas, Ogres pilsētas un Ikšķiles novada teritorijā, atrodas romantisks un skaists dabas parks "Ogres Zilie kalni". Teritorijas lielāko daļu aizņem Latvijā ļoti rets biotops - skujkoku meži uz osiem (5-10 m augstas, garas vaļņveida grēdas ar stāvām nogāzēm). Šoziem tur izveidota gleznaina slēpošanas trase.

Zilie kalni ir Ogres Kangaru osu grēdas sastāvdaļa, kam raksturīgs izteiksmīgs reljefs, kur atpūsties visiem ziemas prieku cienītājiem. Ikviens dabas parka apmeklētājs var doties pastaigā pa skaistu, sakoptu mežu, uzkāpt tornī vai apmeklēt gleznaio Dubkalnu ūdenskrātuvi. Drosmīgākie var vizināties sniega suņu kamanās, bet mazākie apmeklētāji ziemas priekus var baudīt, vizinoties ar ragaviņām vai šļūcot ar plēvi.

Ogres un Ikšķiles novadu pašvaldību aģentūra sagatavojusi lielisku slēpošanas trasi 12 kilometru garumā, kas savieno Ogri un Ikšķili. Iespējams izvēlēties arī mazākus apļus, sekojot attālumu norādēm. Iesācējiem tiek ieteikts izvēlēties trasi ar zaļu marķējumu. Prasmīgākos slēpotājus gaida "sarkanās trases" stāvo pauguru vilinājums. Slēpošanas trases platums ir trīs līdz seši metri, tās ārējās malās "ieliktas" klasiskā soļa sliedītes. Drošības nolūkos dažas trases ir paredzētas vienvirziena kustībai, skaidro Dabas aizsardzības pārvaldes pārstāve Inese Pabērza. Ja pašiem slēpju mājās nav, tās Ogrē var iznomāt šeit.

Jāpiebilst, ka 30. janvārī Zilo kalnu sporta un atpūtas kompleksā notiks Ziemas triatlons. Vairāk informācijas par šo pasākumu meklējiet šeit.

"Šobrīd, baudot ziemas priekus, no Ogres Zilo kalnu dabas vērtībām varēsim izbaudīt vien vecajiem un skaistajiem mežiem apaugušo osu grēdu, sniegu, gaisa svaigumu un acij tīkamas panorāmas. Vasarās šeit sastopamas arī tādas īpaši retas aizsargājamas augu sugas kā smiltāju esparsete, šaurlapu lakacis, Ruiša pūķgalve, zāļlapu smiltenīte, Alpu āboliņš, meža un pļavas silpurenes, kā arī citas aizsargājamas augu sugas. No aizsargājamiem un retiem putniem šeit mitinās lielā gaura, upes zīriņš, mežirbe, melnā dzilna, sila cīrulis, mazais mušķērājs," stāsta Pabērza.

Aktīvās atpūtas cienītājiem vasarās šeit iespējams braukt ar velosipēdu pa speciāli marķētām takām, piknikot tam paredzētajās vietās, skriet, orientēties, sēņot, ogot, nūjot, peldēt un pat jāt ar zirgiem instruktoru pavadībā.

Vairāku projektu rezultātā dabas parkā ir uzlabota un atjaunota dabas tūrisma infrastruktūra –
labiekārtotas, izbūvētas takas un kāpnes, uzliktas norādes un taku marķējuma zīmes.

Dabas aizsardzības pārvalde aicina izmantot jaunizveidoto dabas tūrisma infrastruktūru, vienlaikus aicinot saudzēt ne tikai dabas vērtības, bet arī cilvēku radītās vērtības!

Vairāk informācijas par dabas parku "Ogres Zilie kalni" lasiet šeit.

Idejas, ko vēl apskatīt Ogrē un tās apkaimē, meklējiet rakstā "Brīvdienu maršruts: Ogre - pilsēta ar nosaukumu, kas patīk Šreka faniem".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!