Dabas daudzveidības ziņā Slīteres nacionālais parks ir viena no bagātākajām teritorijām Baltijas jūras piekrastē, tas ir arī vecākais nacionālais parks Latvijā. Tajā atrodas vairākas dabas takas, tostarp arī gleznainā Pēterezera dabas taka, kas vedīs pāris tūkstošus gadu senā vēsturē – tā vijas pāri kangaru mugurām un vigu vēderiem. Taka aizvedīs līdz Pēterezeram, pa ceļam šķērsojot bijušā šaursliežu dzelzceļa paliekas.

Kangari ir senas kāpas un vigas ir mitras starpkāpu ieplakas. Šāds komplekss radies laikos, kad šeit vēl viļņojās jūra, teikts Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) mājaslapā.

Šī, kā atzīst pati fotogrāfe Zaiga Kaire, ir viena no takām, kas vienmēr pārsteidz. "Iesakām to apmeklēt visos gadalaikos – pavasarī izjust lakšu aromātu, vasaras sākumā priecāties par puplakšu skaistumu, vasarā baudīt balzāmkārkla jeb parastās purvmirtes neparasto aromu, rudenī skaitīt dzērveņu krelles, kas te izbirušas, bet ziemā dzirdēt, kā zem kājām kraukšķ salnas sastindzinātās sūnas, un, ja ir sniegs, kārtīgi izbristies! Intensīva – augšā, lejā, augšā, lejā pa kangariem un vigām – un, ja vēl ir sniedziņš, tad 3,5 kilometru pievarēšana var prasīt daudzas stundas. Takā izvietoti informatīvie stendi, kas detalizēti pavēstīs par redzēto. Takas sākumā ir arī ērta stāvvieta un WC," savā "Facebook" profilā "Uzzini, iepazīsti" raksta fotogrāfe un ceļotāja Zaiga Kaire

Pavasaros un rudeņos vigas piedzīvo pārvērtības – tās pieplūst ar ūdeni un kļūst par maziem sezonāliem ezeriņiem. Kādu brīdi Pīļu dīķa viga ir bijusi uzpludināta, bet nu jau ūdeņi nolaisti un viga atstāta dabisko plūdmaiņu varā, teikts DAP mājaslapā.

Pastaigu iespējams turpināt pa ezera purvaino krastu, kur atrodamas vairākas aizsargājamas augu sugas.

Takas sākums: 57.6543666, 22.2706833

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!