Braucot no Rīgas pa Vidzemes šoseju un pie Bērzkroga nogriežoties Madonas virzienā, nonāksiet Piebalgā. Vietā, kur pašlaik pakalni, ezeri, lauku sētas un lielceļi veido neaizmirstamu ainavu. Jau gandrīz divus gadsimtus šī ir vieta, ko var dēvēt par latviešu kultūras šūpuli, jo no tās nākusi liela daļa mūsu dižgaru, tomēr ne tikai patriotisks atskats vēsturē ir iemesls, lai turp dotos.

Vienīgā porcelāna fabrika Latvijā, 18. gadsimtā celtā muiža, senā Piebalgas apbūve brīvdabas muzejā "Vēveri" – tas viss sniegs atpūtu un baudījumu gan miesai gan garam. Lūk, ideja interesantam izbraucienam nedēļas nogalei!

Piebalgas apskati sāciet ar došanos Ērgļu virzienā, kur sešus kilometrus no Vecpiebalgas, Inešos, atrodamā 18. gadsimta beigās celtā Vecpiebalgas muiža ar klasicisma stilā veidotu apbūves ansambli, ko ieskauj 4,2 hektārus lielais parks. Tajā atrodamas 43 koku un krūmu sugas, no kurām 22 ir eksotiskas.

Parku apjož laukakmeņu žogs.

Vecpiebalgas muižas ēka celta 1688. gadā kā zviedru valdības īpašums. Pēc Ziemeļu kara Pēteris I uzdāvināja muižu diplomātam un karavadonim Borisam Šeremetjevam, kurš muižas dzīvojamo ēku tagadējā izskatā cēlis ap 1784. – 1786. gadu. To šoruden skaistās fotogrāfijās izdevies iemūžināt fotogrāfam Gintam Muceniekam.

Interesanti, ka gar muižu tek Latvijas īsākā upe – Arisa. Turklāt, atsaucot atmiņā klasiku, jāmin, ka tieši šī muiža kalpojusi par prototipu Slātavas muižai brāļu Kaudzīšu romānā "Mērnieku laiki".
Diemžēl muiža pašlaik apskatāma tikai no ārpuses.

Turpat Inešos kopš 2007. gada atrodas arī vienīgā porcelāna ražotne Latvijā – "Piebalgas porcelāna fabrika". Iepriekš piesakoties, saimnieki laipni piedāvā doties ekskursiju, stāstot par porcelāna izstrādājumu niansēto veidošanu, savukārt apmeklētāji var izmēģināt biķerīšu liešanu.

Foto: Publicitātes foto

Vecpiebalgas muižas velvētajā pagrabstāvā iekārtota porcelāna galerija, kurā ar profesionālām krāsām apmeklētāji var apgleznot porcelāna traukus, iegādāties suvenīrus.

Apmeklējums jāpiesaka pa tālruni 28451800.

Vairāk informācijas: www.porcelanadarbnica.lv.

Foto: Publicitātes foto

Tālāk jādodas uz vēl kādu neparastu un autentisku vietu – Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja lauku ekspozīciju "Vēveri", kas atrodas septiņus kilometrus no Vecpiebalgas. Senā zemnieku – amatnieku sētu grupa Vēveros ir novada tradicionālās celtniecības paraugs. Tur apskatāma ekspozīcija ar senajiem darbarīkiem, sadzīves priekšmetiem, savukārt no atjaunotajām vējdzirnavām redzamas Piebalgas tāles.

Ekskursijas iepriekš jāpiesaka pa tālruni 29364806.

Vairāk Informācijas: www.brivdabasmuzejs.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!