Foto: Shutterstock
Vairums no mums ir pabijuši Rundāles pilī, redzējuši Daugavas lokus, izstaigājuši Ķemeru purva taku un bijuši citos zīmīgos Latvijas tūrisma objektos. Bet mēs ticam, ka te vēl ir daudz ko atklāt!

Kurš gan nevēlas siltajā laikā baudīt jūras vēju matos un saules staru pieskārienus, atrast cilvēku neskartu dabas pudurīti, kurā gūt enerģiju vai arī sevi pārsteigt ar to, cik gan maz mēs par Latviju tomēr zinām?

Lai padarītu vasaru vēl aizraujošāku, piecas ne visiem zināmas vietas Latvijā iesaka Otomārs Pūce – ģeogrāfs, izsens tūrisma gids un kampaņas "Atklāj Latviju" vēstnieks.

Sirreālas vides instalācijas Ķeipenes stacijā

Vai zināji, ka Ķeipenes dzelzceļa stacijā ir izveidota pasaulē vienīgā publiski apskatāmā ekspozīcija, kas veltīta kinomākslas dižgaram Sergejam Eizenšteinam? Šajā vietā, kura glabā vienīgo sliežu posmu bijušajā maršrutā Rīga - Ērgļi, ir izveidota kinostacija, kur gan kinomīļi, gan citi interesenti var apskatīt iespaidīgas un sirreālas vides instalācijas un, varbūt, pat paši sajusties, kā filmu varoņi.

Foto: @ritvarafoto

350 miljonus gadu sens skats uz Veczemju klintīm

Latvija ir bagāta ar elpu aizraujošām ainavām un šī viennozīmīgi ir viena no tām! Tepat, Vidzemes krastos, slejas staltās Veczemju klintis. Vidzemes jūrmala ir lieliska gan romantiskām pastaigām, gan vieta, kur pabūt ar sevi un gūt mieru. Stāvkrasts ir līdz pat sešiem metriem augsts un vairāku simtu metru garumā atsedzas sarkanas smilšakmens klintis ar seklām abrāzijas alām, nišām, grotām un citiem veidojumiem. Lieliska vieta, kur skaistos mirkļus iemūžināt bildēs.

A post shared by Ivars Utināns (@ivoprod) on Apr 20, 2018 at 11:26pm PDT

Kaltenes akmeņainā pludmale

Kaltenes ciema jūras piekraste ir īpaša ar tās lielajiem laukakmeņiem. Šādas ainavas jūras piekrastē Latvijā redzamas tikai pāris vietās, tādēļ ļoti unikālas. Šeit ieraudzīsi arī lielāko jūrakmeni Latvijā – Grīļu dižakmeni, kura augstums ir 2,4 metri, apkārtmērs – 15 metri.

Ja akmeņi tevi tā nesajūsmina, Kaltenē ir arī skaists pastaigu takas maršruts ar skatu platformu un torni. Dodies pastaigā un iepazīsti, cik dažādas putnu sugas šeit mīt. Lieliska vieta, kurp doties vērot putnus, ieelpot svaiga gaisa malku un uzlādēties no dabas sniegtajām bagātībām.

A post shared by Anita Skujiņa (@anitaskujina) on May 26, 2018 at 10:24am PDT

Iespaidīgās Līču Laņģu klintis un to alas

Vai esi gatavs atklāt vienu no mūsu zemes apslēptākajiem mantojumiem? Dodies piedzīvojumā uz Līču Lanģu gravu. Tā ir aptuveni kilometru gara smilšakmens krauja Gaujas senlejas kreisajā krastā.

Šīs klinšu sistēmas maksimālais augstums ir ap 30 metriem un no tās piekājes izplūst ap 20 avotu, kuru darbības rezultātā izveidojušās dažāda garuma alas un dažādu izmēru nišas.

Strantes – Ulmales stāvkrasts

Vēlies aizbēgt no urbanizētās Rīgas un pazust no civilizācijas dabas neskartā pudurītī? Baudi dabas varenību iespaidīgajā un neparastajā stāvkrastā, kas ir teju civilizācijas neskarts. Tas apbur ar savu mežonīgo dabu un pasakainajiem saulrietiem. Strantes – Ulmales stāvkrasts ir aizsargājams dabas objekts, kas sākas dažus kilometrus ziemeļos no Pāvilostas. Kurzemes stāvkrasts stiepjas vairāku desmitu kilometru garumā, un tā augstums dažviet sasniedz pat 16 metrus, bet iespaidīgākās un neparastākās stāvkrasta formas vērojamas tieši Strantes – Ulmales posmā. Pārsteidz sevi ar dabas varenību vai izšūpojies milzu šūpolēs tepat blakus esošajā pļavā.

A post shared by Sandris Kuzmickis (@bargaiss) on May 1, 2018 at 11:13am PDT

Jau vēstījām, ka Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra sadarbībā ar Latvijas valsts simtgades biroju no šī gada jūnija līdz decembrim īsteno vietējā tūrisma veicināšanas kampaņu, kuras mērķis valsts simtgadē ir atklāt Latvijas mazpazīstamās vietas vai labi zināmos tūrisma objektus no cita rakursa, popularizējot tos "Instagram".

Mērķa sasniegšanai ir izstrādāta interneta vietne "atklajlatviju.lv", kurā visi objekti apkopoti astoņās kategorijās, aicinot atklāt jaunas Latvijas virsotnes, dabu, arhitektūru, garšu, aizmirsto, piedzīvojumus, ģimenēm draudzīgas vietas un darītājus. Šajā vietnē Latvijas iedzīvotāji kopā ar kampaņas vēstnieku Otomāru Pūci var smelties idejas saviem brīvdienu ceļojumiem, kā arī dalīties jaunos atklājumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!