Foto: DELFI

Visā Latvijā šonedēļ atzīmē Dzejas dienas, un arī ārpus Rīgas paredzēti daudzi vērienīgi un interesanti pasākumi, turklāt lielākā daļa sākas tieši šodien un turpināsies līdz pat nedēļas nogalei.

Kurzemes vārti Tukumā

Foto: DELFI Aculiecinieks

Kur un kad? 12.-14. septembrī Durbes pilī, Tukuma muzejā un citur pilsētā.

Tukumā šogad reizē notiks gan mākslas, gan dzejas dienas. Nebijis notikums Latvijā būs "Izstādes lasījumi". Iedvesmojoties no Kurzemes vecmeistaru gleznām, literāti radījuši jaunus darbus, kas skaļi izskanēs 12.septembrī plkst. 16.00 izstādē "Kurzemes māksla" Tukuma muzejā. Taču spilgtākais notikums būs videofilmas "Pretī" pirmizrāde 13.septembrī 18.30. Filmas stāstu veido Kurzemes jaunākās dzejas izlase, kas ilustrēta ar novada mūsdienu mākslinieku darbiem un Ģ.Pavēņa mūziku. Uzreiz pēc tam talantīgās koklētājas Laimas Jansones koncerts "Zarbugans".

Māksla. Līdz pat oktobra vidum būs apskatāmas vairākas vizuālās mākslas izstādes, kas papildinās cita citu. Ekspozīcijas veidos gan tradicionālie, gan laikmetīgie mākslas veidi. Būs skatāmi gan Kurzemes vecmeistaru darbi (J.Rozentāls, A.Anuss, L.Āriņš, A.Artums, K.Neilis, J.Spriņģis u.c.), gan Pastariņa balvas laureātu grāmatu ilustrāciju izstāde, gan sabiedrībā atpazīstamu autoru, gan jauno mākslinieku mākslas darbi. 

Dzeja autoru un aktieru lasījumā skanēs piecos tematiskos Vārtos netradicionālās vietās pilsētā. Īpašs lasījums Durbes pils parkā būs veltīts Kurzemes izcilākajiem dzejniekiem (I.Ziedonis, M.Zālīte, J.Peters, M. Čaklais, V.Belševica u.c), bet Tukuma bibliotēkā būs apskatāma šo autoru grāmatu izstāde. 

Vairāk informācijas: www.tukums.lv

Internacionāla dzeja Talsos


Kad un kur? 10. un 11. septembrī Talsu Tautas namā un novada muzejā

 Talsos norisināsies Dzejas dienāsskanēs īpaši internacionāli lasījumus latviešu, krievu, vācu un poļu valodās. Ar aizraujošu pasākuma programmu, divu dienu garumā Talsi tiks ieskauti dzejas burvībā, sola organizatori.

Dzejas dienas sāksies 10.septembrī plkst.14.00 Talsu tautas namā, ar dzejas lasījumiem latviešu, krievu, vācu un poļu valodās, piedaloties dzejniecei Maijai Laukmanei un viesiem – Aleksandram Flitam (Alexander Filyta), Sergejam Moreino, Eberhardam Hafneam (Eberhard Hafner), Tomam Šulcam (Tom Schulz), aicinot uz sarunu "Modernā dzeja un tās tulkojumi". Tulkojumus latviešu valodā lasīs Andžejs Beļēvičs.

Dienas turpinājumā Radošās sētas pagalmā apmeklētāji aicināti piedalīties mūzikas apvītā "Talsu dzejnieku sasaukšanās" pasākumā. Lai pēcāk, veidojot gaismas ceļu, atmiņu vietās apciemotu dzejniekus, kuri aizgājuši mūžībā – Aleksandru Pelēci, Gati Krūmiņu, Jāni Tāli, Rihardu Kalniņu un Leonu Āri.

Ceturtdien, 11.septembrī plkst.11.30 ikviens interesents apmeklēt Talsu novada muzeju, lai pasākumā "Viesu dzejas rīts. Sarunas. Dzejas ceļš no valodas valodā."

Dzeja Raiņa un Aspazijas pilsētā


Kad un kur? 10. - 12. septembrim. Kauguru kultūras namā un bibliotēkā, Amatas ielas galā pie jūras, Horna dārzā.

Ievadot Dzejas dienas, 10. septembrī Jūrmalā notiks notiks 5. gadskārtējā konference "Jūrmala - Raiņa un Aspazijas pilsēta". Savukārt 11. septembrī no plkst. 12.00 līdz 18.00 Jūrmalas Kultūras centra foajē Jomas ielā 35 grāmatu mīļotāji aicināti uz Dzejas dienu grāmatu tirdziņu, bet no plkst. 18.00 Horna dārza lapenē kopā ar māksliniekiem un dzejniekiem varēs baudīt krāsainus prieka mirkļus. Vilipsōna provokatīvos un reizē mīlestības pārpilnos "Sunetus" runās Zane Daudziņa, skanēs arī Ivetas Ratinīkas dzeja autores lasījumā, muzicēs "Sus Dungo" meitenes. Pasākuma laikā varēs aplūkot arī Rolanda Krutova fotoizstādi "Dvēseles tetovējumi". Katram, kas vēlēsies piefiksēt dzirdēto dzejas rindu, būs iespēja iegūt to hennas zīmējuma veidā. Pasākuma noslēgumā - tradicionālā burtiņu zupa un sarunas ar māksliniekiem neformālā gaisotnē.

12. septembrī Dzejas dienu pasākumā "..dzīvot un rakstīt, iet uz nākotni!" plkst. 13.30 kāpās pie jūras Amatas ielas galā tiks atklāta tēlnieka Kristapa Gulbja veidotā Raiņa priede. Sarīkojumu atklās pilsētas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis, tajā piedalīsies mākslinieks Kristaps Gulbis, akadēmiķis Jānis Stradiņš, dzejnieki Jānis Rokpelni, Ērika Bērziņa un Pēteris Dragūns, kā arī tiks lasīta Pumpuru vidusskolas audzēkņu jaunrades darbi.

Kauguru bibliotēka 12. septembrī plkst. 16.00 aicina uz Dzejas dienu pasākumu "Rudens romance", kur ar savu dzeju pasākuma apmeklētājus priecēs dziesminieks, aktieris un dzejnieks Harijs Ozols un uz tikšanos aicina kultūrvēsturisko romānu autore Inguna Bauere.

Izstāde, dzejas lasījumi un piemiņas brīdis Latgalē

Foto: F64

Kad un kur? 10. - 12. septembrī Latgales bibliotēkā, Berķenelē, Daugavpils luterāņu kapos.

Trešdien, 10.septembrī, plkst. 13.00 Latgales Centrālajā bibliotēkā notiks interaktīvas izstādes "Literārā Daugavpils" atklāšana, kuras laikā būs iespēja satikties ar Daugavpils pilsētas dzejniekiem, klausīties viņu lasījumus, uzdot jautājumus, kā arī iepazīties ar līdz šim izdotajiem Dzejas dienu krājumiem. Izstāde būs apskatāma līdz 17. septembrim.

Ar Daugavpils dzejniekiem interesentiem būs iespēja tikties arī piedaloties pasākumos, kas 10.un 11. septembrī norisināsies Latgales Centrālās bibliotēkas filiālēs, "Brīvajā mikrofonā", kas tiek organizēts 11.septembrī plkst. 19.00 Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja pagalmā, savukārt skolēniem – skolās organizētajās literārajās stundās "Dzejas dienas 2014" .

Dzejas dienu ietvaros Raiņa mājā Berķenelē 11.septembrī jau 12.reizi notiks arī skatuves runas konkurss skolēniem "Zelta sietiņš". Tāpat, kā jau ierasts, Dzejas dienu ietvaros tiks nolikti ziedi pie Raiņa tēva kapa vietas Daugavpils Luterāņu kapos un pie Raiņa pieminekļa Daugavpils Universitātes skvērā (Vienības ielā 13).

Piektdien, 12.septembrī, plkst. 14.00 Raiņa mājā Berķenelē notiks ikgadējā krājuma "Dzejas dienas 2014" atklāšanas pasākums. Šogad tas būs jau 24.laidiens, kurā iekļauti Daugavpils pilsētas un novada dzejnieku darbi. 

Dzejas dienas noslēgsies ar Literāro kompozīciju "Krievu dzejas Latvijā divsimtgade", ko piedāvā Baltijas Dzejnieku Ģilde. Pasākuma laikā būs iespēja uzzināt par XX gs. beigu un XXI gs. sākuma Latvijas krievu dzejnieku likteņu norisēm, atcerēties un ieklausīties viņu dzejā. Paralēli dzejai skanēs arī mūzika un tiks demonstrēta videoprojekcija. Pasākums notiks 12.septembrī Latviešu kultūras centrā, sākums plkst. 18.00.

Dzejas dienu pasākums Siguldas dzelzceļa stacijā

Foto: F64

Kad un kur? 12. septembrī, Siguldas dzelzceļa stacijā

Piektdien, 12.septembrī, plkst.19.00 Siguldā Dzejas dienu ietvaros Siguldas stacijā notiks interaktīva akcija "Sirds uz perona". To organizē biedrība "Tukuma Literātu apvienība" un vienlaikus norisināsies 12 pilsētās visā Latvijā, kā arī Īslandes pilsētā Kopavogurā. Tā kā akcija pārkāpj Latvijas robežas, pasākuma devīze ir "Biļete līdz Robežai".

Pasākuma norises laikā brīvā gaisotnē plānots lasīt dzeju, klausīties jauniešu iniciatīvu centra "Mērķis" jauno mūziķu un dzejnieku uzstāšanās, ģitāras pavadījumā dziedāt un baudīt radošu atmosfēru. Stacijā būs pieejamas bibliotēkas sarūpētas dzejas grāmatas, ko apmeklētāji pēc pasākuma varēs paturēt savā īpašumā. Pasākuma noslēgumā ikviens apmeklētājs uz stacijas perona tiks aicināts atstāt savas "sirdis" – ar krāsainiem krītiem rakstīt iemīļotas dzejas rindas, pārdomas un izjūtas, zīmēt un citādi radoši izpausties.

"Sirds uz perona" norisi interneta tiešraidē no visām 12 pilsētām būs iespējams skatīties interneta vietnē www.tukums.lv, tādējādi ikviens var kļūt par pasākuma dalībnieku arī neklātienē. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!