Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI
Planču purva dabas taka atrodas nedaudz aiz Staiceles, uz Igaunijas pusi. Tā sākas ceļa labajā pusē, bet jābūt uzmanīgiem, jo takas sākumu nav nemaz tik viegli ievērot – informatīvais stends paslēpies zaļu un smuidru eglīšu pulkā. Uz tā lasāms gan par purvu īpatnībām, gan par šeit sastopamo bagāto augu valsti.
Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Kad takas sākums atrasts, jādodas apskatīt un iepazīt Planču jeb Janīšu-Dainas purvu. Tas ir neskarts augstais purvs ar izteiktu ciņu un lāmu kompleksu. Interesanti, ka īsās takas malās nepārtraukti nomainās ainavas. Ja tās sākumā redzama jaunu eglīšu audze, tad, ejot tālāk, šķiet, ka gājiens vedīs cauri leknam mežam, bet jau visai drīz nokļūsiet kuplu zileņu un vaivariņu audzē, egļu pudurus nomainīs skrajāks priežu mežs. Un aiz tā, gluži kā pašķirot aizkaru, atklāsies arī pats purva klajums.

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Koka laipa aizvedīs līdz pat nelieliem ezeriņiem, bet dziļi purvā ieiet neļaus. Tomēr ar to pilnīgi pietiks, lai nedaudz pastaigātos un ieelpotu svaigu priežu gaisu. Taku klāj metāla stiepļu režģis, tāpēc kājas arī šajā laikā pārlieku neslīd.

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI


Gar takas malām izvietoti informatīvie stendi, kas stāsta gan par augiem, gan purva veidošanos un šeit sastopamajiem putniem. Piemēram, te sastopami īpaši aizsargājami augi – ciņu mazmeldrs un pundurbērzs.

Takas garums: 500 metri
Izstaigāšanas ilgums: 25 minūtes
Apsaimnieko: Latvijas valsts meži

Ko vēl apskatīt šajā apkārtne?

Foto: DELFI
Pavisam netālu atrodas Staicele, bet, ja vēlaties izstaigāt vēl kādu dabas taku, var doties uz Niedrāju – Pilkas purva taku un Ķirbižu taku, bet, ja izlemsiet tālāk ceļu turpināt gar jūru, tad nemaz tik tālu nav arī skaistās Randu pļavas ar putnu torni, kā arī Salacgrīva un Ainaži.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!