Foto: Agnis Melderis

Ja garākos atvaļinājumos liela daļa cilvēku dodas iepazīt tuvāk dažādas pasaules valstis, tad nedēļas nogales ir īstais laiks, lai baudītu Latvijas pilsētu burvību. Šajās brīvdienās piedāvājam ieskatu Smiltenes novada apskates objektos un vietās, kurās ziemā patīkamu nodarbošanos var atrast ikviens – gan mierīgas atpūtas, gan piedzīvojumu cienītāji.

Smiltenes āra slidotava

Smiltenē, Dakteru ielas galā līdzās Tepera ezeram atrodas Smiltenes āra slidotava. Slidotava ir pieejama apmeklētājiem, kad ir labvēlīgi laika apstākļi ledus nodrošināšanai laukumā (ar personīgo inventāru). Slidotava ikvienam atvērta darbadienās no pulksten 13 līdz 21, bet brīvdienās no pulksten 12 līdz 20.

Jāpiebilst, ka satumstot āra slidotava tiek izgaismota. Jāņem vērā, ka inventārs gan pagaidām jāgādā pašiem un slidotavas pieejamība ir atkarīga no laika apstākļiem, tādēļ jautājumu gadījumā ieteicams sazināties ar kontaktpersonu pa tālruni 293367256.

  • Vai zini, kas ir Mēru muiža? Tā ir viena no greznākajām ēkām Vidzemē un atrodas netālu no Smiltenes. Ar tās noslēpumiem iepazīsties šajā rakstā.

Vecais parks un Tepera ezera promenāde

Foto: Evija Ziemiņa

Dodies lēnā pastaigā un izbaudi skaisto ziemas ainavu Vecajā parkā līdz Tepera ezera promenādei. No viesnīcas "Brūzis" līdz Tepera promenādei ir atjaunoti un izgaismoti gājēju celiņi, līdz ar to doties pastaigās ir iespējams arī vakaros!

Tepera ezers izveidots, aizsprostojot Abula upi. Senāk ezeru sauca par Kalnezeru, un tā ūdeņi darbināja ūdens ratu, kas bija savienots ar āmura pacelšanas vārpstu. Lielā āmura dēļ ezeru kādreiz dēvēja par Ēmuru.

Abula upes skaistie loki un reljefs īpaši izceļas uz baltā sniega fona. Viesnīcas "Brūzis" restorānā ir iespējams iegādāties līdzņemšanai Smiltenes sidra darītavas gatavoto karstvīnu no vietējām ogām un augļiem vai karstu kakao, kas sasildīs vēsajā laikā.

Foto: Evija Ziemiņa

Vietējie iedzīvotāji ziemā ļoti ir iecienījuši Tepera ezera ūdenskritumu, kas, ziemā sasalstot, rada skaistus ledus veidojumus.

Būdas kalna trase

Foto: Modris Apsītis

Būdas kalna trase ir publiski pieejama, labiekārtota distanču slēpošanas trase Launkalnes pagastā, kas ir piecus līdz sešus kilometrus gara, bet, izvēloties vairākus papildus lokus, distanci var pagarināt.

Trase ved pa skaistu, daudziem pakalniem bagātu mežu, kur netrūkst lielāku un mazāku nobraucienu un kāpumu. Slēpošanu var sākt pie kafejnīcas "Jautrais ods". Distanču trase pielāgota gan slidsolim, gan klasiskajam slēpojumam.

Niedrāja ezers un tā apkārtne

Foto: Evija Ziemiņa

Šī ir piemērota vieta aktīvai atpūtai arī ziemā – ainaviskas takas un celiņi nūjošanai, nesteidzīgām pastaigām un dabas baudīšanai, trase slēpošanai, kā arī plaša ezera virsma slidošanas priekiem.

Niedrāja ezera krastos pieejamas labiekārtotas vietas atpūtai, karstas tējas baudīšanai, kā arī te var sasildīties pie ugunskura. Svarīgi gan paturēt prāta, ka ziemas laikā, lai sasildītos pie ugunskura, malka ir jāņem līdzi pašiem un uguni drīkst kurināt tikai tam īpaši paredzētajās vietās.

Ezera vidējais dziļums ir četri metri, bet lielākais dziļums – 8,5 metri. Tas ir savienots ar sešiem mežezeriem (Mellūzi, Salaini, Niedrīti, Bezdibeni, Zummeru, Bezvārdi).

Cērtenes pilskalns

Foto: Valters Grīviņš

Senais latviešu pilskalns ar savu skaisto un mierpilno apkaimi aicina izjust tā cēlās virsotnes, stāvās nogāzes un pastaigu takas arī ziemā. Smiltenieši jau izsenis devušies šeit baudīt ziemas priekus un skaisto ainavu.

Cērtenes pilskalns ir senākais Smiltenes vēstures pagātnes liecinieks. Latviešu svētvietu pētnieks Ivars Vīks uzskatīja, ka Cērtenes pilskalns ir viens no mūsu senajiem dubultsvētkalniem – tā ir jauka atpūtas vieta, kur iekārtotas dabas takas, izvietotas kartes ar taku shēmām un norādēm, kā arī, izveidota labiekārtota piknika vieta

Šajā rakstā vari ceļot laikā un iepazīties ar Smiltenes evaņģēliski luteriskās baznīcas stāstu no tās pirmajiem darbības gadiem 14. gadsimtā līdz pat mūsdienām – visu šo laiku dievnams spējis pulcēt ļaudis, un arī mūsdienās te notiek aktīva darbība, bet ceļotāji var apskatīt ekspozīciju par nama vēsturi.

Ja Smiltenes novadā esat iecerējuši uzkavēties vairāk par vienu dienu – naktsmītņu saraksts pieejams šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!