Rudens ir skaistu noskaņu laiks, kad neviļus atceramies arī bērnību. Tas ir ekskursiju laiks skolās un brīdis, kad Latvija krāsojas visiespaidīgākajās krāsās, kas iedvesmo un iepriecina pat drūmās dienās. Rakstnieces Annas Brigaderes mazās Anneles pasaku valstība Tērvetē jau gandrīz 60 gadus ir bērnu un pieaugušo iecienīta izbraucienu vieta. Lūk, neliels ieskats Tērvetes Saules noskaņu parkā jeb Iršu dārzā rudenīgās krāsās.

Iršu dārzs veido Latvijas valsts mežu dabas parka Tērvetē vecāko, ainaviskāko un klusāko daļu. Pirmie labiekārtošanas darbi šajā teritorijā uzsākti jau 1958. gadā un kopš tā laika šeit izveidoti klusi un romantiski celiņi, izvietotas mīlīgas skulptūras, ko atpazīs Brigaderes stāstu cienītāji, un dažādas koka atrakcijas.

1969. gadā tapa skulptūra Annele ar draudzenēm. Skulptūru autors ir koktēlnieks Krišjānis Kugra. Plašākai publikai Kugra kļuva pazīstams, kad sāka veidot satīrisko darbu sēriju pēc brāļu Kaudzīšu romāna "Mērnieku laiki" motīviem. Priecājoties par Lutausi, Sprīdīti, Annelēm un Meža ķēniņu Tērvetes ainavu parkā, kā arī par Ķenci un Pāvulu Vecpiebalgas Kalna Kaibēnos, ir izaugušas vairākas paaudzes.

"Naktī ne dzīva dvēselīte nedrīkst garām iet, jo citādi to aprītu zilas un sarkanas ugunis, kas tur šaujas un sprēgā, un dienvidū, kad tur viens staigā, tad aiz katra krūma baltas sievietes rādās. Iršu dārzs ir aizliegts noslēpums, brīnišķa vieta, Mežsargs nežēlo neviena, ko tur noķer. Iršu dārzā var cilvēks uzreiz pazust acu priekšā, un neviens nezina, kur tas palicis. Iršu dārzā ir putni ar mirdzošām spalvām, Iršu dārzā ir tik lielas zemenes kā īkšķu gali, " tā triloģijā "Dievs, Daba, Darbs" rakstīja Anna Brigadere.

Iršu dārzs ir Latvijas valsts mežu dabas parks, Tērvetē vecākā un saulainākā daļa, teikts dabas parka "Facebook" profilā. Vērīgākie, lūkojoties ainavā, saskatīts arī Tērvetes pilskalnu. Pa stāvajām kāpnēm, baudot Tērvetes upītes lokus un rudens krāsoto nogāzes ainavu, var izstaigāt rudenīgo mežu.

Brigaderes muzeja "Sprīdīši" ēka celta 1840. gadā. Sākotnēji te darbojušās ūdens dzirnavas, kopš 1852. gada desmit gadus atradusies Tērvetes skola, vēlāk dzīvojuši mežziņi. 1922. gadā māja rakstnieces 25 gadu darba jubilejā piešķirta Annai Brigaderei. Rakstniece mājas nosauca par "Sprīdīšiem" – sava slavenākā pasaku tēla vārdā.

Te aizritējušas rakstnieces pēdējās vienpadsmit vasaras. Sprīdīšos Brigadere sarakstījusi autobiogrāfiskās "Triloģijas" lielāko daļu, pasaku lugu "Lolitas brīnumpuntns", lugas "Kad sievas spēkojas", "Heteras mantojums", "Pastari", "Karaliene Jāna", stāstus un dzejoļus. Daudzi no šiem tēliem tagad skulptūru veidolā satiekami mežā un parkā – tādējādi bērniem saprotamā valodā stāstot par klasiskajiem latviešu literatūras motīviem. Jau daudzus gadus Brigaderes tēliem piepulcējušies arī rūķi. Tāpat parkā ir uzcelts skatu tornis un atklātas Laimīgās zemes gaisa takas. Šopavasar durvis vēra arī Tauriņu māja.

Jāpiebilst, ka 15. oktobrī dabas parkā notiks sezonas noslēguma pasākums – "Pasakas midzināšana" ar jautrām izdarībām, pasaku tēliem un atrakcijām. Vairāk informācijas šeit.

Vairāk informācijas: www.mammmadaba.lv un www.spridisi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!