Foto: F64
Runtiņa avotakmens, Lielais Gaujmalas akmens vai vienkārši Lielais akmens – lai arī kā to mēdz dēvēt, jebkurā gadījumā runa būs par šo milzeni Krimuldas pusē.

Tā apkārtmēri ir gana lieli. Akmens sniedzas 2,5 metru augstumā, 5,3 metru garumā un sasniedz pat 3,7 metru platumu, iegūstot 25 kubikmetru tilpumu, minēts tūrisma ceļvedī "Enter Gauja". Pie akmens no neliela smilšakmens atseguma izplūst spēcīgs avots, bet blakus atrodas skaists tiltiņš. Nostājoties pie šāda milzeņa, cilvēks nudien var sajusties pavisam mazs un niecīgs.

Foto: F64

Pie varenā milzeņa var nonākt, dodoties skaistā pastaigā pa 3,6 kilometrus garo Kubeseles dabas taku.Tā sākas un beidzas pie Krimuldas evaņģēliski luteriskās baznīcas. Taka ved gar vēstures un ģeoloģiskiem pieminekļiem Runtiņupītes krastos. Šķērsojot Runtiņu un paejot garām Tējas namiņam, skatam paveras Kubeseles pilskalns, bet pilskalna pakājē ir uzkalniņš, kas tiek uzskatīts par Kaupo kapa vietu. Netālu no tā atrodas teikām apvītā Kubeseles jeb Runtiņala, kas ir aizsargājams ģeoloģisks objekts. Tālāk cauri Gaujmalas mežiem, vairākkārt šķērsojot Runtiņu, lokveida taka nonāk pie Saulstaru alas smilšakmens atsegumā. Bet pēc tās visbeidzot skatam paveras arī Lielais akmens jeb Runtiņa avotakmens, pie kura iztek avots.

Foto: F64
Ko vēl apskatīt Krimuldas pusē, meklē te, bet turpinājumā iespaidīgais Runtiņa avotakmens.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!