Foto: Andra Briekmane
Ja pirms lielajām rudens lietavām vēl sanāk atvēlēt mirkli kādai pastaigai, tad Kurzeme noteikti ir vieta, kur braukt izlocīt kājas. Šoreiz "Tūrisma Gids" saulītē izcēlis septiņas interesantas dabas takas, kas neliks vilties.

Noslēpumainā Embūtes senleja

Foto: Alise Lūse

Embūte reiz bijusi sena apdzīvota un sakrāla vieta, turklāt tā ir viena no skaistākajām un noslēpumainākajām teritorijām Kurzemē. Dabas parks Embūtē izveidots 1977. gadā, aizsargājot senlejas vērtīgās gravas un domājot par nogāžu mežu aizsardzību.

Senlejas iepazīšanai izveidota lokveida dabas taka un izbūvētas ērtas laipas, kāpnes, skatu platformas un skatu tornis. Taku ieteicams sākt no Embūtes tūrisma informācijas centra, kur var iegūt arī informāciju par nozīmīgākajiem apskates objektiem.

Foto: Alise Lūse

Ejot pa dabas taku, kas sniedzas aptuveni trīs kilometru garumā, noteikti vērts apmeklēt Embūtes agrākās muižas un vācu bruņinieku pils drupas, kuršu jeb Induļa pilskalnu, Joda leju, Joda dambi, kā arī jau minēto skatu torni. Tāpat vērts iziet caur ielejas vārtiem un apmeklēt Embūtes baznīcas drupas.

Vairāk lasi te.

Kazdangas parks ar ezera laipu un skatu platformu

Foto: Alise Lūse

Kazdangas parks ir lielākais Latvijā – tas sniedzas gandrīz 200 hektāru plašumā. Parka veidošana aizsākusies jau 19. gadsimta sākumā un laika gaitā parkā ir iestaigātas daudzas takas, kas ļauj izbaudīt ainavisko parku ar vairāk nekā 200 sugu kokiem un krūmiem, kā arī vairāk nekā 150 putnu sugām.

Šajā gadā Kazdangas parkā tika izveidota jauna, 190 metrus gara ezera laipa un trīs metrus augsta skatu platforma, kas kalpo par lielisku iemeslu šīs takas iepazīšanai. Jaunā laipa, kas uzbūvēta Kazdangas dzirnavezerā, sniedz milzīgu pievienoto vērtību Kazdangas parkam, savienojot abus ezera krastus, savukārt skatu platforma ļauj vērot ezera niedrāju, tajā sastopamos putnus un citus ezera iemītniekus no augšas.

Foto: Alise Lūse

Maršruts veidots divos lielos lokos. Orientēties palīdzēs ik pa posmam izvietotās informatīvās norādes un uz kokiem krāsotais taku marķējums ar dzeltenām, zaļām un sarkanām norādēm. Šis labiekārtotais maršruts ar vairākām pa ceļam izvietotām atpūtas vietām lieliski piemērots arī velobraucējiem, nūjotājiem un skrējējiem.

Vairāk par taku lasi te.

Cīravas bebru taka, kurā atrodami izklaidējoši elementi

Foto: Alise Lūse

Interesanti gan pieaugušajiem, gan arī bērniem – to pavisam noteikti var attiecināt uz Cīravas bebru taku, kas piedāvā pastaigu gar Durbes upes līkločiem apvienot ar izzinošiem un izklaidējošiem elementiem.

Maršrutu var uzsākt pie Cīravas baznīcas, kur pieejama arī autostāvvieta, sākumā sekojot norādei "Mežaparks" un tālāk – norādei "Bebru taka". Taka, kas kopumā stiepjas četru kilometru garumā, ir lokveida un tā vijas caur skaistu, jauktu koku mežu gar Durbes upes līčiem.

Foto: Alise Lūse

Taka sevišķi patiks bērniem, jo tajā ik pēc posma uzstādīti dažādi atrakciju elementi – trošu tiltiņš, kāpšanas sienas, šūpoles, mazi skatu tornīši, āra lasītavas, atpūtas laukumiņi, kā arī pieejamas citas aktivitātes. Jāizceļ, ka takā ir ierīkotas vairākas atpūtas vietas ar soliņiem un informācijas stendiem.

Vairāk informācijas par Cīravas bebru taku atradīsi šeit.

Žibgravas dabas taka, ko rudenī vietēji sauc par 'savu Siguldu'

Foto: Alise Lūse

Lūk, arī Žibgravas taka, kas meklējama Alsungā. Gleznainā grava un Kauliņupītes līkumotie krasti rudenī rotājas īpaši skaistās krāsās. Vietējie takas piedāvāto, brīnišķīgo skatu dēļ šajā sezonā pat smej, ka viņiem ir pašiem sava Sigulda.

Pusotru kilometru garā lokveida taka vijas caur paugurainu meža reljefu gar Kauliņupītes gleznaino, līkumoto krastu. Žibgravas takas galvenā vērtība, protams, ir pati grava, kuras augstums vietām sasniedz 15 metrus. Grava saista ar savu pirmatnību un dabas daudzveidību, tajā vērojami savdabīgi, veci koki, avots, dīķītis un sastopamas dažādas aizsargājamas augu un kukaiņu sugas.

Foto: Alise Lūse

Taka ir marķēta ar dzeltenām norādēm uz koka stabiņiem, kas katrā posmā sniedz informāciju arī par distanci, ko vēl atlicis mērot. Ejot pa taku, ik pēc laiciņa atrodas skaisti noformēti informatīvie stendi, kuri ne tikai stāsta par dabu, bet arī iesaista apmeklētājus mīklu minēšanā. Katrā stendā doti uzdevumi, uz kuriem atbildes meklējamas katrā nākamajā stendā. Noteikti patiks gan bērniem, gan pieaugušajiem.

Vairāk lasi te.

Dunikas purva taka, kur atpūsties no ikdienas kņadas

Foto: Alise Lūse

Ja ir vēlēšanās kārtīgi izlocīt kājas un doties garākā pastaigā, tad pavisam noteikti ir vērts mērot ceļu uz Dunikas purva taku, kur pabaudīt dabu un atslēgties no ikdienas kņadas.

Dunikas purva laipa ir piecus kilometrus gara un ved caur Tīrspurvu Dunikas pagastā. Koka laipa ir vienvirziena – tas nozīmē, ka jārēķinās ar to, ka būs jāiet gan turp, gan arī atpakaļ. Tiesa, laipas vidusdaļā šobrīd nākas laiku pa laikam skatīties zem kājām, jo dēļi nu jau ir krietni palietojušies un sākuši lūzt, tomēr taka ir brīvi izejama. Taka ir viegla, lai gan diemžēl nav pieejama cilvēkiem ar kustību traucējumiem un vecākiem, kas ceļo ar bērnu ratiņiem.

Foto: Alise Lūse

Gan pa ceļam, gan arī abos takas galos ir atpūtas vietas ar soliņiem un informācijas stendi, kā arī vieta automašīnu novietošanai.

Vairāk informācijas vari atrast šeit.

Kaltenes dabas taka ar īpašiem akmeņu krāvumiem

Foto: Andra Briekmane

Visai dziļi kādā meža biezoknī Kaltenē atrodami Latvijā lielākie akmeņu krāvumi jeb kalvas. Kaltenes jeb Velna kalvas, visticamāk, veidojušās ledus laikmeta izskaņā, kad akmeņi līdz ar šķīdoni nonākuši ledāju plaisās.

Ja sākotnēji krāvumi šeit bijuši aptuveni 900 metrus gari, 35 līdz 160 metrus plati un līdz pat 20 metrus augsti (aptuveni blakus augošo egļu augstumā), tad pēc cilvēka iejaukšanās, proti, akmeņu izvešanas, sasmalcināšanas un to izmantošanas ceļu būvē atlicis vairs 300 metrus garš un augstākajās vietās divus metrus nepārsniedzošs krāvums. Tagad īpašajai vietai piešķirts aizsargājama dabas pieminekļa statuss.

Foto: Andra Briekmane

Kā šo interesanto vietu apskatīt vislabāk? Jāizvēlas kāds no diviem taku lokiem, proti, 900 metrus vai pusotru kilometru garais.

Vairāk meklē te.

Liepājas ezera Zirgu salas taka, kur agrāk bija pilsētas izgāztuve

Foto: EdgarsFoto.lv

Arī šī ir visai interesanta vieta pastaigām. Liepājas ezera Zirgu salā kādreiz atradusies pilsētas izgāztuve, tomēr nupat tā ieguvusi pavisam jaunu veidolu, kļūstot par skaistu vietu pastaigām.

Uz salas izbūvēta puskilometru gara pastaigu taka, koka laipas un divas skatu platformas ezerā. Dabas taka papildināta ar trīs āra trenažieriem, kā arī atpūtas vietām, kurās ir gan piknika galdi ar soliem un atkritumu urnām, gan arī ugunskura vietas.

Foto: EdgarsFoto.lv

Dabas takas apmeklētāju informēšanai un izglītošanai uzstādīti trīs informatīvi stendi par Liepājas ezera dabas vērtībām.

Vairāk lasi te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!