Foto: Andris Jermuts

Kamēr citi saldi guļ, daži steidz ārpus mājas, lai novērotu krāšņas dabas parādības. 10. aprīlī fotogrāfs Andris Jermuts uzņēmis skaistos kadrus Ķesterciema pludmalē – tur vēlā vakarā gozējusies ziemeļblāzma.

Savā feisbuka ierakstā viņš min, ka vislabākos kadrus izdevies noķert ap pulksten 23, taču ziemeļblāzma nav bijusi tik manāma un liela kā citas reizes. Tā kā gaisa temperatūra arī nav bijusi diez ko augsta, nācies nedaudz pasalt, taču pēc pāris stundu gaidīšanas izdevies nofotografēt mazu ziemeļblāzmu.

Kāvi jeb ziemeļblāzma ir atmosfēras augšējo slāņu spīdēšana, gaisa molekulām mijiedarbojoties ar Saules vēja daļiņām. Ziemeļblāzma tiek dēvēta arī par "Aurora borealis" ziemeļu puslodē, par "Aurora australis" dienvidu puslodē.

Starp citu, arī martā fotogrāfam izdevās šo neparasto parādību iemūžināt – tad nakts debesīs bijusi redzama spilgti zaļa un dzeltena līnija pie horizonta. Bildes vari atrast šeit. Ja vēlies salīdzināt, kā šī parādība izskatījās arī pagājušajā gadā, lūko te!

Bet šajā rakstā rodamas iespaidīgas fotogrāfijas, kurās Ventspils apkārtnes debesis ziemeļblāzmas dēļ rotājas dažādās krāsās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!