Foto: Alise Lūse
Kazdangas parks ir lielākais Latvijā – tas sniedzas gandrīz 200 hektāru plašumā. Parka veidošana aizsākusies jau 19. gadsimta sākumā un laika gaitā parkā ir iestaigātas daudzas takas, kas ļauj izbaudīt ainavisko parku ar vairāk nekā 200 sugu kokiem un krūmiem, kā arī vairāk nekā 150 putnu sugām.

Līdz ar jaunās 190 metru garās ezera laipas un trīs metrus augstās skatu platformas izbūvi Kazdangas dzirnavezerā, garo dabas taku cienītājiem ir pavērusies lieliska iespēja apvienot dabas takas abas parka daļas (Valātas parka daļa un Šēfera birzs) abpus ezeram un iziet maršrutu ar kopējo distanci deviņu kilometru garumā, Kurzemes plānošanas reģiona projekta "Dabas tūrisms visiem" vadītāja Alise Lūse pastāstīja "Tūrisma Gids".

Jaunā laipa sniedz milzīgu pievienoto vērtību Kazdangas parkam, savienojot abus ezera krastus, savukārt skatu platforma ļauj vērot ezera niedrāju un tajā sastopamos putnus un citus ezera iemītniekus no augšas.

Foto: Alise Lūse

Maršrutu ieteicams sākt pie Kazdangas parka labirinta sporta un atpūtas laukumā, kur var atstāt arī auto. Maršruts veidots divos lielos lokos, orientēties palīdzēs ik pa posmam izvietotās informatīvās norādes un uz kokiem krāsotais taku marķējums ar dzeltenām, zaļām un sarkanām norādēm.

Šis labiekārtotais maršruts ar vairākām pa ceļam izvietotām atpūtas vietām lieliski piemērots arī velobraucējiem (pilī pieejama arī velonoma), nūjotājiem un skrējējiem. Atsevišķi takas posmi, tostarp ezera laipa, pieejami arī cilvēkiem ratiņkrēslos un vecākiem ar bērnu ratiņiem, bet Valātas parka daļai raksturīgs sarežģītāks reljefs un gravas.


Nākamā gada sākumā Kurzemes plānošanas reģions izdos ceļvedi, kurā tiks iekļautas vairāk nekā 50 Kurzemes un Ziemeļlietuvas dabas takas ar informāciju par taku garumu, maršrutu, pieejamību, grūtības pakāpi, marķējumu, labiekārtojumu un citiem tuvumā esošajiem apskates objektiem.
  • Ko vēl apskatīt, ja ceļi veduši uz Kazdangu, meklē te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!