Foto: Delfi kolāža/Dabas aizsardzības pārvalde
Līdz ar Dinaburgas dabas takas parkā "Daugavas loki" un pievedceļa uz Siksalu Teiču dabas rezervātā nodošanu ekspluatācijā pabeigta jaunu dabas tūrisma infrastruktūras objektu izveidošana vairākās īpaši aizsargājamās dabas teritorijās Latgalē, informē Dabas aizsardzības pārvaldes pārstāve Inese Pabērza.

Rāznas Nacionālā parka teritorijā Ežezerā (atpūtas vietā Piloru ozolu audzē, Dagdas novada Andzeļu pagastā) uzstādīta pontonu laipa, Rēzeknes novada Mākoņkalnā uzbūvēta skatu platforma, bet Lūznavas muižas parkā izvietoti pieci informācijas stendi un ierīkota taka – noblietēti celiņi, lai nodrošinātu iespēju pārvietoties cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, stāsta Pabērza.

Jau vēstīts, ka dabas parka "Daugavas loki" teritorijā Daugavpils novada Naujenes pagasta Vasargeliškos 19. novembrī atklāts jaunuzbūvētais skatu tornis, no kura atkal var skatīt Daugavas loku skaistumu. Baudīt Daugavas ielejas un tās apkārtnes ainavu var arī no skatu torņa Daugavas otrajā pusē – Vecsalienas pagasta Lazdukalnā. Dabas parka "Daugavas loki" teritorijā uzstādīti 13 informācijas stendi, kas stāsta par dabas un kultūrvēstures vērtībām. Laipas, tiltiņi un skatu platforma ir uzbūvēti arī Dinaburgas takā. Īpaši aizsargājamās teritorijas apzīmēšanai dabā uzstādītas 30 robežzīmes ar ozollapas attēlu.

Foto: Publicitātes foto

Dabas parkā "Dvietes paliene" uzbūvēta autostāvvieta 2 km attālumā no putnu vērošanas torņa pie Skuķu ezera. Autostāvvietā ierīkota atpūtas vieta ar galdu un soliem, velostatīvs un tualete. No dabas parka ziemeļu daļas, kas atrodas Jēkabpils novada Rubeņu pagastā līdz Ilūkstes novadā Bebrenes pagastā esošajam informatīvajam centram Gulbji marķēts velomaršruts apmēram 10 kilometru garumā un uzstādīti trīs informatīvie stendi par dabas parka vērtībām. Ārpus teritorijas pie Ilūkstes uzstādīts viens informatīvs stends.

Arī dabas parka "Sauka" teritorijā, Viesītes novada Saukas pagasta Ormaņkalnā, ir uzbūvēts jauns koka skatu tornis, savukārt dabas lieguma "Aklais purvs" teritorijā Jaunjelgavas novada Daudzeses pagastā izveidota koka laipa, kas ved pa Aklo jeb Jūgu purvu, ļaujot aplūkot purva biotopus un tajā mītošo dzīvo radību. Purva laipa ved no piemiņas vietas, kas izveidota par godu Otrā pasaules kara laika kaujām, gar Ģirupes upi līdz Ģirupes ezeram, kura krastā izveidota neliela skatu platforma takas līmenī ar soliem, lai takas apmeklētāji varētu baudīt ezera burvību un smelties mieru, stāsta Pabērza.

Dabas parkā "Kuja" uzstādīti divi informācijas stendi, bet īpaši aizsargājamā dabas teritorija iezīmēta ar 34 robežzīmēm.

Darbi veikti Eiropas Savienības Kohēzijas fonda projekta "Antropogēno slodzi samazinošās un informatīvās infrastruktūras izveide Natura 2000 teritorijās. II kārta" ietvaros. Projektu īstenoja Dabas aizsardzības pārvalde, bet būvniecības darbus veica pilnsabiedrība "VJM" un SIA "Ventars".

Foto: Publicitātes foto

Dabas aizsardzības pārvaldes Latgales reģionālās administrācijas direktore Anda Zeize atzīmē, ka arī nākamajā plānošanas periodā pašvaldības varēs pieteikt dabas tūrisma infrastruktūras projektus. Līdz ar to pavēršoties vēl plašākas iespējas daudzas teritorijas padarīt atvērtākas un pieejamākas sabiedrībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!