Siguldas novadā, Allažu pagastā atrodas Mežmuižas avoti. Tie saukti arī par Kaļķugravas avotiem, jo iztek no Kaļķugravas nogāzes. Atkarībā no ūdens daudzuma šeit var apskatīt septiņus līdz pat četrpadsmit avotus.


Viena no skaistākajām vietām šeit noteikti ir Dzirnavu ezeriņš, kuru, saplūstot kopā, izveidojuši avotiņi. Tā pamatu klāj devona laikmeta zilganā glūda, tāpēc ezeriņš, īpaši saulainā laikā, izveido ūdenī dažādu krāsu gammu – vērojami zaļi, zili, tirkīzzili vai zilganzaļi toņi. Ūdens ir tik caurspīdīgs, ka iespējams saskatīt pašu ezeriņa gultni. Skats, kā avotiņi satek šajā ezeriņā un ainava spoguļojas ūdenī, ir tiešām skaists.

Šeit atrodas arī nelielā Kaļķugravas dabas taka, kas sākas pie avotiņiem, bet tās beigu posmā ierīkotas piknika vietas. Aptuveni 700 metrus garā taka ved cauri mežam un iepazīstina ar šajā vietā esošajiem augiem.

Šeit izveidotas laipu takas un kāpnes, tāpēc arī pēc lietus, kad avoti ir bagātīgi un ūdens pilni, nevajag uztraukties, ka samērcēsiet kājas, vien jāuzmanās no slidenām vietām.

Mežmuižas liegums iekļauts Eiropas nozīmes īpaši aizsargājamo dabas teritoriju tīklā NATURA 2000. Jāatzīst, ka apkārtne šeit tiešām ir ļoti sakopta un labiekārtota apmeklētājiem.

Vairāk par Mežmuižas avotiem var lasīt šeit.

Citus Latvijas avotus un ūdenskritumus iepazīsti, izlasot rakstu "Idejas brīvdienu izbraucienam: skaisti avoti un ūdenskritumi tepat Latvijā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!