Lai iepazītu Latgales dabas burvību, radio raidījuma "Pa dobys stygom pi myusim Latgolā" veidotāji devās uz dabas liegumu "Dubnas paliene", kas atrodas Vārkavas un Līvānu novados. Šis dabas liegums izveidots ar mērķi saglabāt sugām bagātās mēreni mitrās un upju palieņu pļavas, kas aizņem gandrīz 400 hektārus lielu platību.

"Dodamies uz pļavu, kas ir kļuvusi par vienu no vērtīgākajām Dubnas palienē, kurā ir arī lielākā jumstiņu gladiolu koncentrācija. Mēs braucam uz dabas lieguma dienvidu pusi," vezdams pa ceļu, kas iet gar Dubnas upes krastu, stāsta Dabas aizsardzības pārvaldes kontroles un uzraudzības sektora vadītājs Dagnis Vasiļevskis.

Dabas liegums "Dubnas paliene" ir "Natura 2000" teritorija un atrodas Vārkavas novada Vārkavas pagastā un Līvānu novada Rožupes pagastā. Šī teritorija izveidota, lai saglabātu izcilas un daudzām augu sugām bagātās mēreni mitrās pļavas un upju palieņu pļavas. Dubnas palienē sastopamas trīs īpaši aizsargājamas augu sugas: jumstiņu gladiola, rūgtā drudzenīte un stāvlapu dzegužpirkstīte. Šajā dabas liegumā ir arī augsts ligzdojošos griežu blīvums. Te ligzdo arī ormanītis.

"Mēs aizsargājam pļavas, kas applūst pavasara palu laikā. Līdz ar to, ņemot vērā, ka tās ir palienes, šī vieta ir svarīga griezēm, kā arī priekš vairākām aizsargājamām augu sugām. Šodien gribas pārbaudīt vai ir nopļautas pļavas un apskatīties kas notiek šajā teritorijā," papildina Dagnis Vasiļevskis.

Dagņa kolēģe un dzīvesbiedre Dace Vasiļevska atklāj palieņu pļavu specifiku: "Palieņu zālājiem jāskatās, vai tiem saglabājas dabiskie procesi. Dubnas paliene pēdējos gados vispār nav applūdusi un pali nav novēroti. Palieņu zālāji ir tie zālāji, kuros raksturīga liela veģetācija, un te ir lieli augi, kuri ir samērā vienveidīgi, bet rūpīgāk paskatoties starp šiem lielajiem augiem var arī atrast indikatorsugas, kas apliecina zālāja atbilstību Latvijas un Eiropas savienības zālāju biotopu noteiktajām normām. Šajā pļavā var ļoti labi redzēt, ka pļava nav bijusi uzarta, un nav bijusi papildus piemēslota ar minerālvielām, un nav klāt piesēta zāle. Tas liecina, ka pļava ir dabiska un ka tajā ir šīs aizsardzības vērtības."
Dubnas palienē izdodas atrast arī vairākas īpašas augu sugas: ziemeļu madaru, purva gandreni, veroniku, purva virzu un dedestiņu.

"Šobrīd jumstiņu gladiolas ir pārziedējušas, jo jau birst ārā sēklas un šīs sēklas tālāk tiks pārnestas un šis augs varēs izplatīties arī tālāk," atklāj Dace Vasiļevska.

Apmeklējot šo teritoriju, nevajadzētu aizmirst, ka teritorija ir aizsargājama un unikāla Latgales dabas vērtība.

Radio raidījumu "Pa dobas stygom pi myusim Latgolā" var dzirdēt ceturtdienās plkst. 16.50 "Divu Krastu radio" (ar atkārtojumu piektdien plkst.18.50), kā arī
 plkst. 11.25 "Latgales radio" (atkārtojums piektdien 16.50). Visi raidījumi pieejami arī vietnē "Pimyusimlatgola.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!