"Brīvdienās noteikti jāaizbrauc uz Daugavgrīvu. Tur unikālais Daugavgrīvas cietoksnis šobrīd ir pieejams ikvienam, un nav šķēršļu to izstaigāt un apskatīt. Kas zina, kā būs nākotnē, jo valsts institūcijas ir atzinušas, ka no kultūrvēsturiskā mantojuma un kultūras vērtību saglabāšanas viedokļa Daugavgrīvas cietoksnis ir zināmā mērā unikāls, jo faktiski tā ir vienīgā šāda fortifikācijas būve Latvijā, kuras pirmsākumi attiecināmi pat jau uz 17. gadsimtu, bet šādā veidolā tas gandrīz nepārveidots ir saglabājies no 18. gadsimta," iesaka "Idejas tavām brīvdienām".

Platības ziņā daudz lielāks, taču arī jaunāks, ir pēdējos gados renesansi piedzīvojošais Daugavpils cietoksnis. Par to vairāk lasiet šeit. Tomēr Daugavgrīvas cietoksnis ir mežonīgāks, turklāt pavisam netālu no Rīgas centra.

Daugavgrīvas cietokšņa vārti apmeklētājiem ir atvērti un interesenti var izstaigāt tukšos kazemātus un aplūkot militāru celtņu drupas 20 hektāru platībā, teikts "Idejas tavām brīvdienām" "Facebook" profilā. Cietoksnis pie Buļļupes ietekas Daugavā kartē atgādina iespaidīgu sešstaru zvaigzni. Par objekta vēsturi vēsta daži stendi ceļa malā.

Realitātē cietoksnis ir diezgan bēdīgā stāvoklī, bet pilnībā iespējams gūt iespaidu par to, ka te bija torpēdu remonta cehi padomju laikā, dažādas darbnīcas un cehi. Bet Daugavgrīvas cietokšņa pirmsākumi meklējami 1608. gadā, kad zviedri Daugavas jaunās grīvas kreisajā krastā pie Buļļupes ietekas uzcēla četrstūrainu Neimindes skansti, lai kontrolētu kuģu kustību. 17. gadsimta vidū Daugavgrīva tika pārveidota par piecstūru bastionu ar grāvjiem visapkārt. Cietoksnī bija kazarmas, noliktavas un baznīca. Daugavgrīvas cietoksni no Rīgas centra šķir aptuveni vien 15 kilometri.

"Aizbraukt un apskatīt to tiešām ir tā vērts, jo saglabājušās liecības no pirmsākumiem zviedru laikos līdz pat padomju armijas klātbūtnei. Daugavgrīvas cietoksnis tiešām ir viena no noslēpumainākajām vietām Rīgā," šonedēļ iesaka brīvdienu galamērķu meklētāji "Idejas tavām brīvdienām".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!