Vasara ir īstais laiks, lai dotos dabā. Viens no veidiem ir brauciens ar velosipēdu. Šoreiz par diviem velomaršrutiem – viens no tiem aizved dabas parkā "Numernes valnis", otrs izved apkārt salām bagātākajam Ežezeram Rāznas nacionālā parka teritorijā.

See full screen

See full screen

Aktīviem un pārbaudīt savu izturību gataviem pedāļu minējiem vērts izmēģināt nesen atklāto velomaršrutu Nr. 34 "Rypoj vasals" Ziemeļlatgalē. Velomaršruts ir ne vien ainaviski pievilcīgs, bet dod iespēju apskatīt vairākus objektus Baltinavas, Balvu, Rugāju, Viļakas un Kārsavas novados. Šis 169 kilometrus garais velomaršruts ved pa Ziemeļlatgales reģionu un ceļotājus pārsteidz ar savu viesmīlību, sirsnību un nebeidzami skaisto Latgales dabu.

Posmā no Viļakas līdz Kārsavai maršruts ved tuvu gar Latvijas-Krievijas robežu, kas vienlaikus ir arī Eiropas Savienības ārējā austrumu robeža. Šajā brauciena posmā velobraucējiem līdzi ir jābūt personu apliecinošiem dokumentiem.

Pa ceļam no Salnavas uz Tilžu vērts piestāt Ruskulovā, lai aplūkotu muižas parku ar simtgadīgu lapegļu aleju, kas ir dabas piemineklis, un vējdzirnavu drupām.

Tālāk ceļš ved cauri dabas parkam "Numernes valnis". Pie norādes "Skatu tornis 2,5" ieteicams nogriezties, lai pēc pāris kilometriem uzkāptu 20 metru augstā skatu tornī un no augšas palūkotos gan uz Numernes vaļņa un tā apkārtnes meža masīvu, gan uz mazajiem, zilajiem ezeriem vaļņa pakājē. Šajā maršrutā braucējiem iespējams pabraukāties arī pa pašu Numernes valni. Turpat ir arī atpūtas vieta, kur atvilkt elpu un notiesāt līdzpaņemtos kārumus.

Pie torņa ir labiekārtota atpūtas vieta un informācijas stends. Atpakaļceļā var izbraukt meža taku, bet, ja ir vēlme tuvāk iepazīt osveida reljefa formas, var izbraukt arī kādu no meža ceļiem, kas aizvijas pa vaļņa kori. Velobraucēju uzmanību šeit noteikti piesaistīs daudzie, skaistie un ziedošie augi, tomēr der atcerēties, ka mežos uz osveida reljefa formām sastopami reti un aizsargājami augi – meža silpurenes, Ruiša pūķgalves, smaržīgās naktsvijoles un citi. Tos nedrīkst plūkt, iznīcināt, tomēr atļauts aplūkot un mīlēt ar acīm.

Braucējiem šajā maršrutā jārēķinās ar to, ka reljefa kāpumi un smilts – grants segums prasīs papildu spēkus, un tie ir jāpataupa līdz galamērķa sasniegšanai.

Velomaršruts Nr. 34 ir marķēts visā tā garumā, un tajā var iztikt arī bez kartes. Tomēr karte noderēs, ja gribēsiet vairāk iepazīt Numernes valni un izbraukt to pa meža ceļiem krustām šķērsām.

Velomaršruta "Rupoj vasals!" kartē atradīsiet Ziemeļlatgales apskates vietas, kā arī naktsmītnes, atpūtas vietas, velo nomas punktus un veloservisus – tas viss atvieglos pārvietošanos un plānošanu ceļot gribētājiem. Skatiet šeit.

Materiāls tapis sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!