Ogre ir burvīga, klusa un skaista pilsēta. Tā atrodas pie Ogres upes ietekas Daugavā - pilsēta rietumos robežojas ar Ikšķili un ziemeļaustrumos ar Ogresgala pagastu. Šī ir perfekta vieta pastaigām un gleznainās ainavas vērošanai! Šogad Ogrei, tāpat kā Latvijai, ir nozīmīgs gads, jo Ogre ir pilsēta, kurai uz tortes var likt 90 svecītes, svinot kārtīgas dzimšanas dienas svinības.


Protams, kā gan labāk svinēt, ja ne rūpējoties par pilsētu un sevi pašu. Ogre jau parūpējusies par skaisto dabu, kuru pētot, telefonu izmantosim tikai, lai ķertu šo brīnumaino vietu fotogrāfijās, nevis garlaicības mākti sēdētu internetā.

Pie arkveida gājēju tilta Krasta ielas lejas promenādē, ejot no Ogres centra puses, atrodas mūsu maršruta sākumpunkts.

Kampaņas ietvaros "Aktīva ikdiena", kuru organizēja Veselības ministrija, Slimību profilakses un kontroles centrs un Ogres novada pašvaldība, ir izveidoti speciāli maršruti dažādās pilsētas, un viena no tām ir arī Ogre. Maršruts ved no Ogres Evaņģēliski luteriskās baznīcas gar abiem upes krastiem. Tajā izvietoti dažādi informatīvie stendi, kuros apkopota informācija par konkrētiem vingrinājumiem, kas sasildīs un uzturēs labā fiziskā formā. Maršrutā apskatāmā apkārtne ir mierīga, var pētīt skaisto Ogres dabas ainavu, kā arī blakus esošos arhitektūras objektus, piemēram, baznīcas ēkas.

Oficiālais veselības maršruts ir salīdzinoši īss, tāpēc droši jādodas gar upes krastu tālāk uz priekšu, paejot garām Ev. Luteriskajai baznīcai, ko tagad, pateicoties atjaunotajam dambim, var izdarīt. Maršruts ir labiekārtots, izgaismots, ar soliņiem un piemērots arī riteņbraucējiem.

Dodoties šajā pastaigā, var apskatīt Ogres upes ainavu. Krastā ir uzstādīts informatīvs stends projekta "LAIPAS – Ogres upes un tās krastos augošo un aizsargājamo biotopu un peldu kūrorta cildināšana, godinot Latvijas valsts pastāvēšanas simtgadi", kurā attēlota dabas vērtību karte, kas apmeklētājus papildus informē par to, kādus dabas brīnumus savā pastaigu laikā viņi var apskatīt.


Aizejot līdz dambja stacijai, var apskatīt bebru skulptūru, kā arī paši varat ieskatīties mutuļojošajā ūdenī.

Dodoties atpakaļ, vai pastaigas sākumā, ja devāties uz taku no pilsētas dzelzceļa stacijas un centra, noteikti ieteiktu apskatīt arī pašu pilsētu.

Brīvības ielā var novērtēt skaisto arhitektūru, kas pilsētai nes vēsturisku vērtību, kā arī turpat apskatīt Kultūras centru, Ogres vēstures un mākslas muzeju, kurā regulāri notiek interesantas un neparastas izstādes.

Brīvības ielas galā var aiziet līdz Ogres novada pašvaldības ēkai, kurai pretī laukumiņā uzbūvēta tēlnieka Jāņa Karlova Baltās cielavas statuja, kas simbolizē nācijas vienotību. Tas ir piemineklis visiem tiem, kas cietuši no svešām varām.

Stāvot pie statujas, var redzēt arī Mūzikas skolu, pie kuras atrodas mūzikas nots konstrukcija. Netālu no Kultūras centra, Meža prospektā 1, apskatāma Ogres Sv. Meinarda Romas katoļu draudzes baznīca, kuras lielajā, stiklotajā logā redzama Dievmātes Marijas statuja. Blakus draudzei ir masu represijas upuriem veidota piemiņas vieta, kas uzbūvēta apļveidā, robežojoties ar piemiņas plāksnēm, kur izgrebti upuru vārdi. Tur var apsēsties un ieturēt klusuma brīdi.

Ogre ir daudzveidīga pilsēta, kurā jebkurš var atrast nodarbes, jaunas vietas un objektus, ar kuriem iepazīties tuvāk.

Pēc pilsētas apskates var doties uz Ogres Zilajiem kalniem, kur izbaudīt ziemas priekus un uzkāpt skatu tornī, kamēr ziema mūs lutina. Vairāk lasiet šeit.

Par apskates objektiem Ogrē vairāk lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!