Kolkas bāka mūsdienās atrodas sešu kilometru (celšanas brīdī tā bija tikai piecus kilometrus no krasta) attālumā no Kolkasraga, tā zemūdens smilšainā sēkļa galā uz mākslīgi veidotas salas. Sala tika uzbērta 1872. – 1875. gadā un sākotnēji tur uzcēla koka bāku, kurā gaismu iededza 1875. gada jūnijā, tāpēc pērn bāka svinēja 140 gadu jubileju.

Jūras krastā, Kolkas ragā, atrodas arī Vecās bākas drupas. Īstenībā šeit 50 metru atstatu kādreiz stāvējuši pat divi torņi, bet viens no tiem jau 19. gadsimtā izzudis pilnīgi. Kad mākslīgi veidotā saliņa nosēdusies, uz tās uzcelts tagadējais bākas tornis, kas sāka darboties 1884. gada 1. jūlijā. 21 metrus augstais bākas metāla konstrukcijas tornis toreiz bija ļoti moderns un izgatavots Sanktpēterburgā. Uz salas vēl atrodas bākas uzrauga ēka un vairākas saimniecības ēkas, tomēr kopš 1979. gada bāka strādā automātiskā režīmā.

Video redzams Eduarda Krauca veidotais "Latvijas skaņu hronikas" sižets par šo īpašo objektu - bāku, kas vienlaikus atrodas gan jūrā, gan uz sauszemes, un tās iedzīvotājiem.

Bāka atrodas Slīteres nacionālā parka (kādreiz - Slīteres rezervāta) teritorijā.

Arī Slīteres jeb Šlīteres bāka kā saka vietējie arī ir viens no apkārtnes simboliem. Tā gan senākos laikos, gan mūsdienās bijusi iecienīta apskates vieta. Bāka ir atvērta apmeklētājiem. (Ieejas maksa pieaugušajiem 1,20 eiro, skolēniem 0,60 eiro, pirmsskolas vecuma bērniem un invalīdiem ieeja bez maksas). Bākas piecos stāvos var uzzināt daudz interesantas informācijas par Slīteres nacionālo parku, Latvijas un Igaunijas bākām un lībiešu kultūrvēsturi. Jaunā Dundagas bērnu veidotā izstāde apskatāma 2. stāvā.

Vairāk par Slīteres nacionālo parku lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!