Jēkabpils ir skaista visos četros gadalaikos, bet jo īpaši ziemā! "Ziemas saules pielietajā Daugavā viz pilsētas siluets un apstājas laiks, liekot ieklausīties dabas varenībā un apzināties, cik skaistā zemē mēs dzīvojam. Pilsētas centrā – Vecpilsētas laukumā – majestātiski, kuplos zarus izslējusi, stāv pilsētas galvenā egle. Kā cēla un zaigojoša rota tā priecē gan jēkabpiliešu, gan arī pilsētas viesu sirdis. Un tad… pār pilsētu gulst nakts… Ieskatieties video un baudiet sniegotus skatus no Jēkabpils!" raksta Margita Liepiņa, Jēkabpils pilsētas pašvaldības pārstāve.

Video autors: Jēkabs Štelmahers

Ko apskatīt Jēkabpilī?

Jēkabpils ir Daugavas izauklēta pilsēta, kurā apvienojušās kādreiz divas atsevišķas pilsētas –Krustpils un Jēkabpils. Jēkabpils nosaukta Kurzemes hercoga Jēkaba vārdā, bet patiesie Jēkabpils dibinātāji ir krievu vecticībnieki, kas šajā vietā 17. gadsimtā apmetās hercoga kroņa muižas zemē un pie Salas kroga nodibināja Slobodu.

Pašreizējā teritorija izveidota 1962. gadā, apvienojot Jēkabpili Daugavas kreisajā krastā ar Krustpili labajā krastā. Jēkabpils ir astotā lielākā Latvijas pilsēta. Tā atrodas novadu un ceļu krustcelēs –143 kilometrus no Rīgas, Latvijas dienvidaustrumu daļā.

Foto: DELFI Aculiecinieks

Iebraucot Jēkabpilī, noteikti nepabrauksiet garām Krustpils pilij, kas kopš 13. gadsimta uzticīgi pārrauga Daugavas krastus. Krustpils pils kopā ar tai blakus esošo Krustpils luterāņu baznīcu veido Jēkabpilij raksturīgo Daugavas labā krasta siluetu. Pils viduslaiku pagrabos iespējams dzirdēt noslēpumainos Brūnās dāmas smieklus. Izstāžu zālē un vārtu tornī var aplūkot mākslas izstādes, no torņa skatu platformas vērot pilsētas panorāmu. Vairāk par pils vēsturi un spoku – Brūno dāmu – lasiet šeit.

Krustpils saliņa (vēsturiski – Ādamsona saliņa) kļuva par vienu no iecienītākajām pilsētnieku atpūtas vietām pēc tam, kad 20. gadsimta 50. gados tika uzcelta brīvdabas estrāde.

Savukārt Daugavas kreisajā krastā izvietojusies Jēkabpils Vēstures muzeja brīvdabas nodaļa "Sēļu sēta". Šeit pastāvīgajā ekspozīcijā apskatāmi vairāki Sēlijas novada tautas celtniecības pieminekļi – dzīvojamā ēka, klēts, dzirnavas, pirts u.c., kā arī sēļu zemnieka sadzīve un darba rīki.

Jēkabpils galvenā rota nenoliedzami ir Daugava – Latvijas likteņupe, kas sadala un vieno pilsētu. Mūsdienās Jēkabpils pilsētas iedzīvotāju ikdienas runā ir saglabājies stingrs abu Daugavas krastu dalījums – Krustpils labajā krastā (Latgalē) un Jēkabpils kreisajā (Sēlijā). Pilsētu no Daugavas aizsargā dambis, kur, pastaigājoties pa gājēju taku gar Daugavu, var baudīt upes rāmo tecējumu un vērot pilsētas ēku siluetus un atspulgus Likteņupes ūdeņos.

Vēl viena interesanta aktīvās atpūtas iespēja Jēkabpilī tika atklāta 2015. gada nogalē. Proti, Jēkabpils Mežaparkā darbojas vissezonas kameršļūkšanas trase. Tā klāta ar īpašu segumu, kas atļauj to izmantot visos gadalaikos. Latvijā ir tikai trīs šāda veida trases.

Jēkabpils Mežaparka kameršļūkšanas trases nobrauciena garums ir vairāk nekā 80 metri. Ar cenām un trases darbalaiku Jēkabpils sporta centra mājaslapā www.jekabpilssc.lv.

Vairāk par Jēkabpils atpūtas iespējām, naktsmītnēm un citiem objektiem lasiet šeit.

Jēkabpils Tūrisma informācijas centrs:

Adrese: Brīvības iela 140/142

No 1. oktobra līdz 31. aprīlim
Darba dienās: 8.30–17.00
Sestdienās, Svētdienās: Slēgts
No 1. maija līdz 30. septembrim
Katru dienu: 8.30–17.00
Mājaslapa: visit.jekabpils.lv
E-pasts: tic@jekabpils.lv
Tālrunis: +371 652 33822

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!