Foto: Publicitātes foto
12.un 13. septembrī visā Latvijā jau 20. reizi notiks Eiropas Kultūras mantojuma dienas - skaistākajos Latvijas apskates objektos plānotas atvērto durvju dienas, ekskursijas gidu pavadībā, koncerti un izstādes. Piedāvājam nelielu ieskatu Latvijas piļu un muižu pasākumu programmā.

Jāatgādina, ka 2015. gads Eiropas Kultūras mantojuma dienas ir viens no svarīgākajiem kultūras dzīves notikumiem un tiek rīkotas 48 Eiropas valstīs ar mērķi tuvināt apmeklētājus kultūrai, informē pasākuma rīkotāji Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija. Šis gads gads Mantojuma dienām Latvijā būs jubilejas gads, jo to rīkošanas tradīcija ar koka mantojumam veltītiem pasākumiem Latvijā aizsākās 1995. gadā.

Ar visu pasākumu programmu variet iepazīties šeit.

Kokmuižas svētki

Sestdien, 12. septembrī, Kocēnos notiks pirmie Kokmuižas svētki, kas iedzīvināšot kultūrvēsturisko mantojumu, sola pasākuma organizatori. Svētku programma veidota, caurvijot senlaicīgo ar mūsdienu kultūru, tāpēc rosinot izzināt un atklāt senās Kokmuižas teritoriju un atdzīvināt vēstures stāstus.

Svētki sāksies pulksten 12.00, un visi pasākumi notiks vēsturiskajā Kokmuižas teritorijā. Īpašs akcents tikšot likts uz seno Kokmuižas alus darītavas pagrabu, kas līdz šim nav bijis pieejams apskatei. Laukumā pie senā alus pagraba pulksten 12.00 paredzēts svētku atklāšanas pasākums ar orķestra un deju priekšnesumiem, rotaļīgām un sportiskām izpriecām, vīru spēkošanos un muižas spēlēm, radošām darbnīcām un meistarklasēm, pankūku cepšanu un īpašās muižas "zaptes" vārīšanu.

No pulksten 15.00 līdz 20.00 apmeklētājus iepriecinās laikmetīgās dejas, mūzikas un mākslas priekšnesumi, kā arī būs iespēja mieloties no lielā muižas saimes zupas katla, atspirdzināties ar dzērieniem un stiprināties ar uzkodām, stāsta Kocēnu pašvaldības pārstāve Eva Eglīte. Visas svētku dienas garumā tiks radīts veiksmes stāsts – Kokmuižas alus garšas meklējumi, kas solās būt pārsteigumu pilni.

Arī vēsturiskajā Kokmuižas pilī un skaisti iekoptajā parterā notiks dažādi pasākumi. Piemēram pulksten 14.00 un 16.00 varēšot doties jaukā pastaigā ar gidu pa Kokmuižas teritoriju, izzinot aizraujošus faktus par senatnīgo un noslēpumaino Kokmuižu. Savukārt pulksten 17.00 apmeklētājus sagaida muzikāls baudījums - kamermūzikas koncerts, kurā piedalīsies Rīgas saksofonu kvartets un operdziedātāja Kristīne Gailīte. Bet vakarā – pulksten 21.00 izskanēs īpaši šim pasākumam veidoti Kokmuižas stāsti - mūzikas, gaismas un kustību performances, kurās uzstāsies Kaspars Zemītis, deju horeogrāfe Lilija Lipore un gaismu mākslinieks Egils Kupčs, kopīgi uzburot elegantu un mistiski iedvesmojošu priekšnesumu, stāsta organizatori.

Vakara izskaņā pulksten 22.30 Kocēnu kultūras namā notiks balle, kurā spēlēs orķestris "Bellacord". Ieejas maksa - 3 eiro.

Vairāk par pasākumu lasiet šeit.

Lūzavas muižā - sena mūzika un atvērtas durvis

Foto: Publicitātes foto

Lūznavas muiža, kas ir viena no skaistākajām jūgendstila ēkām Latgalē, šogad atjaunota un atkal atvērta apskatei. 20. gadsimta sākumā poļu izcelsmes muižkungu Kerbedzu dzimta pulcējusi muižā slavenus māksliniekus, mūziķus un literātus. Atgūstot senatnes spožumu un savu radošo auru, Lūznavas muiža septembrī aicina viesus izbaudīt mākslas, mūzikas un atpūtas telpu, stāsta organizatori.

Kultūras mantojuma dienas tajā varēs baudīt 11. un 12. septembrī.

Foto: Publicitātes foto

Pirmajā dienā paredzēta interaktīva lekcija – tikšanās ar Lūznavas muižas ēkas rekonstrukcijas projekta izstrādes autori – arhitekti Ināru Caunīti, kā arī senās mūzikas koncerts "Mediterranio". Koncerts aizvedīšot senatnīgā ceļojumā cauri Eiropai, piedāvājot gan melanholiskas, gan kaislīgas melodijas – 17.gadsimta spāņu dziesmas, itāļu monodija un spāņu mūzika baroka ģitārai.

Savukārt 12. septembrī jau no pulksten 11 muižā būs atvērto durvju diena. Ekskursijas pa muižu, jauno un jau iepriekš uzstādīto izstāžu ekspozīciju apskate, kā arī dažādas radošās darbnīcas.

Foto: Publicitātes foto

Izspēlēs spēli 'Viduslaiku Cēsis'

Foto: DELFI Aculiecinieks

Eiropas kultūras mantojuma dienu ietvaros 12. septembrī varēs iepazīt viduslaiku Cēsu atstāto mantojumu, piedaloties aizraujošā uzdevumu spēlē "Viduslaiku Cēsis", kas norisināsies vecpilsētā un Cēsu viduslaiku pils dārzā.

Redzamākais un spožākais uzplaukuma periods Cēsīs ir bijis viduslaikos, kad Cēsis bijis Eiropas mērogā nozīmīgs varas centrs – Livonijas mestra rezidence, kā arī Cēsis aktīvi iesaistījušās Hanzas pilsētu tirdzniecības tīklā, tāpēc "Viduslaiku Cēsis" ir izvēlēta kā galvenā šī gada Eiropas kultūras mantojuma dienu tēma.

Caur pasākumiem Eiropas Kultūras mantojuma dienās cēsnieki un pilsētas viesi ir aicināti labāk iepazīt Cēsīs redzamo atstāto viduslaiku mantojumu, kas manifestējas nozīmīgos arheoloģijas un arhitektūras pieminekļos – Cēsu pilī un Cēsu Sv. Jāņa baznīcā, kā arī Cēsu vecpilsētā – nacionāla mēroga pilsētbūvniecības piemineklī ar saglabāto viduslaiku ielu tīklu. Šogad pēc ilgāka pārtraukuma ir noritējuši arī nozīmīgi atjaunošanas darbi Cēsu viduslaiku pils Rietumu tornī, un apmeklētāji varēšot paši novērtēt paveikto, stāsta Cēsu Kultūras un Tūrisma centrā.

12. septembrī, sestdienā, no pulksten 11 Cēsu vecpilsētā, pilī un baznīcā notiks vairāki izglītojošie pasākumi: orientēšanās spēle "Iepazīsti viduslaiku Cēsis!" un bezmaksas tematiskās ekskursijas viduslaiku pils kalpotāja pavadībā. Pasākumu apmeklētāji uzzinās, kā izskatījusies un izklausījusies pilsēta viduslaikos, kad tās teritoriju ierobežojis mūris. Seno pilsētas mūru vārtu vietās dalībniekus gaidīs aizraujoši un izzinoši uzdevumi, sola organizatori. Tos izpildot, tālākais ceļš vedīs uz Cēsu pili, kur dalībniekus, iepazīstinot ar viduslaiku spēlēm, amatu prasmēm un cienājot ar pils dārzā izaugušo ražu un svaigi cepto maizi, sagaidīs Pils vārtu sargs Heinrihs.

Ar pasākumu programmu var iepazīties mājaslapā cesis.lv.

Rundāles pils dārgumi

Foto: LETA

Rundāles pils muzejs iesaistījies Kultūras mantojuma dienās, ne tikai organizējot starptautisku zinātnisku konferenci "Kultūrvēsturisko pieminekļu restaurācija un saglabāšana. Teorija un prakse" 18.septembrī, bet arī piedāvājot apmeklētājiem 13 .septembrī Eiropas un Latvijas dekoratīvās mākslas ekspozīciju "No gotikas līdz jūgendstilam" apskatīt bez maksas.

Ko vēl apskatīt pa ceļam uz Rundāles pili, lasiet šeit.

Krāslavas pils

Foto: Publicitātes foto

Šogad Mantojuma dienu pasākumi Latgalē no 11. līdz 13. septembrim notiks Aglonas bazilikā, Raiņa mājā Berķenelē, Kalkūnes muižas ēkā, Daugavpils cietoksnī, Daugavpils skrošu rūpnīcā, Lūznavas muižā, Krāslavas pils kompleksā un Krāslavas Romas katoļu baznīcā.

Krāslavas pils kompleksā 12. septembrī pulksten 11.00 notiks tematisks pasākums "Reiz, pirms 250 gadiem… Krāslavas pils stāsts", kā arī bezmaksas ekskursija pa pils kompleksu, izstāžu apmeklējums Krāslavas Vēstures un mākslas muzejā, prezentācija par pils vēsturi, muzikāls sveiciens.

Savukārt Krāslavas katoļu baznīcā 12. septembrī pulksten 13.00 atklās izstādi "Krāslavas katoļu baznīca gleznās" (no Krāslavas Vēstures un mākslas muzeja krājuma), pulksten 14.00 paredzēta lekcija par ikonogrāfiju (ikonogrāfe Ņ.Skangale- Začeste), bet pulksten 15.30 paredzēts Daugavpils Sv. Pētera baznīcas draudzes kora "Angelus Domini" koncerts, vakarā – pulksten 18.00 notiks svētā mise.

Vienīgā iespēja apskatīt Rankas muižu

Foto: Publicitātes foto

Tikai vienu dienu - 13. septembrī - no pulksten 11.00 līdz 16.00 Rankas muiža būs atvērta apmeklētājiem. Tajā notiks Eiropas kultūras mantojuma dienu pasākums "Rankas muižas apslēptie dārgumi".

Pasākums sāksies ar svinīgu Eiropas Kultūras mantojuma dienu karoga pacelšanu, bet apmeklētājiem teatralizētu sveicienu "Ak, šis Rankas ziedu laiks" veltīs Dailes teātra aktieri Gundars Silakaktiņš un Aldis Siliņš, stāsta organizatori. Visi varēšot vērot arī dejojošo zirgu sveicienu no zirgaudzētavas "Kocēni". Būs koncertuzvedums ar rotaļām gan lieliem, gan maziem kopā ar Čučumuižas saimi "Skanīgie "Čučumuižas stāsti Rankas muižā".

Romantisko muižas gaisotni varēs izbaudīt, klausoties saksofonista Arņa Grapa spēlē un vizinoties ar laivu pa dīķi. Ikviens interesents varēs doties ekskursijā "Rankas muižas stāsti" gidu pavadībā. Kā īpašais piedāvājums ikvienam būs muižas īpašnieka sarūpētais opermūzikas koncerts "Tā skan Rankas muižā". Pasākuma laikā plānota arī amatnieku un mājražotāju izrādīšanās un tirgošanās "Jestrā andelēšanās". Būs iespēja iegādāties Agneses Zeltiņas darinātās rotas "Soulstones", kā arī dziedātāja Igo Fomina kolekcijas "Igo-Akcents Personībai" īpašās mīļlietiņas.

Pasākumā interesenti varēs fotografēties baronešu tērpos. Visi, kuri vēlas, uz pasākumu aicināti ierasties baronešu, baronu vai muižas ļaužu apģērbā, jo paredzēta tērpu izrādīšana. Notiks atraktīvas seno laiku spēles. Varēšot vizināties ar ponijiem, bet maziem bērniem prieku sagādās braukšana ar ponijratiem, kā arī ar droškām- tamborratiem. Būs nobaudāms uz iesma cepta jēra cepetis, darbosies āra kafejnīca.

Programma www.visitgulbene.lv. Pasākumā ieeja - brīva.

Šo pasākumu organizē Gulbenes novada pašvaldības aģentūra "Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs" sadarbībā ar Rankas pagasta pārvaldi un Rankas muižas īpašnieku.

Ko vēl apskatīt Gulbenē, lasiet šeit.

Turaidā - īpašas ekskursijas pa pili un muižas centru

Foto: F64

12. septembrī Eiropas kultūras mantojuma dienu atzīmēs arī Turaidas muzejrezervātā - apmeklētājiem tiks piedāvātas īpašas bezmaksas ekskursijas pa Turaidas pili un muižas saimniecisko centru, kā arī tiks eksponēta jauna muzejrezervāta ceļojošā izstāde "Turaida Livonijas Indriķa hronikā". Būs apskatāmas arī izstādes "Māls visa pirmsākums un pamats" un "Turaidas pils vēsture Turaidas arheoloģiskās ekspedīcijas zīmējumos. 1976. – 2000."

Eiropas kultūras mantojuma dienas ekskursijas Turaidas muzejrezervātā
Pulksten 14.00 – 14.45 Turaidas muižas vagara māja - jaunumi un atklājumi. Turaidas muzejrezervāta galvenā speciāliste, mākslas zinātniece Ina Līne vedīs uz Turaidas muižas pārvaldnieka jauno dzīvojamo mājā un dosies brīvdabā uz muižas vagara māju.

Pulksten 14.30 – 15.00 paredzēta ekskursija "Kur paslēpusies lībiešu koka pils?". To vadīs Turaidas muzejrezervāta galvenā speciāliste Ligita Beitiņa.

Pulksten 15.00 - 15.30 visi aicināti doties ekskursijā "Māls visa pirmsākums un pamats - Turaidas pils būvkeramika" kopā ar Turaidas muzejrezervāta galveno speciālisti Ievu Osi pa Turaidas mūra pils ekspozīcijām.

Pulksten 15.30 – 16.00 ekskursija "Turaidas mūra pils vēsture būvēs un rakstos". To Turaidas mūra pils ekspozīcijās vadīs muzejrezervāta galvenais speciālists Jānis Rudzītis.

Pulksten 16.00 – 16.30 notiks ekskursija "Ko atklāj Turaidas baznīckalns?" Vadīs - Turaidas muzejrezervāta Pētniecības un ekspozīciju nodaļas vadītāja Jolanta Dukaļska.

Vairāk lasiet: www.turaida-muzejs.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!