Abavas senlejā, "Kurzemes Šveicē" kā maza sulīga vīnoga savus krāšņos sānus spīdina Sabile. Te var izbaudīt mazpilsētas mieru, baudīt mākslu, degustēt vistālāk ziemeļos brūvēto vīnu un sajust vēstures elpu. Un tas viss – tikai apmēram stundas brauciena attālumā no Rīgas!

Sabiles Vīna kalnu pilnīgi noteikti var uzskatīt par Sabiles simbolu, jo arī pilsētas ģerbonī ir attēlots vīnogu ķekars. Sabiles Vīna kalns ir unikāls ar to, ka ir ticis ierakstīts Pasaules  Ginesa Rekordu grāmatā, kā vistālāk uz ziemeļiem atrodošais vīna dārzs, kurā brīvā dabā aug vīnogas. Kalna virsotne atrodas apmēram 34 metru augstumā virs pilsētas un Abavas upes līmeņa. Vīna dārza kopējā platība ir 1,5 hektāri un tajā aug aptuveni 650 15 vīnogu šķirņu stādi, visvairāk - "Zilgas" šķirnes vīnogas. Taču Vīna kalnā aug arī persiki, aprikozes un valrieksti.

Kinētiskie mākslas darbi mākslas dārzā "Nekurienes vidū". Mākslas dārzs atrodas netālu no Sabiles, Abavas pagasta saimniecībā "Vijolītes". Tā audiovizuālajā zālē iespējams atslābināties, klausoties mūzikas skaņās, un vienlaicīgi baudīt dažādu krāsu kustību, kas pielāgota mūzikai. Neaizmirstamas un pārsteidzošas izjūtas ik katrā radīs meditācijas lauks, kā arī citi mākslas dārza objekti. Apmeklējuma beigās viesus gaida izbrauciens ar stīmpanka stilā veidoto Enigmu. Vēl interesantāku šo vietu apskatei padara fakts, ka mākslas dārza "Nekurienes vidū" apmeklējums iespējams tikai diennakts tumšajā laikā.

Jaunsabiles Veco laiku muzejs. Atrodas Ventspils ielā 44/46. Par šo vietu tās izveidotājs Igors Celms teicis: "Esmu mēģinājis pieturēt laiku (aiz astes), pieturot lietas. Ir priekšmeti, kuriem laiks rādās rūsā, sūbējumā. Pat ķirmju caurumos dus laiks. Laiks izplaukst pūralādes puķēs, gada skaitļos. Laiku atnes stārķi, izkliedz gaiļi, putni, zivis uz skapja durvīm. Dzirnavu zobrati pagalmā lēnām maļ laiku (kafijas dzirnaviņas steidzas). Akmens stabi apaug ar sūnu, apsnieg - kilometri, verstis, kvartāli. Saule uzsmaida 6 tonnīga enkura kvalitātes zīmei, sniegs nokūst - un laiks aiziet pa 8. kvartālu mūžībā."

Abavas rumba - ūdenskritums ir 35 metrus plats un aptuveni 1 metru augsts. Ūdens dziļums ap ūdenskritumu nav liels, tāpēc tas ir lieliski piemērots maziem bērniem un dabīgām, ārstnieciskām ūdens straumes masāžām. Upes krastā izveidota atpūtas vieta - kempinga parks teltīs nakšņotājiem un spēļu laukumi.

Mārtiņa Barkāna ģimenes vīna darītava "Abavas". Atrodas netālu no Sabiles - Abavas pagasta Rinkules "Priedēs". 2010.gadā ir iestādīts pirmais lauks ar 3500 vīnogām. Saimniecība pakāpeniski paplašinās un bez vīnogām tiek audzēti arī rabarberi, ķirbji un citas kultūras. Vasarās tiek piedāvātas vīna degustācijas un iespēja iegādāties gan vīnogu, gan augļu vīnus.

Abavas upes senlejas kreisajā krastā pretim Sabiles pilsētai atrodas Pedvāle. Pedvāles brīvdabas mākslas muzeja pastāvīgo kolekciju veido vairāk nekā 150 mākslas darbu, kas radīti simpoziju, plenēru un darbnīcu laikā. Tā ietver arī Ojāra Feldberga darbu ekspozīcijas, kā arī Latvijas un ārzemju mākslinieku darbu izstādes, kas regulāri tiek papildinātas un mainītas. Pedvāle ir kļuvusi par nozīmīgu kultūras centru un unikālu vietu, kurā jebkuram apmeklētājam tiek dota iespēja vērot mākslas un dabas mijiedarbību.


Virsaišu ūdenskritums ar dabas taku - 1,7 metrus augstais ūdenskritums, kas atklāts tikai 1998.gadā, atrodas labā krasta pietekā netālu no Virsaišu mājām. Šeit ierīkota 1 kilometru gara dabas taka. Izejot taku, var iepazīt civilizācijas maz ietekmētu dabu nelielā strauta krastos, kur ir īsta bebru paradīze. Īpaši izteiksmīgs ūdenskritums ir pavasarī un rudenī, kad tā platums sasniedz 4 metrus.

"Zeķu krogs" - saimnieks apskatei piedāvā senu darbarīku, retro motociklu un daudzu citu priekšmetu kolekciju. Jauno paaudzi priecē rotaļlietu istaba, kaklasaišu paklāji un vairāk nekā 2000 dažādu zeķu. Pieaugušo uzmanību saista magnetafonu lenšu ierakstu kolekcija, anekdošu krājums un Alfona mājas vīna degustācija.

"Drubazu" botānikas taka - 2 kilometru garumā apskatāmas dažādu tipu pļavas, lopu aplokos visu gadu ganās savvaļas govis, pa 200 pakāpieniem var uzkāpt senlejas krastā, kur paveras vienreizējs skats uz Abavas ieleju. "Drubazās" pāri Abavai izveidots trošu ceļš, tāpec pēc takas izstaigāšanas var vizināties ar trulīti no viena Abavas krasta uz otru.

Sabile piedāvā īstu "atpūtas paketi" bērniem. Rīgas ielas malā aplūkojama salmu leļļu kolekcija - Leļļu dārzs, kurā "mitinās" aptuveni 200 dažāda lieluma un dažādi ģērbtas lelles. Kandavas - Sabiles šosejas malā mazliet pirms Sabiles atrodas atpūtas vietas "Imulas" "Pasaku mežs" - spēļu parks visai ģimenei, kurā spēlētājus sagaida sacensības ar viltīgo lapsu, meža veiklo iemītnieku zaķi, gudro pūci un citiem meža iemītniekiem. Mežā ir septiņi pārsteigumu stūrīši, un tie visi kopā veido vienotu spēli pēc īpašiem noteikumiem.

Abavas ielejas kreisajā krastā starp Kandavu un Sabili atrodas atpūtas bāze "Zviedru cepure". Leģenda vēsta, ka te Zviedru kara laikā apbedīts karavadonis un viņa sieva un par godu viņiem zviedru karavīri kalnu izveidojuši cepurēs sanesot smiltis. "Zviedru cepurē" gan lielie, gan mazie var kārtīgi izpriecāties 307 metrus garajā rodeļu trasē.

Kur paēst: pārbaudītas vērtības ir viesu nama "Imulas" kafejnīca un krodziņš "Dāre" Pedvālē. Taču izsalkušos gaidīs arī bistro "Zane", kafejnīca "Zviedru cepure" un kafejnīca "Plosti".

Kur nakšņot: "Hostel Hospital", viesu nami "Imulas", "Pedvāle" un "Rambulas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!