Kaut gan Latvija nav kalnu zeme, kalnu slēpošana ir viena no iecienītākajām ziemas nodarbēm un nobraucienu trases ierīkotas teju katrā novadā. Tiesa, izveidotas arī distanču slēpošanas trases, kurām tāpat netrūkst savu aizrautīgu slēpotāju, bet bērnus priecē kameršļūkšanas trases un slidotavas.

Slēpošanas un snovošanas kalni gaida ciemos


Tā kā atgriezies aukstais laiks, un vēl vismaz dažas dienas būs iespējams baudīt ziemas priekus, arī kalnu slēpošanas trases ir gatavas sagaidīt slēpotājus un snovotajus. Siguldas Pilsētas trasē atvērta daļa lielā kalna un darbojas enkurpacēlājs, liecina pilsētas Tūrisma informācijas centra sniegtā informācija. Slēpot gribētājus gaida ciemos no plkst. 10.00 līdz plkst. 21.00. Vairāk informācija - www.ocs.lv. Slēpošanas trasē Kaķīškalns atvērts gan Lielais, gan Mazais kalns. Instruktora pakalpojumi piesakāmi iepriekš. Bērniem pieejamas nodarbības slēpošanas skoliņā dažādos līmeņos. Trasē pieejam inventāra noma un apkope. Informācija par trases darba laikiem un cenām: www.kakiskalns.lv

Arī Kordes trasē darbojas gan Lielais kalns, gan Mazais kalns. No otrdienas līdz svētdienai trasē pieejami instruktora pakalpojumi, brīvdienās no plkst.12.00 līdz plkst.14.00 pieejamas nodarbības slēpošanas skoliņā. Trase atvērta darba dienās no plkst.14.00 līdz plkst.22.00 un brīvdienās no plkst.10.00 līdz plkst.22.00. Aktuālā informācija –www.kordestrase.lv.

Reiņa trasē pieejams viss Lielais kalns un abi pacēlāji, iesācēju kalns un bērnu parks ar lentas pacēlāju. Servisa mājā pieejama inventāra noma un instruktora pakalpojumi. Vecāki aicināti pieteikt pašus mazākos Reiņa trases bērnu slēpošanas skoliņā. Bērnu slēpošanas skoliņa paredzēta bērniem vecumā no trīs līdz septiņu gadu vecumam. Trase atvērta darba dienās no plkst.14.00 līdz plkst.22.00, sestdienās no plkst.10.00 līdz plkst.22.00 un svētdienās no plkst.10.00 līdz plkst.20.00. Aktuālā informācija – www.reinatrase.lv.

Ne tikai Siguldas tuvumā Gaujas senlejas stāvās nogāzes iemantojušas popularitāti, lai baudītu ziemas priekus. Tāda ir arī slēpošanas trase "Rāmkalni" netālu no Murjāņiem, kur arī atvērta slēpošanas trase. Kalna darba laiks darba dienās ir plkst. 13.00 – 22.00, bet brīvdienās no plkst. 9.00 – 22.00. Kalna un inventāra nomas darba laiki svētkos: 31. decembrī plkst. 9.00 - 18.00, bet 1. janvārī plkst. 12.00 - 22.00

Cēsīs pie Gaujas atrodas viena no populārākajām slēpošanas vietām Latvijā – Žagarkalns. Tajā izveidotas vairākas kalnu slēpošanas trases, no kurām garākā ir Kupra kalns ar 400 metru nobraucienu. "Cītīgi turpinām sniega ražošanu Žagarkalna nogāzē, trešdien 31.decembrī, atvērsim to visā platumā ar otru pacēlāju, un Cīruļkalna šaurākajā pusē, kur esam plānojuši šogad būvēt daļu no Snovborda parka. To plānojam atvērt 1.janvārī," teikts kalna mājaslapā. 31. decembrī kalns strādās no 10.00 līdz 3.00 naktī un būšot arī tradicionālā Jaunā gada sagaidīšana, kā arī diskotēka sniegā. 1. janvārī darba laiks no plkst. 12.00 līdz 23.00.

Netālu no Žagarkalna slejas Ozolkalns, kas lepojas ar garākajām kalnu slēpošanas trasēm Latvijā – tajā ir trīs 500 metru garas trases, kuras var izmantot gan slēpotāji, gan snovbordisti. Valmierā populārākā slēpošanas vieta ir atpūtas bāze "Baiļi", kur izveidotas vairākas distanču un kalnu slēpošanas trases, arī trases snovbordistiem. Trase atvērta no plkst. 11.00 līdz 21.00, bet Vecgada vakarā – līdz plkst. 1.00 naktī, lai jau Jaungada dienā atsāktu darbu plkst. 12.00.

Lai nodarbotos ar kalnu slēpošanu, var doties arī uz Vidzemes augstienes stāvajām nogāzēm. Visvairāk kalnu slēpošanas trašu ir Ērgļos, kas tik uzskatīts par vienu no galvenajiem ziemas sporta centriem Latvijā. Ērgļos var slēpot Briežu kalnā, kas darbdienās strādā no plkst. 12.00 līdz 24.00, bet no plkst. 9.00 līdz plkst.3.00 piektdien un sestdien, kā arī no plkst.9.00 līdz 24.00 svētdienās.

Netālu no Ērgļiem ir Latvijas augstākā "virsotne" – 311 metru augstais Gaiziņkalns. Tā nogāzēs ierīkotās vairākas labiekārtotas slēpošanas un snovborda trases, kas arī svētkos gaidīs viesus: "Dāmu paradīze" un "Golgāts". Netālu no Gaiziņkalna atrodas Lido kalns ar vairākām apgaismotām slēpošanas trasēm, snovborda parku, atrakcijām pieaugušajiem un bērniem.

Labiekārtotas slēpošanas trases izveidotas arī Vidzemē Daugavas tuvumā. Piemēram, "Mežezers" pie Pļaviņām, kas arī ir gatavs uzņemt slēpotājus un Jaunā gada sagaidītājus.

Viens no populārākajiem Latvijas slēpošanas kūrortiem atrodas Milzkalnā no Tukuma. Gada pēdējā dienā tā darba laiks ir no plkst. 10.00 līdz 02.00. Pusnaktī būšot salūts! Ar trases darba laikiem iepazīstieties mājaslapā.

Arī "Lemberga hūte" brīvdienās gaidīs sportotājus.

Lai trauktos lejup no kalna, rīdziniekiem un Rīgas viesiem nemaz nav jādodas tālu. Tas iespējams Baldonē - nepilnu 40 kilometru attālumā no Rīgas centra. Tur gandrīz blakus atrodas divas trases: Mežkalni, kur trasi sola atvērt 30. decembra pēcpusdienā, un Riekstu kalns, kur darba gatavībā ir astoņas trases.

Gleznaini piesnigušās Distanču slēpošanas trases

Foto: F64

Ir padomāts arī par tiem, kas dod priekšroku distanču slēpošanai. Ziemā distanču slēpošanas trase un inventāra nomas punkts ierīkots arī vairākās vietās Rīgā - gleznainajā Mežaparkā un Uzvaras parkā Pārdaugavā.

Siguldas Sporta un aktīvās atpūtas centra distanču slēpošanas trasē slēpotājiem pieejams 1,4 kilometrus garš un 6 metrus plats aplis ar ievilktu klasikas sliedi. Sportiskākam slēpojumam trasē izveidoti sniega kalniņi, savukārt iesācējiem piemērotāks būs 200 metrus garš stadiona aplis gan klasikas, gan slidsoļa apgūšanai. Darbojas inventāra noma, serviss, pieejamas dušas, pirts un Concept2 SkiErg trenažieris. Instruktora pakalpojumi pieejami pēc iepriekšēja pieteikuma. Trases darba laiks svētkos – www.tourism.sigulda.lv.

Arī no Rīgas netālajā Riekstu kalnā pieejama distanču slēpošanas trase, kas ved cauri gleznainam un piesnigušam mežam.

Ja pašam mājās ir distanču slēpēs, tad arī Jūrmalā gar jūru jau ielikta sliede slēpošanai.

Arī Madonas pusē, Smeceres silā, var slēpot pa 2,5 kilometrus garo trasi ar mākslīgo sniegu un pa 18 kilometrus garo trasi pa mežu ar nelielu sniega segumu.

Slidotavas - ziemas prieki pilsētā

Foto: LETA

Šogad jau otro gadu Rīgas publiskā mākslīgā ledus slidotava darbojas Spīķeru kvartālā starp Maskavas, Krasta un Turgeņeva ielām. Slidotavas darba laiks ir katru dienu no plkst 10.00 līdz plkst. 22.00. Visiem apmeklētājiem slidotava pieejama bez maksas, taču tiem, kuriem nav sava inventāra, būs iespēja inventāru nomāt, jo pie slidotavas darbosies arī nomas punkts.
Aktīvi atpūsties būs iespēja arī Uzvaras bulvārī 15, kur darbojas ziemas aktīvās atpūtas parks ar slidotavu. 

Dabīgā ledus slidotavas, ierīkotas arī pie Sarkandaugavas reģionālā sporta centra, kas atrodas pie Bērnu un jauniešu centra "Laimīte", Sarkandaugavas ielā 24 ( www.laimite.lv) un pie Rīgas Anniņmuižas vidusskolas Imantā, Kleistu ielā 14, pie Rīgas Ķengaraga vidusskolas, Maskavas ielā 273, pie Rīgas pilsētas Pļavnieku ģimnāzijas Andreja Saharova ielā 35, kā arī un pie Rīgas Daugavgrīvas vidusskolas, Parādes ielā 5c. 

Tāpat slidotava pieejama arī pie Grīziņkalna (slidot.lv)

Arī Latvijas pilsētās jau aktīvi darbojas publiskās slidotavas – Jelgavā tāda ir Pasta salā, Daugavpilī Vienības laukumā ierīkota mākslīgā ledus slidotava, bet Gulbenē - Gulbenes pilsētas stadionā Kalpaka ielā 1A . Arī daudzās citās Latvijas pilsētās jau darbojas slidotavas – visvieglāk informāciju par to darbalaikiem atrast pilsētas mājaslapā.

Vairāk par slidotavām visā Latvijā lasiet šeit.

Kameršļūkšana - jautrība gan pieaugušajiem, gan bērniem

Ziemassvētku priekšvakarā Jēkabpilī, Mežaparkā slēpošanas kalnā "Mežaparks", tika atklāta vissezonas kameršļūkšanas trase, kas sagādās daduz prieka kā lieliem, tā maziem. No 24.decembra līdz 4.janvārim kameršļūkšanas trase būs atvērta no pulksten 11.00 līdz 18.00

Arī Ventspilī, atpūtas parkā "Lemberga hūte", apmeklētājiem pieejama kameršļūkšanas trase un bērnu kalniņš.

Tāpat Sniega parkā, kas atrodas tepat Rīgā, Mežaparka estrādes zonā, 30. decembrī plānots atklāt kameršļūkšanas trasi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!