Sestdien, 29. oktobrī, visā Latvijā jau piekto reizi notiks Leģendu nakts. Arī Valmieras pusē esošajā Kokmuižā (Kocēnu pamatskolā) no pulksten 17 tiks gaidīti viesi uz pasākumu, kurā paredzētas gan izzinošas lekcijas, gan koncerts, pastāstīja Elīna Upīte, jaunatnes lietu un sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada domē.

Pasākuma programma:
• "Latvijas Piļu un muižu asociācija. Leģendas ceļš", Vineta Vintere;
• "Cilvēki un likteņi Kokmuižā", Ineta Amoliņa;
• "Kokmuiža vakar, šodien, rīt", Elga Olmane;
• Valmieras mūzikas skolas stīgu ansambļa koncerts.

Pasākuma apmeklējums – bez maksas.

Kokmuiža (Kokenhof) ir daļa no senā Valmieras pilsnovada, kas vēlāk poļu laikā (līdz 1582. gadam) ietilpis Cēsu bīskapijā. Kopš tiem laikiem kungu mājas izskats mainījies vismaz trīs reizes. Sākotnēji tā celta no koka, kas arī devis nosaukumu – Kokmuiža. Mūsdienās redzamās neobaroka stilā celtās ēkas pamati likti 1880. gadā – kad to pārvaldīja baltvācu muižnieku Šrēderu dzimta. Laika posmā no 20. gadsimta sākuma līdz 1930. gadam Kokmuižas pils ēka tiek izpostīta. 1937. gadā Kokmuižas kungu māja pēc ievērojamā tā laika arhitekta Arnolda Čuibes projekta pielāgota skolas vajadzībām. Kokmuiža bija izdaudzināt ar svētku tradīcijām. Īpaši krāšņi tikuši atzīmēti parka svētki, iekļaujot lekcijas, teātra un orķestra priekšnesumus un balli. Šodien svinību tradīcijas turpina Kocēnu novada pašvaldība, kas šoruden jau otro reizi organizēja vērienīgus un krāšņus Kokmuižas svētkus.

Par Kokmuižu vairāk lasiet šeit.

Leģendu nakts ir Latvijas Piļu un muižu asociācijas organizēta ikgadēja akcija ar mērķi popularizēt Latvijas piļu un muižu unikālo kultūrvēsturisko mantojumu, veicināt vietējo tūrismu un pagarināt tūrisma sezonu. Šogad akcijā ir iesaistījušās 33 Latvijas pilis un muižas.

Visa informācija par Leģendu nakts norisi un pasākumu programma pieejama Latvijas Piļu un muižu asociācijas interneta vietnē: www.pilis.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!