Igates pils atrodas Vidzemē, ja tā var teikt, uz Vidzemes piļu ceļa – turpat netālu ir arī lepnā Bīriņu pils, mājīgā Ungurmuiža, aizraujošā Duntes muiža un skaistā Dikļu pils. Visas ir ļoti atšķirīgas. Šoreiz vairāk par askētiski cēlo neorenesanses pērli Igates pili.

Pirmās ziņas par Igates muižu rakstītajos avotos sastopamas jau 15. gadsimtā. Tomēr tagadējā Igates muižas apbūve veidojusies laikā no 18. gadsimta beigām līdz 19. gadsimtam divās zonās. Vispirms saimniecības daļa ar klēti, pārvaldnieka māju, brūzi un kūti, un tad parādes daļa ar kungu māju, kalpu māju un parku. Jaunā, tolaik modernā un lepnā kungu māja būvēta ap 1880. gadu fon Pistolkorsu dzimtai pēc Rūdolfa Cirkvica projekta, demonstrējot atturīgu un izsmalcinātu lakonismu.

Blakus kungu mājai atrodas 19. gadsimta beigās veidots romantisks ainavu parks ar dīķiem un krāšņām rozēm. Pie dīķa ir senas ūdensdzirnavas, kurām joprojām griežas dzirnavu rats, samaldams graudus, no kuriem pavāri šeit gatavo senlatviešu ēdienus.

Pēc Pirmā pasaules kara pils tika nodota Brīvības cīņu dalībniekam Edvartam Jenertam, kas tur saimniekoja līdz 1934. gadam, kad Latvijas bērnu palīdzības savienība no viņa nopirka Igates muižas galveno ēku, leduspagrabu, kūti, malkas šķūni un vairākus hektārus zemes. 1935. gadā te sāka darboties atpūtas nams "Māte un bērns", bet 1940. gadā tas tika pārveidots par bērnu namu. Sākot ar 1972. gadu, Igates pils atradās Lauksaimniecības ministrijas pārziņā.

1996. gadā Igates pili savā īpašumā pārņēma Valsts nekustamā īpašuma aģentūra. Kopš tā laika pilī ir iekārtota viesnīca, kas piemērota saviesīgu pasākumu rīkošanai, kāzām un semināriem. Skaistajā pils parkā iespējams smelties spēkus no senajiem kokiem, kā arī sarīkot sportiskas aktiviātes lieliem un maziem kolektīviem.

Kopš 2002. gada uz veco dzirnavu pamatiem ir izveidots krodziņš, kas gardēžiem piedāvā senlatviešu un mūsdienu ēdienus. Ik pa laikam dzirnavās tiek malti graudi, lai pagatavotu tradicionālo miežu putru, kas tiek pasniegta ar gaļu.

Kopš 2016. gada Igates pili un Dzirnavu krodziņu apsaimnieko SIA "Domaines et Chateaux".

Igates pils piedalās arī akcijā "Apceļosim Latvijas pilis un muižas", kas turpināsies vēl līdz oktobra beigām. Vairāk informācijas šeit.

Ko vēl apskatīt?

Ja uz Igati dodaties gar jūras piekrasti, noteikti vērts pa ceļam apskatīt arī Duntes muižu un lielā fantasta barona Minhauzena muzeju, kā arī iziet Ķirbižu dabas taku (par to vairāk lasiet šeit).

Foto: DELFI

Pēcpusdienu var pavadīt arī mierīgajā un mājīgajā Vidzemes pilsētiņā Limbažos. Tās apskates objektus atradīsiet šeit.

Savukārt, ja braucat no Valmieras puses, tad vērts apskatīt gan jau minētās Dikļu un Bīriņu pilis, gan arī skaisto Ungurmuižu, par ko stāstījām pavisam nesen. Vairāk lasiet šeit.

Tāpat netālu ir arī Gaujas nacionālā parka iespaidīgie dabas objekti, kur apbrīnot rudens krāšņumu. Vairāk lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!