Foto: Vida Press

Portsmutas vecpilsētā Anglijā pašlaik par brangu cenu tiek pārdota sena māja (High Street 11), kurā reiz uzturējies karalis Čārlzs I un kur nodurts viņa favorīts Bekingemas hercogs.

Mājā, kas tagad pazīstama kā Bekingema nams, 1628. gadā bija viesu nams, kur apmeties Bekingemas hercogs, un tieši šajā reizē 23. augustā viņu nāvējoši sadūra Džons Feltons, raksta "Vida Press". Bekingems bija atbildīgs par armiju un regulāri aizmirsis samaksāt gan karavīriem, gan par karaspēka pasūtījumiem, tādēļ bijis ļoti nepopulārs, raksta "Oldportsmouth.org.uk". Lai arī Feltons uzskatīja, ka izdarījis sabiedrībai pakalpojumu, nogalinot hercogu, viņam tika piespriests nāvessods, un viņa ķermenis vēl kādu laiku karājies ķēdēs Portsmutas pludmalē.

Mūsdienās nams ticis atjaunots un ilgstoši izmantots kā viesnīca, bet tā īpašnieks Ians Jangs tagad nolēmis no īpašuma šķirties, un līdz ar māju pārdod arī nazi, ar ko, visticamāk, nodurts hercogs. Pēc slepkavības nazis parādīts arī karalim, kas tajā brīdī bija apmeties netālajā Soutvikas īpašumā.
Šis īpašums izlikts tirgū par 1,5 miljoniem sterliņa mārciņu jeb aptuveni 1,66 miljoniem eiro.

Foto: Vida Press

Kā vēsta "Vida Press", 1620. gadā šis nams speciāli sagatavots un remontēts par godu karaļa vizītei, izliekot viesnīcas istabu, kas paredzēta Čārlzam I, ar speciāliem paneļiem. Tomēr slepkavība izjaukusi ilgi plānoto vizīti, jo tika uzskatīts, ka karalim ir pārāk bīstami apmesties šajā vietā, tādēļ viņš uzturējies citā īpašumā, turpat netālu.

Kad Jangs sācis renovēt namu, viņš atklājis vairākas nezināmas detaļas par šo māju, tostarp arī jau minētos guļamkambara paneļus.

"Mani vienmēr fascinējis šis nams. Es mācījos skolā tieši blakus šai mājai un bērnībā vienmēr gāju gar to. Kad meklēju piemērotu vietu, kur sākt savu biznesu, vietējā avīzē ieraudzīju, ka te ir pieejama istaba, un steidzos to apskatīt. Sākotnēji īrēju te vienu, tad divas un trīs istabas, līdz beidzot atpirku visu namu.

Renovējot namu, atklātas dažādas interesantas detaļas, diemžēl Jangam pietrūcis naudas, lai atjaunotu, piemēram, gleznojumus uz sienām, kas pauž lojalitāti britu karaļnamam. Tie tikai nofotografēti un atkal aizklāti, jo to atjaunošanai būtu nepieciešami vairāk nekā 100 tūkstoši eiro, "Vida Press" stāstījis Jangs.

Tagad Jangs, kas lielu savas dzīves daļu veltījis, lai atjaunotu un saglabātu namu, meklē kādu, kas būtu gatavs šo darbu turpināt ar tādu pašu mīlestību.

Foto: Vida Press

Arī ar slepkavības nazi saistīts interesants stāsts. Tas nogādāts karalim, kas tolaik apmeties Soutvikas namā, kura pēdējā īpašniece lēdija Bortvika-Nortone nomirusi 80. gados. Pēc viņas nāves zem izsoles āmura nonākušas daudzas muižas lietas, tostarp arī sudraba nazis. Par šo brūnā papīrā ietīto ieroci bijušas skaidras norādes, ka tas izmantots, lai izdarītu noziegumu pret Bekingemas hercogu. Jangam ir arī slepkavas rakstītās zīmītes kopija un ķēdes, ar ko viņš pēc tam bijis pieķēdēts pagrabā pie sienas.

Atskatoties vēsturē, Bekingema nams 1523. gadā licenzēts kā viesu nams "Le Greyhounde", bet dažus no vēl šodien tur atrodamajiem baļķiem var datēt ar vēl senāku laiku. 1626. gadā nams piederējis kapteinim Džonam Meisonam, Ņūfaundlendas gubernatoram un Ņūhempšīras dibinātājam, kas šeit uzturējies starplaikos starp ceļojumiem uz ASV. Par godu karaļa vizītei viņš izremontējis namu, bet nelaimīgie notikumi viņa plānus izjaukuši.

1661. gadā Semjuels Pipijss pieminējis šo vietu savā dienasgrāmatā, stāstot par to, kā apmeklējis telpu, kurā no galināts Bekingems.

Vēlāk tā vairākkārt pārbūvēta.

Foto: Vida Press

Pēdējos 50 gadus namā atradušies dažādi arhitektu un reklāmas uzņēmumu biroji.

Mūsdienās šajā vēsturiskajā mājā ir trīs viesistabas, liela virtuve, milzīgi kamīni, virtuve, pagrabs, divas palīgtelpas, sešas guļamistabas, pieci apartamenti ar vannasistabām un viena liela ģimenes vannasistaba. Tomēr lielākā nama vērtība ir daudzie vēsturiskie priekšmeti un senatnes liecības, kas to padara par gluži vai muzeja cienīgu vietu. Sludinājumā teikts, ka īpašumu var izmantot gan kā ģimenes mājvietu, gan arī izveidot tajā viesnīcu ar 17 istabām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!