Foto: Mihails Ignats, aerolatvija.lv

Latvija ir tiešām bagāta ar dažādos laikos celtām pilīm un muižām – sākot no atjaunotām koka pilīm, kas rāda, kā dzīvojuši baltu cilšu valdnieki, ar viduslaikos celtām vācu bruņinieku un garīdznieku pilīm, un beidzot ar 18. un 19. gadsimta smalkajām aristokrātu mītnēm. Tās ir kļuvušas par nozīmīgiem tūrisma objektiem, ko vērts apskatīt, bet to apvijošās leģendas bijušas interesantas visos laikos.

Vāciešu valdonības laikā Latvijas teritorijā tika uzcelts vairāk nekā 100 piļu – daļa šo būvju bija no koka, tādēļ nav saglabājušās līdz mūsdienām, bet daļa bija būvētas kā cietokšņi, un no tām atlikušas vairs tikai drupas, teikts enciklopēdijā "Latvijas pilis un muižas". Daudzas no tām tomēr mūsdienās tiek atjaunotas un tagad kļuvušas par nozīmīgiem apskates objektiem.

Un kā nu ne – Zemgales lepnumu Rundāles pili novērtēs pat visizsmalcinātākie piļu gardēži, jo tā ir viens no izcilākajiem baroka un rokoko arhitektūras pieminekļiem Latvijā un Baltijā. Tās rekonstrukcija pabeigta vien pērn. Bet turpat netālu ir arī skaistā Mežotnes pils, Mazmežotnes muiža, Blankenfeldes muiža un arī Bauskas pils, kas nesen piedzīvojusi atjaunošanu.

Ja dodaties uz Vidzemi, tad tur netrūkst arī senu un atjaunotu viduslaiku piļu, piemēram, Turaidas pils – izcila viduslaiku arhitektūras pērle, kas celta 1214. gadā, kuras sarkanie mūri slejas pāri gleznainajai Gaujas senlejai, vai neparastā Āraišu ezerpils, kur var redzēt seno baltu dzīvesveida iezīmes, bet tiem, kam tik senas lietas neinteresē, iespējams, patiks Cesvaines grandiozā pils, kurā filmēta izcilā latviešu kostīmfilma "Melnā vēža spīlēs", vai Duntes muiža, kur ierīkots lielā fantasta barona Minhauzena muzejs. Klasiska vērtība ir arī Cēsu viduslaiku pils, kur ekskursijas laikā ir iespēja izmēģināt viduslaiku spēļu elementus, pielaikot viduslaiku galvassegas. Iespējams doties arī teatralizētās ekskursijās, kas saistītas ar pils izpēti, spēlēm, dzīrēm un viduslaiku vēsturi.

Ja dodaties Latgales virzienā, vērts apskatīt Krustpili, atjaunoto jūgendstila pērli Lūznavas muižu, kur šogad notiks arī Dabas koncertzāles koncerts, bet romantiķiem patiks nedaudz spocīgā Preiļu pils ar parku.

Savukārt Kurzemē netrūkst muižu un piļu ar stāstu, kurās esot sastopami arī pils spoki un citi gari. Piemēram, Dundagā spokojas Zaļā jumprava (leģendu lasiet šeit).Tāpat jebkuram interesentam ir iespēja satikties ar Kazdangas pils spoku – baronu – vai vismaz noskaidrot viņa dzīvesstāstu, iegriežoties pilī pa ceļam uz Liepāju. Interesantu stāstu netrūkst arī Ventspils pilī, kur iekārtots muzejs, vai Skrundas skaistajā muižā, kur iespējams ieturēt gardu maltīti.

Lūk, vēl 10 pilis un muižas un to stāsti, kā arī idejas, ko tur apskatīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!