Foto: Inta Briede
Limbaži ir viena no jaukākajām Latvijas mazpilsētām, kas pilsētas tiesības ieguva jau tālajā 1385. gadā. Līdz pat 16. gadsimtam Limbažos atradās Rīgas arhibīskapa rezidence.

Sevišķi rosīgs laiks Limbažiem saistās ar Hanzas savienību, kad caur šo nelielo Vidzemes pilsētiņu gāja vēsturiskais tirdzniecības ceļš. Mūsdienās Limbaži ir viena no sertificētā Eiropas kultūras ceļa "Hanza" maršruta pilsētām.

Laiki ir mainījušies, tomēr Limbažiem ar seno pilsētas centra plānojumu joprojām piemīt savdabīga vēsturiska pievilcība. No 19. gs. būvēta ugunsdzēsēju depo torņa paveras skats uz Limbažiem ar pareizticīgo baznīcu, kas atzīta par iespaidīgāko visā Vidzemē, restaurēto Rīgas rātes pilsmuižas pārvaldnieka ēku, kur iekārtots pilsētas muzejs, 17. gadsimtā celto Limbažu Ev. luterāņu baznīcu, koka dzīvojamo namu apbūvi ar 18. gadsimta elpu u. c.

Limbažu lielākā tūrisma pērle ir "Dzīvā sudraba muzejs", kāda nav nekur citur Baltijā. To izveidojis mākslinieks, sudraba meistars Oļegs Auzers. Muzejā var aplūkot gan brīnišķīgus no sudraba veidotus mākslas darbus, gan iepazīties ar sudraba apstrādes meistaru darbu. Oļegs Auzers, aizrāvies ar austrumu medicīnu un filozofiju, muzejā sniedz ieskatu arī sudraba dziedinošajās spējās.

Kopš Limbažos ir atvērts "Dzīvā sudraba muzejs", daudzi jaunlaulātie tieši turp dodas, lai teiktu jāvārdu pie Laimes vārtiem, izveidotu sudraba dzimtas koku u. c.

www.latvia.travel

Kas vēl Limbažos jāredz? Limbažu viduslaiku pilsdrupas un skatu tornis, piemineklis un ekspozīcija Latvijas valsts himnas autoram Baumaņu Kārlim, "Limbažu tīne".

Kas jāapmeklē Limbažu apkārtnē? Lielezera maiznīca, kur var iepazīties ar dabīgas maizes cepšanu, Lielezera dabas taka un Lielezera zilā karoga pludmale, Bīriņu pils.

Attālums? Nepilni 90 km. Var aizbraukt arī ar sabiedrisko transportu (autobuss)

www.visitlimbazi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!