Foto: Siguldas TIC
"Turaida" seno iedzīvotāju lībiešu valodā nozīmē "Dieva dārzs". Turaidas muzejrezervāts ir rekordists apmeklētāju skaita ziņā Latvijā – vairāk nekā 240 tūkstoš interesentu gadā no vismaz 80 pasaules valstīm.

Turaidas muzejrezervātam, kas atrodas Gaujas nacionālā parka teritorijā, ir sevišķs statuss Latvijā, tas atzīts par īpaši aizsargājamu kultūras pieminekli. Muzejrezervāta 43 hektārus lielā teritorija ir bagāta ar arheoloģijas, arhitektūras, vēstures un mākslas pieminekļiem, kuri stāsta par notikumiem, ļaužu dzīvi, amatiem un tradīcijām tūkstoš gadu garumā, sākot ar 11. gadsimtu.

Turaidas muzejrezervāta vizuālā dominante ir Turaidas pils, ko bīskapa Alberta vajadzībām 13. gadsimtā uzbūvēja kaujās nodedzinātās Turaidas lībiešu koka pils vietā. Pēc ugunsgrēka 18. gadsimtā. pili ilgstoši neatjaunoja. Regulāri arheoloģiskās izpētes darbi, mūru konservācija un rekonstrukcija tika sākta tikai 1976. gadā.

Turaidas muiža veidojusies viduslaiku pils nocietinājumu ielokā un attīstījusies kopā ar pili. Sākot ar 18. gadsimta pirmo pusi, muižas ēkas sāktas būvēt ārpus pils - ceļu, tīrumu un ganību tuvumā. Līdz mūsdienām saglabājusies 21 muižas ēka, no kurām dažas ir vairāk nekā 200 gadu vecas. Ēku ekspozīcijas iepazīstina ar latviešu zemnieku darbu un dzīvesveidu muižas saimniecībā.

Viena no nozīmīgākajām Turaidas muzejrezervāta ekspozīcijām ir veltīta senajiem Turaidas iedzīvotājiem lībiešiem, kas ir viena no Latvijas pamattautām ar senu un savdabīgu kultūru un savu valodu.

www.latvia.travel

Kas Turaidas muzejrezervātā noteikti jāredz?

  • Turaidas mūra pils, kurā ir ekspozīcijas par Latvijas vēsturi viduslaikos;
  • Tautas dziesmu parks un Dainu kalns, kurā apskatāmas skulptūras, kas veltītas latviešu tautasdziesmām;
  • Turaidas koka baznīca, kas ir viena no vecākajām koka baznīcām Latvijā (celta 1750. gadā), un Turaidas Rozes atdusas vieta.

Sena leģenda, kuras pamatā ir patiesi notikumi, stāsta par meiteni Maiju, kas izvēlējās nāvi, lai nosargātu savu godu un uzticību mīļotajam.

  • Turaidas muzejrezervāts ir tā viena no retajām vietām mūsdienās, kur Jāņus svin 21. jūnijā pēc sentēvu tradīcijām, veicot uguns rituālus visas nakts garumā un sagaidot sauli rīta agrumā.

Kas jāapmeklē Turaidas muzejrezervāta apkārtnē?

Siguldas un Krimuldas novadi ir īpaša vieta, jo to teritorijā tuvu viens otram ir trīs vēsturiskie centri - Sigulda, Turaida un Krimulda, kuri glabā materiālas un nemateriālas liecības par notikumiem 1000 gadu garumā Gaujas senielejā.

Attālums? 54 km no Rīgas, var aizbraukt arī ar sabiedrisko transportu (vilciens, autobuss)

Ģimenes biļete Turaidas muzejrezervātā ziemā maksā 6,40 eiro, vasarā 10,70 eiro.

http://www.turaida-muzejs.lv/

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!