Foto: Publicitātes foto
Plānojot ceļojumu, svarīgas dažādas lietas – jāizplāno maršruts, jārezervē viesnīca, jāsakrāmē čemodāni, jānodrošinās ar visiem vajadzīgajiem dokumentiem un, protams, jāparūpējas par attiecīgās valsts valūtu pietiekamā daudzumā.

Ja ceļojuma galamērķis ir kāda no Eiropas Savienības valstīm, problēmu ir mazāk – atliek tikai paņemt līdzi pietiekami daudz eiro, kā arī pārliecināties, ka drošības pēc kāds noteikts daudzums paliek arī bankas kontā. Dodoties uz ārvalstīm, jārēķinās ar dažādiem neparedzētiem izdevumiem, tādēļ, lai svešā valstī nenonāktu neapskaužamā situācijā, labāk nodrošināties ar zināmu ''riska fondu''.

Kā veiksmīgi plānot ceļojuma budžetu?

Ja ceļojuma budžets izplānots burtiski līdz pēdējam centam un lieku līdzekļu pāri nepaliek, kā risinājums var noderēt ātrais kredīts, protams, ar nosacījumu, ka to spēsi atmaksāt līgumā noteiktajā termiņā. Daudzi aizdevēji šobrīd piedāvā pirmo aizdevumu bez komisijas maksas, kas nozīmē – pēc līgumā noteiktā termiņa beigām (kas parasti ir 30 dienas), jāatmaksā tikai aizdevuma pamatsumma. Šī iemesla dēļ bezprocentu aizdevums var noderēt kā papildus drošība – pat, ja ceļojuma laikā tā nebūs vajadzīga, to varēsi atmaksāt atpakaļ aizdevējam, neveicot nekādu pārmaksu. Jāatceras tikai, ka jebkurš aizdevums ir atbildība, tādēļ pirms tam rūpīgi jāizvērtē sava maksātspēja.

Faktori, kas jāņem vērā, meklējot izdevīgāko valūtas maiņas piedāvājumu

Bet, ja ceļojums tiek plānots uz valsti, kas neatrodas Eiro zonā, jāparūpējas par valūtas maiņu. Kā zināms – iespējas pirkt un pārdot valūtu ir plašas, taču ne visas no tām ir izdevīgas. Kā rīkoties gudri, lai valūtas maiņa būtu pēc iespējas draudzīgāks darījums?

Daudzi valūtas maiņu atstāj uz beidzamo brīdi un pēc tam izmanto tuvākās bankas filiāles vai valūtas maiņas punkta piedāvātos pakalpojumus. Taču šāda rīcība bieži var nest zaudējumus. Piemēram, jāpatur prātā, ka valūtas maiņa lidostā izmaksās ļoti dārgi. Lielākoties tādēļ, ka tā ir beidzamā mirkļa iespēja. Taču, ja vēlies atrast izdevīgu risinājumu, par to vajadzētu domāt kādu laiku iepriekš.

  • Vispirms izpēti sev interesējošo valūtas kursu. To visvienkāršāk izdarīt valūtas kalkulatoros, kas pieejami internetā. Jārēķinās gan, tajos visbiežāk tiek salīdzināti banku dati, tādēļ papildus vajadzētu izpētīt arī dažādu specializēto valūtas maiņas punktu piedāvājumu. Ja ir vēlme un interese, var iepazīties arī ar valūtas svārstību prognozēm. Izpratne, kad ir izdevīgākais brīdis, lai dotos uz valūtas maiņas punktu vai banku, palīdzēs ietaupīt vēl vairāk. Sevišķi izdevīgi tas ir, ja naudas summa, ko plānots mainīt, ir salīdzinoši liela;
  • Otrkārt, svarīgi arī izvērtēt, kura ir visizdevīgākā valūtas maiņas vieta. Te jāņem vērā divi faktori – ne tikai izdevīgākais valūtas kurss, bet arī, kāda ir komisijas maksa par šo pakalpojumu. Maciņam draudzīgākā, protams, būs tā vieta, kurā par pakalpojuma sniegšanu tiks prasīta vismazākā naudas summa.

Daudzi izvēlas paļauties uz debetkartes vai kredītkartes sniegtajām iespējām. Tas, protams, ir ērts risinājums, ja atrodoties ārpus savas valsts robežām, aptrūkstas līdzekļi, taču nebūt tas izdevīgākais, lai to atstātu kā galveno opciju, dodoties ceļojumā. Turklāt, ja, ārvalstīs nepieciešama skaidra nauda, jāmeklē piemērots bankomāts un jārēķinās ar visai augstu komisijas maksu par naudas izņemšanu. Šī iemesla dēļ svarīgi, lai ceļojumā vienmēr līdzi būtu arī skaidra nauda – laicīgi un gudri samainīta, tā ļaus veiksmīgāk pārvaldīt ceļojumam atvēlēto budžetu.

Tāpat kā visās citās jomās, arī plānojot ceļojumu, svarīgi pieņemt gudrus lēmumus, kas palīdzēs gan ietaupīt, gan īstenot savas ieceres!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!