Foto: Liene Ratniece, Tukuma TIC, 2015
Šogad no 15. līdz 17.jūlijam Tukumā atkal tiks svinēti Rožu svētki, aicinot ikvienu svētku apmeklētāju izsapņot savu sapni par rozi – romantiskāku un liegāku, smaržīgu un krāsainu, arī skaļāku un neparastāku. Arī šajos svētkos sagaidāmi gan tradicionālie un tautā iemīļotie pasākumi, gan vēl nebijušas aktivitātes, kas priecēs gan lielus, gan mazus apmeklētājus.

Tāpat kā ziedi savu ziedēšanu uzsāk ar pumpura atvēršanos, arī pirmā svētku diena – piektdiena, 15.jūlijs veidota ar ieskaņas pasākumiem. Taurēm skanot, iedzīvotāji tiks aicināti uz pirmo koncertu "Rozes pumpurs" Brīvības laukumā, kurā uzstāsies Nacionālā teātra aktieri Karīna Tatarinova un Mārcis Manjakovs kopā ar komponistu Valdi Zilveru, kā arī Tukuma modes deju studija "Demo" un Tukuma Raiņa ģimnāzijas koris "Savējie".

Savukārt, Durbes estrādē notiks svētku atklāšanas lielais koncerts "Kad rozes plaukst", kurā visas nakts garumā uzstāsies tautā iemīļoti mākslinieki. Koncerta pirmo daļu veidos apsveikums "Manai pilsētai", kurā uzstāsies Tukuma novadnieki – aktieri un mūziķi – Maija Doveika, Dainis Gaidelis, Kaspars Tīmanis un citi. Koncerta otrajā daļā būs iespēja noskatīties un noklausīties Raimonda Paula "Zelta dziesmu" lielkoncertu "Laternu stundā" ar Agnesi Rakovsku, Juri Jopi, Aiju Andrejevu, Rīgas Zelta kori un Jāņa Ķirša orķestri, bet koncerta noslēgumā balli spēlēs grupa "Tumsa". Biļetes uz Durbes vakara lielkoncertu var iegādāties gan iepriekšpārdošanā Tukuma pilsētas Kultūras namā un www.bilesuparadize.lv, gan Durbes estrādē pasākuma dienā.

Svētku otrā diena – sestdiena, 16.jūlijs būs svētku kulminācijas diena. Šajā dienā svētku pasākumi norisināsies vairākās vietās. Tradicionāli pilsētu modinās Baltais rožu orķestris, bet Melnezera trasē sāksies motokross "Rožu kauss", kurā motosportisti sacentīsies 16 dažādās motociklu klasēs.

Visas dienas garumā ģimenēm būs iespēja piedalīties foto orientēšanās sacensībās "Ceļš uz rozi", kas ļaus iepazīt gan pilsētu, gan būt klāt visos pasākumos, kas būs baudāmi svētku laikā.

Brīvības laukumā, kas pārtaps par romantisko laukumu, būs virkne skaistu pasākumu par un ap rozi. Te darbosies romantiskās mūzikas skatuve, uz kuras uzstāsies Viktors Zemgals, Mūzikas akadēmijas studentu trio un citi mākslinieki, radot romantisku atmosfēru. Centrālais notikums, protams, būs Latvijā lielākā rožu vainaga darināšana. Visas dienas garumā ikviens aicināts ielikt vainagā savu rozi. Svētku patronese – dzejniece, Tukuma Goda pilsone Māra Zālīte – kā ierasts rožu vainagā ievietos pirmo rozi.

Harmonijas iela atkal pārtaps par Mākslinieku ielu ar dažādām radošajām darbnīcām. Te būs apskatāmas brīvdabas mākslas izstādes, notiks gleznu un mākslas priekšmetu izstāde-pārdošana, darbosies radošās darbnīcas bērniem un interesentiem. Ap Brīvības laukumu darbosies rožu stādu, amatnieku un mājražotāju tirdziņš.

Tukuma pilsētas Kultūras namā būs skatāma floristu krāšņo darbu izstāde, svētku lieldarbs "Sapņu ķērāji", kā arī īpašā ikebanu izstāde "Austrumu roze". Vakarā romantiskajiem svētku apmeklētājiem brīnišķīgā akadēmiskās mūzikas koncertā ar dzejas performanci uzstāsies dzejniece Māra Zālīte, savukārt, vakaru Brīvības laukumā noslēgs lustīga balle kopā ar Normundu Jakušonoku un draugiem.

Tradicionāls svētku laikā ir arī Eiropas senioru deju festivāls, bet pēcpusdienā būs iespēja pacelties gaisa balonā un izbaudīt skatu uz Rožu svētkiem no augšas. Savukārt, Tukuma muzejs atkal atklās jaunu izstādi Tukuma pilsētas vēstures muzejā "Pils tornis", bet rožu kolekcijas dārzā – rožaudzētavā "Rozītes" Sēmes pagastā visu notiks pasākumi bērniem.

Vakara kulminācija – "Rožu pikniks" iecerēta Pauzera pļavās, kur plānota festivāla atmosfēra ar skaļāku mūziku un atraktīvākiem pasākumiem. Uz Pauzera pļavu skatuves uzstāsies tādas grupas kā "Galaktika" un "ElektroFolk". Jauniešus priecēs grupa "Bermudu divstūris", ielu vingrotāji un dejotāji, kā arī dīdžejs visas nakts garumā. Šeit būs skatāms arī krāsaino strūklaku šovs "Ūdensrozes sveiciens svētkos". Starp koncertiem būs skatāma arī retro motorizētā parāde ar retro automašīnām un močiem, kā arī viens no svētku kulminācijas pasākumiem – aviošovs "No sirds uz rozi".

Svētdien, 17.jūlijā, norisināsies svētku izskaņas pasākumi mazliet nostaļģiskā gaisotnē. Diena sāksies ar dievkalpojumu Tukuma evaņģēliski luteriskajā baznīcā. Dienas vidū svētku apmeklētājus priecēs visiem iemīļotais trakais nobrauciens "Rožu vāģis", kurā dalībniekiem ir iespēja izcelties ar oriģinālāko braucamrīku un atraktīvāko komandu. Ar dažādiem, bērniem veltītiem pasākumiem, tiks atklāts arī Pilsētas parks, kurā izveidots Tukuma lielākais bērnu rotaļlaukums. Savukārt, Sēmes pagasta "Rozītēs" norisināsies skaists mūzikas un dzejas pasākums kopā ar Artūru Skrastiņu un grupu "Putnu Balle".

Svētkus noslēgs koncerts Tukuma luteriskajā baznīcā "Noausim kājas", kurā uzstāsies ģitārists Kaspars Zemītis un dziedātājs Daumants Kalniņš, bet pēc tā apmeklētāji tiks aicināti pulcēties pie Rožu vainaga, lai reibinošā rožu aromātā Argentīnas tango taktīs atskatītos uz aizvadītajiem svētkiem caur iemūžinātajām fotogrāfijām un video, kā arī palaistu gaisā sapni par rozi – simbolu, kas mudinās visus tikties nākamajos svētkos

Aicinām ciemos uz Rožu svētkiem, dodoties ne vien paņemt līdzi rozes ziedus, kurus ievīt lielajā rožu vainagā, bet arī uzģērbt kaut ko šo svētku tēmai piemērotu. Imants Ziedonis ir teicis: "Latvija ir brīnumskaista zeme un brīnumam ir jāpalīdz parādīties." Meklēsim brīnumus un izsapņosim kopā sapni par rozi Rožu svētkos Tukumā!

Vairāk informācijas - www.facebook.com/rozusvetki/

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!