Publicēta īsfilmu sērijas "7 stāsti par mums" noslēdzošā, 7. sērija, kuras tēma ir diskriminācija dzimuma dēļ. Lomās Valdis Lūriņš, Ieva Pļavniece, Dace Vītola, Zane Dombrovska, Imants Pakalnietis, Inga Tropa, Juris Kalniņš un citi.

Mums jau no bērnības tiek ieskaidrots, ka esam atšķirīgi, un tas ir tikai normāli – mēs tiešām esam dažādi – sievietes un vīrieši. Tomēr, kādēļ, pamatojoties uz šīm atšķirībām, sievietei drīkst maksāt mazāku algu? Kāpēc būt mātei nozīmē atteikšanos no karjeras izaugsmes iespējām? Mazgāt traukus – tas nav vīrišķīgi! Vārds „mājsaimniece” ir tikai sieviešu dzimtē! Mūsu atšķirības nevar būt pamats izslēgšanai vai nevienlīdzīgai attieksmei. Tā veidojas stereotipi, kas mūs ieliek striktos rāmjos un liedz attīstības iespējas.

Īsfilmu sērijas scenārija autore un 7. epizodes dokumentālā varone Inga Gaile uzsver, cik svarīgi par šo tēmu ir nebaidīties runāt: “Sievietes par to pašu darbu saņem par 18% mazāk nekā vīrieši. Un ir sievietes, kurām liekas, ka tas ir nieks. Nav jau 40%, vai ne? Bet tai pašā laikā tas nav taisnīgi. Uz kāda pamata? Uz dzimumorgānu atšķirības pamata? Tas ir absurds, un tam tā nevajadzētu būt.“

Īsfilmu sērija „7 stāsti par mums” dod iespēju iepazīt ne tikai 7 reālus cilvēkus, kas savā dzīvē saskārušies ar diskrimināciju, bet rosina arī pārdomāt savu attieksmi pret līdzcilvēkiem, jūtot līdzi pazīstamu latviešu aktieru izspēlētiem stāstiem. Vecums, dzimums, seksuālā orientācija, etniskā izcelsme, reliģiskā pārliecība, rase, invaliditāte – kāda tam visam ir nozīme? Nozīme ir milzīga! Tā ir daļa no katra cilvēka identitātes. Tomēr absurdu stereotipu dēļ mūsu sabiedrībā nereti cilvēkiem tiek liegtas vienlīdzīgas tiesības.

Projekta partneri Delfi, draugiem.lv un Satori. Divu nedēļu laikā īsfilmu sērija piesaistījusi vairāku simtu tūkstošu auditoriju Latvijā un citur pasaulē. Īsfilmas piedāvā Sabiedrības integrācijas fonds un Jura Podnieka studija. Režisors Oskars Morozs, operators Valdis Celmiņš, scenārija autore Inga Gaile, montāžas režisore Sandra Alksne, māksliniece Ieva Kauliņa, kostīmu māksliniece Līga Banga, skaņu režisors Klāvs Siliņš. Izpildproducentes Marta Kontiņa un Elizabete Palasiosa, producente Antra Cilinska.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!