Nacionālās aeronautikas un kosmosa administrācijas (NASA) Marsa izpētes robots "Curiosity" Marsa atmosfērā konstatējis metānu, kas ir jaunākā liecība tam, ka planēta ir bijusi piemērota mikrobioloģiska līmeņa dzīvībai, atsaucoties uz NASA pētniekiem, ziņo aģentūra "Reuters".

NASA pētnieki otrdienas ziņojumā vēstīja, ka robots "Curiosity" jutis nelielus un periodiskus metāna uzvirmojumus Geila krāterī, robots uzgājis arī organiskās ķīmiskās vielas planētas zemē. 

NASA Reaktīvās kustības laboratorijas publiskotajā preses relīzē ziņots, ka robots novēroja "desmit reižu lielāku īslaicīgu metāna pieaugumu tam apkārtējā atmosfērā nekā parasti un atrada organiskas molekulas paraugā, ko ieguva ar urbi." 

Robots uztver metānu gandrīz nepārtraukti, taču nelielos daudzumos. Jaunākie dati par metāna daudzuma īslaicīgajiem paaugstinājumiem raisa aizdomas par dzīvībai piemērotiem apstākļiem, jo uz Zemes aptuveni 95% metāna izdala mikrobioloģiska līmeņa organismi, ziņo raidsabiedrība BBC.

NASA izpētes komanda nav noskaidrojusi metāna izdalīšanās avotu, taču zinātnieki uzskata, ka visdrīzāk tas nāk no pazemes krājumiem, kas periodiski izkustas. 

"Ir iespējami vairāki [metāna] avoti - gan bioloģiski, gan ne, piemēram, iežu un ūdens mijiedarbība," sacīja "Curiosity" izpētes grupas pārstāvis Sušils Atreja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!