Foto: LETA
Straujiem soļiem tuvojas gada īsākā un lustīgākā - Jāņu nakts. Lai jums, "Delfi" lasītāji, palīdzētu izvēlēties svētku svinēšanai vispiemērotāko vietu, piedāvājam Līgovakara, 23.jūnija, pasākumu izlasi - spilgtākos, interesantākos, krāšņākos notikumus Latvijas pilsētās un pagastos. Atliek vien izvēlēties!

Viens no šogad spilgtākajiem un lustīgākajiem kultūras notikumiem Latvijā neapšaubāmi ir Rīga 2014 jeb Eiropas kultūras galvaspilsētas svētku programma. Īpaši padomāts arī par krāšņām saulgriežu svinībām, kuras sākas jau šonedēļ pat, sestdien, 21. jūnijā.

'Rīga 2014 Saulgrieži'

Sestdien un svētdien, 21.un 22.jūnijā, norisināsies viens no vasaras vidus vērienīgākajiem Eiropas kultūras galvaspilsētas notikumiem – "Rīga 2014 saulgrieži" - ar plašu pasākumu programma divu dienu ilgumā vienā no zaļākajām un kultūrvēsturiski bagātākajām Rīgas apkaimēm – Mežaparkā.

Programmas ietvaros norisināsies iespaidīgs deju uzvedums "Lec, saulīte!", tāpat "Pasaules saulgriežu festivālā" mūziķi no visas pasaules rādīs savu radošo un mūsdienīgo redzējumu saulgriežu vai saules svētku svinēšanai, Latvijas un citu valstu alus šķirnes, pavisam 35 alus šķirnes, varēs degustēt "Pasaules alus parādē", amatniekus un tirgotājus pulcēs "Rīgas saulgriežu gadatirgus", būs arī "Līgo pirts festivāls", kurā būs iespēja nopērties dažāda veida un tematikas pirtīs, izbaudīt masāžas, piedalīties pirts slotiņu siešanas darbnīcā, pie pirtslietu speciālistiem uzzināt noderīgu informāciju par veselīgu dzīvesveidu un pirts labumiem, kā arī vērot meistarklases un paraugdemonstrējumus. Notiks arī daudzas citas radošas un izklaidējošas aktivitātes visai ģimenei.

Abus vakarus plkst.22.00 Mežaparka Lielajā estrādē notiks iespaidīgs deju uzvedums "Lec, saulīte!" - saulgriežu stāstu izdejos vairāki tūkstoši dejotāju no Rīgas un Latvijas labākajiem deju kolektīviem. Uzvedumā piedalīsies kori, solisti, "Lec, saulīte!" orķestris un folkloras kopa "Auļi". Radošo grupu veido mākslinieciskais vadītājs Jānis Ērglis, režisors Elmārs Seņkovs, komponists Raimonds Tiguls, scenārija un tekstu autore Rasa Bugavičute, deju horeogrāfi Jānis Ērglis, Jānis Purviņš, Agris Daņiļevičs, scenogrāfs Reinis Suhanovs, tērpu māksliniece Evija Dāboliņa. Biļešu cena iepriekšpārdošanā – no 10 līdz 35 eiro, biļetes pieejamas "Biļešu Servisa" kasēs un kultūras vasarnīcā "Esplanāde 2014".

Skanot Latvijā iecienītam saulgriežu repertuāram un dažādām pasaules dejām populāru latviešu melodiju skaņās "Rīga 2014 saulgrieži" noslēgsies 22.jūnijā plkst.01.00 naktī ar balli "Rīga griežas dejā". Biļešu cena iepriekšpārdošanā - 3 eiro.

Deju uzveduma "Lec, saulīte!" 22. jūnija izrādes apmeklētājiem un "Rīga 2014 saulgriežu" dalībniekiem ieeja bez maksas, biļetes pieejamas "Biļešu Servisa" kasēs un Rīga 2014 kultūras vasarnīcā "Esplanāde 2014".

Aizkraukle: Jāņu nakts balle Daugavas krastā

23.jūnijā plkst.23.00 Daugavas krastā pie Aizkraukles pilsētas kultūras nama ikviens ielūgts uz Līgo nakts zaļumballi kopā ar grupu "Reflektion" no Skrīveriem. Ieeja pasākumā ir bez maksas, būs arī lielais Jāņu nakts ugunskurs.

Balvi: Līgo koncerts balveniešu izpildījumā

23.jūnijā plkst.20.00 Līgo pasākums sāksies Balvu pilsētas parka estrādē. Te noritēs sadziedāšanās un jokošanās koncertā "23 skaistas latviešu dziesmas dzied Balvu iedzīvotāji".

Plkst.22.00 būs ugunskura iededzināšana kopā ar tautas muzikantiem.

Savukārt plkst.22.30 dejas līdz rīta gaismai kopā ar grupu "Mani Mākoņi" un Dj Čivix.

Bauska: Zaļumballe un Jāņu ugunis Pilskalna estrādē

23.jūnijā plkst.23.00 līgotāji gaidīti Bauskas Pilskalna estrādē, kur gada īsākās nakts garumā degs lielais Bauskas Jāņu ugunskurs un zaļumballē latviešu estrādes populārākās dziesmas atskaņos grupa "Pārmaiņu vējš". Pēc tautas ticējumiem, Jāņugunij piemīt sevišķs noslēpumains spēks, un tās gaismā pabijušie cilvēki, tāpat kā apspīdētie lauki un tīrumi iegūst spēku, veselību un auglību.

Ieeja pasākumā bez maksas, un apmeklētāji tiek laipni aicināti ņemt līdzi tradicionālās svētku uzkodas!

Cēsis: Tradicionālais Jānīšu skrējiens

23.jūnijā Cēsu Pils dārzā, pašā Jāņu dienas priekšpusdienā, notiks ikgadējais skrējiens "Jānis un Jānītis 2014". Reģistrēšanās sacensībām no plkst.8.30.

'Cinevilla': Jāņu svinības kinopilsētiņā

Ikviens mīļi aicināts uz gadskārtējām Jāņu svinībām "Jāņi Cinevillā" - 15 kilometru attālumā no Tukuma, Slampes pagastā. Kinopilsētiņai šogad aprit desmit, Līgo dienā tiks atzīmēta apaļā jubileja.

Programmā paredzēts: 

  • sadziedāšanās ar Jāņa bērniem (skatītājiem);
  • pliko skrējiens;
  • brīvdabas kino;
  • ugunskurs ar tā simbolisku iededzināšanu;
  • Līgo gadatirgus ar bērnu laukumu;
  • "SWH" līgo paviljonā - diskotēka līdz rītausmai.

Pasākuma vadītāji: Māris Grigalis (tātad bez nokrišņiem), Zane Stocka (vakara daļā uz lielās Līgo skatuves arī kā DJ) un Ziedonis Veits.

Par mūzikas ritmiem rūpēsies grupas "Apvedceļš", Lauris Busulis un "Headline", "Galaktika", Roberts Gobziņš un "Resnie Putni".

Ieejas maksa: bērniem līdz sešiem gadiem bez maksas, pārējiem biļetes cena - 7 eiro, autostāvieta - 1 eiro, telšu pilsētiņa - bez maksas.

Dagda: Ielīgošana Andrupenē ar zaļumballi un brīvdabas izrādi

23.jūnijā plkst. 20 Andrupenes lauku sētā notiks brīvdabas izrāde "Preilenīte" pēc Jukuma Paleviča joku lugas motīviem.

Pēc izrādes Andrupenes centrā Līgonakts zaļumballe, spēlēs "Trīs vīri laivā".

Daugavpils: Pūtēju orķestra koncerts un zaļumballe

Daugavpilī lielā Līgo un Jāņu lustēšanās 23.jūnijā noritēs Stropu estrādē!

No plkst.19.00 darbosies svētku tirdziņš.
Plkst.20.00 būs jauniešu deju kolektīva "Laismeņa" un vidējās paaudzes deju kolektīva "Saime" deju programma no lieluzveduma "Lec saulīte".
Plkst.20.30 notiks pūtēju orķestra "Daugava" un solistu koncerts.
No plkst. 22.00 sāksies zaļumballe kopā ar solisti Irēnu Ancāni.
Plkst.23.00 notiks Jāņu ugunskura iedegšana.
No plkst.23.00 līdz plkst.02.00 - diskotēka ar DJ Will Roland un DJ Rimmer.

Dobele: Līgo lustes Tirgus laukumā

23.jūnijā no plkst.10.00 ikviens laipni lūgts uz Līgo dienas lustēm Dobeles Tirgus laukumā - būs zāļu tirgus, spēlēs Līgo muzikanti - grupa "Alko".

Ēdole: Līgo amzieris

23.jūnijā plkst.21.00 Kuldīgas novada Ēdoles pagasta Dzirnavu dārzā – Līgo vakara amzieris kopā ar Ēdoles kultūras nama pašdarbniekiem. Savukārt plkst.22.00 Jāņu nakts balle, spēlēs diskotēka "Stils".

Gulbene: Līgo nakts balle

23.jūnijā Gulbenē būs Līgo nakts balle Jaunatnes (Gulbīšu) parkā, visi laipni aicināti lustēties jau no plkst.22.00 grupas "Kruīzs" mūzikas pavadībā. Ieeja bez maksas.

Ikšķile: Līgo dienas lustes

23.jūnijā plkst.20.00 Līgo svētkus ielīgot ikviens aicināts Ikšķiles estrādē - ar līgotājiem kopā no plkst.20.00 ampelēsies Ikšķiles amatierteātris ar izrādi "Tautiski un latviski Jāņu dienu sagaidot". Piedalīsies arī Ikšķiles jauniešu deju kolektīvs "Spole".

Pēc izrādes lustes kopā ar Inetu Rudzīti un pavadošo grupu.

Irlava: Līgo svētki

23.jūnijā ikviens aicināts pulcēties uz Līgo svētkiem "Lai ir labi, kur ir labi, līgot labi Irlavā!" - Tukuma novada Irlavā - Studentkalna estrādē.
Plkst.20.00 te rādīs uzvedumu "Limuzīns Jāņu nakts krāsā iebrauc Irlavā".
Savukārt plkst.22.00 zaļumballe kopā ar grupu "Divi Jāņi". Ieeja - bez maksas.

Jaunjelgava: Saulgriežu koncerts estrādē

23.jūnijā plkst.20.00 Jaunjelgavā, Liepu parka estrādē skanēs vasaras saulgriežu koncerts "Īsa bija Jāņu nakts...". Piedalīsies dziedāšanas konkursa "Klusie ūdeņi" laureāti Jānis, Ainārs, kā arī tautas deju kolektīva "Kodoliņa" puiši, deju kolektīvs "Atvars", grupa "Vīzija", Jaunjelgavas koris un teātris.

Pēc koncerta būs zaļumballe kopā ar muzikālo apvienību "Ka tik ne tā".

Jaunpils: Līgo koncerts Viesatu birzītē un zaļumballe Jaunpils parka estrādē

23.06. Plkst. 20:00 Līgo koncerts Viesatu birzītē, Viesatu pagastā, Jaunpils novadā
23. 06. Plkst. 22:00 Līgo zaļumballe Jaunpils parka estrādē. Spēlē grupa "Novadnieki"
Laipni gaidīti Jaunpilī!

Lustīgu līgošanu!

Jūrmala: Jāņu nakts balle Mellužu estrādē

23.jūnijā Līgo vakaru izbaudīt ikviens aicināts Jūrmalā. Mellužu estrādē par labu mūziku un lielisku noskaņojumu visas nakts garumā rūpēsies grupas "Emburgas Zēni", un "Tu LA' Mōrs". Ieeja - brīva.

Jelgava: Līgo dienas regate

23.jūnijā plkst.12.00 "Līgo regate" un regate junioriem Lielupē pie Jelgavas Jahtkluba.

Liepāja: izrāde 'Limuzīns Jāņu nakts krāsā'

Liepājā centrālais svētku notikums - "Līgo svētki Liepājā" - noritēs koncertestrādē "Pūt, vējiņi!". 23.jūnija vakarā uz to aicināti kā lieli, tā mazi līgotāji izbaudīt īstu saulgriežu noskaņu. 

  • Plkst.21.00 – izrāde "Limuzīns Jāņu nakts krāsā", ko pēc Māras Svīres stāsta un režisora Jāņa Streiča Rīgas kinostudijā uzņemtā latviešu mākslas filmas motīviem iestudējis Liepājas Metalurgu Tautas teātris. Režisore: Daina Kandevica. Scenogrāfs: Reinis Kuncītis.
  • Plkst.22.21 - Jāņuguns iedegšanas rituāls.
  • Plkst. 23.00 - 4.00 Līgo nakts Balle kopā ar grupu "Lauku muzikanti".

Biļetes no 17.jūnija visās "Biļešu paradīze" kasēs, svētku vakarā no plkst.19.00 biļetes arī koncertestrādes "Pūt, Vējiņi!" kasē. Jāņiem un Līgām, kā arī bērniem līdz 12 gadu vecumam (uzrādot personas apliecinošu dokumentu) ieeja bez maksas.

Līksna: Vasaras saulgrieži ar 'Muzykys Skrytuļs'

Ikviens aicināts Līgo svētkus piedzīvot Daugavpils novada Līksnā! 23.jūnijā Līksnas muižas parkā notiks Jaunās latgaliešu mūzikas festivāla "Muzykys Skrytuļs" ieskandināšanas pasākums "Vasaras saulgrieži Līksnā".
Programmā:

  • 19.00 starptautiskais Līgo lielkoncerts, piedalās "Pastlapaar" (Pärnumaa, Igaunija), VPDK "Latiņš", VPDK "Daugaveņa", Duets "Padod stīgu", dziedošās māsas Māsānes; grupa "Studenti"; Grupa "Kapļi" un draugi no Lietuvas, kā arī citi viesi.
  • 22.00 lielā Līgo ugunskura iedegšana kopā ar VPDK "Saime" (Daugavpils).
  • 22.30 zaļumballe - spēlē apvienotā grupa Arnis (Dabasu Durovys), Oskars (Kapļi).

Limbaži: Jāņu sagaidīšana ar 'UgunsGrēks' varoņiem

Limbažos 23.jūnijā "Zāļu tirdziņš" - vēsturiskajā tirgus placī, tagadējā Baumaņu Kārļa laukumā. Tirgos pārtikas un mājražotāju izstrādājumus, sieru, piparkūkas, jāņuzāles.

Ap plkst.10.00 jautrie Limbažu novada līgotāji iepriecinās tirdziņa apmeklētājus ar jautru programmu.

Tirdziņa laikā transporta kustībai būs slēgta Baumaņu Kārļa laukums un tam pieguļošo ielu posmi no plkst.6.00 līdz 16.00.

Savukārt plkst.19.00 Limbažu estrādā uz Līgo svinībām aicina Iemīļotais televīzijas seriāls "UgunsGrēks".

Iemīļotā seriāla "UgunsGrēks" varoņi gada īsāko nakti 23.jūnijā pavadīs Limbažos, kur dziedās un dejos - ikviens aicināts pievienoties  un līgot līdz pat rītausmai kopā ar Zentiņu, Gati, Ievu, Jezupu, Induli, Gunāru, Sabīni, Fēliksu, Lidiju, Danu, Jevgēniju un Zigi.

Pasākumu krāšņāku darīs arī vērienīgs skaits koristu un dejotāju - latviešu dziesmu un deju sarīkojumā. Tā laikā dejotāji demonstrēs dažādas latviešu tautas dejas, savukārt koristi plaši sadziedāsies. 

Koncertā piedalīsies Limbažu kultūras nama sieviešu koris "Kalme", vīru koris "Ziedonis", jauktais koris "Doma", senioru jauktais koris "Atvasara", jauniešu deju kolektīvs "Jampadracis", TDA "Sakta", vidējais paaudzes deju kolektīvs "Jampadracis", senioru deju kolektīvs "Sagša" un Carnikavas novada tautas nama Ozolaine senioru deju kopa "Tacis".

Līvbērze: Papardes zieda meklēšana

Jelgavas novada Līvbērzes pagastā, brīvdabas estrādē 23.jūnijā plkst.21.00 sāksies sarīkojums "Iesim Jānīti ielīgoti!", kura liakā kopā ar folkloras kopu "Zemgaļi" suminās Jāņus un Līgas, meklēs papardes ziedu, iedegs jāņuguni. Plkst.22.00 Līgo nakts balle kopā ar grupu "Siluets".

Kuldīga: Tradicionālais pliko skrējines

Novada iedzīvotāji un viesi tiek aicināti uz Līgo vakaru Kuldīgā! Pirmos jāņabērnus ar līgotnēm, pīrāgiem, sieru un alu 23.jūnijā Pilsētās dārzā plkst.23.00 sagaidīs Jāņa tēvs un Jāņa māte. 

Bet līdz tradicionālajam auglības jeb pliko skrējienam, kuram startu dos tūdaļ pēc pusnakts un kurš vedīs pāri Ventai, izklaidēs folkloras kopa "Nārbuļi", Kuldīgas amatierteātris un tautas deju ansamblis "Venta". Kājas līdz rīta gaismai izlocīt palīdzēs grupa "Seši papardēs". Ieeja - bez maksas.

Madliena: Līgo dienas tirgus un nakts balle

Madlienas kultūras namā 23.jūnijā no plkst.8.00 sāksies Līgo dienas tirgus. Būs nopērkamas bagātīgas veltes un mājamtnieku darināti produkti, kā arī dažādi izstrādājumi līgo svētkiem.
Līgo dienas ieskaņai ar dejām iepriecinās Madlienas līnijdejotāju grupa, bet līgo dziesmas Madlienā ieskandinās Madlienas senioru jauktais vokālais ansamblis "Tik un tā".

Savukārt plkst.22.00 starts tiks dots Līgo dienas ballei Madlienas estrādē kopā ar grupu "Mūzikas kolekcija" no Rīgas. Līgo naktī estrādē darbosies kafejnīca "Bitīte". Ieeja - bez maksas.

Madona: Ielīgošana kopā ar Latvijas estrādes zvaigznēm un LR2

Viena no gada krāšņākajām līgošanām - Latvijas Radio 2 svētku koncerts - 23.jūnijā plkst.21.00 sāksies Madonā. Dižkoncertā "Līgojam Madonā!" uz vienas skatuves kāps gan Latvijas estrādes leģendas, gan jaunās zvaigznes.

Koncertu atklās Marts Kristians Kalniņš ar speciāli šim koncertam gatavotu "Saulgriežu dziesmu ciklu", ko atskaņos pats autors Marts Kristians Kalniņš un ansamblis "Raxtu raxti", solisti - Kristīne Kārkla-Puriņa, Santa Stalidzāne un Juris Vizbulis.

Koncerta otrajā daļā - tautas sadziedāšanās ar Latvijas estrādes leģendārākajiem dziedātājiem: Ojāru Grinbergu, Viktoru Lapčenoku, Imantu Vanzoviču, Žoržu Siksnu un Ingusu Pētersonu, kuriem pievienosies jaunās paaudzes dziedātāji Madara Celma, Ginta Krievkalna, Paula Dukure, Juris Vizbulis, Marts Kristians Kalniņš un Ivo Grīsniņš Grīslis.

Muzikālās apvienības "Vintāža" mūziķu un solistu izpildījumā dzirdēsim pagājuša gadsimta estrādes dziesmu zelta izlasi, ko veido Latvijas dižāko komponistu - Raimonda Paula, Zigmara Liepiņa, Ulda Stabulnieka, Mārtiņa Brauna, Imanta Kalniņa - komponētās dziesmas.

Gada īsāko nakti no saulrieta līdz saullēktam Madonas estrādē būs iespējams pavadīt ballējoties kopā ar Ingusu Pētersonu, Žoržu Siksnu, Viktoru Lapčenoku, ansambli "Bruģis" un Miku Dukuru. Balles laikā skatītājiem iespēja saņemt arī vērtīgas balvas un dāvanas, bet drosmīgāke saullēktā varēs piedalīties Madonas pliko skrējienā.

Pirms lielā svētku koncerta, no plkst.10.00, Madonā noritēs Otrais Vislatvijas Jāņu gadatirgus.

Biļetes uz Līgo koncertu nopērkamas visās "Biļešu paradīzes" kasēs!

Mārupe: Humoršovs par sievietēm, sadziedāšanās un zaļumballe Jaunmārupē

Turpinot tradīciju novadā rīkot kopīgu Jāņu sagaidīšanu, 23.jūnija vakarā Mārupe ielūdz uz līgošanu un lustīgu saullēkta sagaidīšanu Jaunmārupes ciemā.

Programmā pulksten 21.00 humoršovs "Sievietes, sievietes…", kurā apvienojušās pazīstamās latviešu aktrises – Velta Skurstene, Regīna Devīte, Indra Burkovska, Ilze Pukinska, Inese Ramute, Ieva Aleksandrova – Eklone, kā arī TV šovu zvaigzne un dejotāja Sarmīte Prule un dziedātāja Laila Ilze Purmaliete. Par ko sievietes smaida un joko? Nu, protams, – par vīriešiem! Humoršovā neiztikšot arī bez politikas, jo kā nekā vēlēšanas vairs nav aiz kalniem.

Pēc izrādes, pulksten 22.50, visi līgotāji aicināti uz tautas sadziedāšanos un kopīga Jāņu ugunskura iedegšanu.

Sākot no pulksten 23.00 līdz pat rītausmai Jaunmārupes pļavā pie ūdesntorņa būs zaļumballe kopā ar grupām "Credo", "Kantoris 04″ un "Kraujas Band".

Uz vietas tirgotāji piedāvās nogaršot labākos Līgo vakara gardumus, taču līdzi katrs var ņemt arī savu cienastu.

Ieeja pasākumā bez maksas.

More: Līgo dziesmu maratons

23.jūnijā plkst.19.00 pie Mores pagasta Tautas nama (Siguldas novadā) sāksies dziesmu maratons visiem dziedātgribētājiem - "Ai, jel manu skaļu balsi". Repertuāru dziedātāji izvēlas pēc savas gaumes. Maratonā tiks noteikta skanīgākā līgotāja tituls "Zelta rīkle".

Kā allaž Morē arī noskaidros Alus vīru un Alus sievu, spēcīgāko sievas nesēju, taču būs arī daudzas citas Jāņu lustes. Jāņu nakts balle turpināsies līdz pirmajiem gaiļiem.

Odzienas muiža: Līgo svinības ar kino, mūziku un alus degustācijām

Pļaviņu novada Vietalvā, Odzienas muižā vērienīgas saulgriežu svinības dzirkstīs no 22.jūnija līdz pat 24.jūnijam ar dziesminieku Kārļa Kazāka, Haralda Sīmaņa, Helēnas Kozlovas un folkloristu Ivetas un Vidvuda Medeņu piedalīšanos.

Līgo svinību laikā apmeklētājiem atvērs arī jauno Odzienas muižas alus un kvasa darītavu un aicinās būt klāt jaunas alus šķirnes radīšanā.

Svētku dienās notiks kopīga saulgriežu dzejas radīšana (Arvīda Ulmes apdarē), teātra izrādes "Plūdi un saulgrieži Straumēnos" kinoprojekta demonstrēšana (Dzintars Dreibergs/Viesturs Meikšāns).

Audiovizuālas projekcijas "Saules gada ritums" demonstrēšana, dažādas radošās darbnīcas visu paaudžu apmeklētājiem un citas saulgriežu svinēšanā nozīmīgas aktivitātes.

Odzienas muižā saulgriežu svinēšanas laikā būs padomāts par ģimenēm ar visu vecumu bērniem, par izsalkušajiem un izslāpušajiem, par kultūras baudītājiem un mūzikas cienītājiem.

Ieejas maksa - 2,50 eiro, biļetes cenā ietilpst autostāvvieta, telšu vietas un pasākuma aktivitāšu apmeklēšana.

Vairāk informācijas: www.odzienasmuiza.lv.

Ogre: Mājražotāju tirdziņš un Līgoballe

23.jūnijā no plkst.9.00 Ogrē, pļaviņā aiz kultūras centra sāksies gadatirgus, produkciju piedāvās amatnieki, lauksaimnieki un mājražotāji.

Savukārt no plkst.22.00 līdz 4.00 te noritēs Līgoballe pie ugunskura kopā ar mūzikas grupu "Kolibri".

Ozolnieki: Līgošana Jāņu pļaviņā

Ozolnieku Jāņu pļaviņā - notiks lielā līgošana kopā ar Ozolnieku.
Plkst.20.00 Ozolnieku novada amatierteātra "Līgo" pirmizrāde "Kārlis un Jēkabs Jāņos".
Plkst.21.30 Brašo Jāņu un rotaļīgo Līgu sacensības "Īsa pamācība mīlēšanā".
Plkst.22.00 ar tautiskiem rituāliem un dziesmām varēs pavadīt saulīti un iedegt Jāņu gunis.
Plkst.2.:30 zaļumballe ar grupu "Mākoņstūmēji" – garantija dzīvespriecīgai atpūtai, lustīgiem dančiem un Līgo tumšo mākoņu aizbaidīšanai.

Ieeja - ar Jāņu zāļu vainagiem.

Pedvāle: Unikālas Jāņu nakts performances

Pedvāles Brīvdabas mākslas muzejs aicina uz košu līgošanu pasākumā "Čuguna vainags", kas 23.jūnijā sāksies plkst.20.00.

Līdz pat sauleslēktam Pedvāles pļavās degs ugunsskulptūras, notiks performances un rituāli, kuros kā galvenais mākslinieciskais materiāls tiks izmantots kausēts čuguns.

Vakars sāksies ar Jāņu zāļu vainagu pīšanu un līgo dziesmu dziedāšanu, pavadot sauli. Nakts stihijai - ugunij - par godu atklās arī simbolisku galdu. Svētku laikā ikviens varēs doties pastaigā Pedvāles parkā, vērojot dažādus objektus un radošas performances, kuros izmantots čuguns un dažādi uguns efekti.

Mākslinieki Jāņu svinību laikā demonstrēs neparastus čuguna liešanas paņēmienus, radot Jāņu svinēšanas tradīcijām veltītus mākslas darbus.

Īpaši šai naktij vairāki mākslinieki radīs performances, kurās māksla savienojas ar rituālu.

Viens no centrālajiem svinību objektiem būs amerikāņu tēlnieces Karolas Penelopes Lambertes veidotais "Vulkāns", kurš piedzīvos īstus kausētas dzelzs izvirdumus. Šim objektam būs veltīta arī mākslinieces Denīzes Snaeres Gauderes veidota performance, kurā attēlota tumsas un gaismas cīņa gada īsākajā naktī.

Pasākumā piedalīsies: Radošā grupa "Akciju Sabiedrība" (Uldis Balga, Agris Dzilna), mākslinieki Zigmunds Vilnis, Kārlis īle un Kārlis Alainis no Latvijas, kā arī starptautiska mākslinieku komanda – Stefans Kols (Anglija), Karola Penelope Lamberte (Anglija / ASV), Sintija Hendela (ASV), Dženija Heigere (ASV), Suzanna Rovere (Vācija), Daniella Džensone (Kanāda), Džordžs Bīzlijs (Skotija / ASV), Metjū Tūls (ASV), Karls Billingslejs (ASV), Sāra Kolvera (ASV), Kenets Peins (ASV), Džims Brenners (ASV)un Denīze Snaere-Gaudere (ASV).

Saullēkta laikā notiks arī tradicionālais Jāņu rīta vīru skrējiens, uz kuru pulcēties dalībnieki aicināti plkst.4.00 pie ieejas Pedvāles parkā – vietā, kur atrodas objekts "Melnais caurums".

Ar Jāņu nakts programmu "Čuguna vainags" Pedvālē noslēgsies 7.Starptautiskā laikmetīgās čuguna mākslas konference "Savienošanās: dzelzs mākslā, rituālā un ainavā", kura ilgs no 19.jūnija līdz 24.jūnijam, pulcējot 150 dalībniekus no visas pasaules.

Plāteres pilskalns: Jāņu dienas ielīgošana

23.jūnijā no plkst.19.00 Madlienas pagasta Plāteres pilskalnā notiks Jāņu dienas ielīgošana senču tradīciju garā. Saulgriežus latviskās tradīcijās piedzīvot aicinās pazīstamā folkloras kopa "Vilcenes" un to atbalstītāji. Būs iespēja mācīties pīt Jāņu vainagus un siet sieru.

Saulei rietot, sāksies pati svētku svinēšana, būs dziesmas līdz saules lēktam, Jāņuguns muca tiks celta naksnīgajās debesīs, no kalna lejā laidīs uguns ratu, savukārt ezeriņā varēs vērot plosta aizpeldināšanu.

Lai vasaras saulgrieži tiktu godam aizvadīti, līdzi jāņem laba oma, gaišas domas, līgo dziesmu krājums un "groziņš". Īstā reize uzvilkt tautastērpus.

Ieeja - bez maksas.

Pļaviņas: Līgo un novada svētki

23.jūnijā, vienlaikus ar Līgo, Pļaviņu novads svin 5 gadu jubileju - te noritēs pasākums "Treju novadu gaiļi līgo". Dažādas svētku lustes būs visas dienas garumā, bet dienas noslēgumā - Līgo balle.

Renda: Jāņu nakts buršanās un attīrīšanās rituāli

23.jūnijā Kuldīgas novada Rendas pagasta estrādē estrādē būs Līgo nakts zaļumballe no saulrieta, plkst.22.21, līdz pat saullēktam, plkst.4.30, kopā ar grupu "Ēna" un folkloras kopu "Silavoti" no Rīgas. 

Balles starplaikos - buramdziesmas, attīrīšanās rituāls, Jāņu un Līgo vainagu skaistumkonkurss, vainagu mešanas sacensības un veco vainagu dedzināšanas rituāls, kā arī danči. Ieeja - bez maksas.

Rēzekne: Siera darbnīca un pirtēšanās pilsētas centrā

23.jūnija pusdienlaikā Rēzeknes Festivāla parkā (Pils ielā 7) pulcēsies pašmāju tirgotāji "Zaļajā tirdziņā", kur varēs izgaršot un iegādāties Jāņu sieru un mājas alu Līgo svētku galdam.

No plkst.14.00 visa ģimene aicināti iesaistīties vairākās radošajās darbnīcās – varēs mācīties pīt Jāņu vainagus un apgūt jaunas zināšanas par zāļu tējām, kopā ar saimniecēm katliņā uz ugunskura gatavot un sasiet Jāņu sieru, sasiet pirts slotiņu un turpat Rēzeknes upes krastā doties pērties oriģinālā pirtiņā uz riteņiem.

Plkst.20.00 Rēzeknes Tautas teātris priecēs ar Bronislava Vaļpītra izrādi "Patentēts inteligents" jeb "Kai Mikeļs precētīs gribēja" Māras Zaļaiskalns režijā. 

Uzreiz pēc izrādes - sadziedāšanās ar folkloras kopu "Rūta".

Jāņuguns Rēzeknē iedegsies koši un krāšņi - ugunskurs būs "ietērpts" vietējā mākslinieka Gundara Kozlovska ugunsskulptūrā "Latvju raksti", kas iemirdzēsies pāri pakalniem un spīdēs līdz pat rīta gaismai.

Savukārt Līgo nakts zaļumballē ar tautā iemīlētām un populārām dziesmām priecēs Andris Baltacis un grupa "Baltie lāči", ļaujot lustēt un izbaudīt saulgriežu mistisko noskaņu. Te ikviens varēs rotāties ar Jāņuzālēm un mieloties ar lauku labumiem.

Visa pasākumu programma bez maksas.

Līgo!

Rīga: Līgo svinības Krastmalā un Dzegužkalnā

Rīgā 23.jūnijā līgotāji gaidīti 11.novembra krastmalā, kur pasākumā "Līgosim krastmalā!" varēs baudīt kultūras programmu kopā ar Raimondu Paulu, populāriem aktieriem un dziedātājiem.

Līgo noskaņas Krastmalā varēs baudīt, piedaloties Pušķošanās un Rotaļu sētā, kur apmeklētāji būs aicināti pīt vainagus, iesaistīties tradicionālās tautas rotaļās, jautrās un lustīgās atrakcijās.

Vakara sētā līgotājus gaidīs folkloras kopa, etnogrgrupa un Rīgas Danču klubs. Savukārt Nakts sētā būs skatāms horeogrāfisks uzvedums "Īsa bija Jāņu nakts", būs klausāms Latvijas teātru aktieru koncerts "No Jāņiem līdz Jāņiem", kā arī Raimonda Paula koncertprogramma "Tā līgo Latvijā".

Rīta sētā svinību apmeklētāji varēs dzirdēt jauno, populāro skatuves mākslinieku un dīdžeju uzstāšanos. Jāņu gardumu un spirdzinājumu sēta - atvērta jau no plkst. 17.00 līdz pat plkst.4.30.

Savukārt tradicionālos Jāņus ikvienu aicina piedzīvot Dzegužkalnā kopā ar postfolkloras grupu "Iļģi", Rīgas Danču klubu, "Dzelzs vilka jauno Jāņu orķestri" un grupu "Folkvakars.

Dzegužkalnā apmeklētājiem būs iespēja ieskandināt svinības kopā ar Jāņu māti un Jāņu tēvu, skandēt dziesmas un dancot, kā arī apgūt Jāņu tradīcijas.

Dzegužkalnā iedzīvotāji varēs piedalīties Jāņuguns iedegšanas rituālā, Jāņu godināšanā, Līgo nakts tumsas kliedēšanā un saullēkta sagaidīšanā.

Ieeja pasākumos - bez maksas.

Roja: Līgo koncerts 'Mīlēšu tevi'

23.jūnijā plkst.17.00 laukumā pie Rojas kultūras centra notiks Līgo vakara ieskaņas koncerts "Mīlēšu tevi", kurā muzicēs Liene Šomase un Jānis Moisejs, kā arī Rojas pašdarbnieki.

Vakara turpinājumā - lielais Jāņu ugunskurs Rojas pludmalē, savukārt atpūtas centrā - Līgo balle līdz saullēktam. Par mūzikas ritmiem rūpēsies grupa "Otra puse" ar labākajiem Jāņabērnu izdancinātājiem DJ Mareku un DJ Andri.

Ieeja uz pasākumiem - bez maksas.

Ropaži: Zaķumuižas Līgosvētki līvu tradīcijās

23.jūnijā Zaķumuižas Sapņu līcī līgošana notiks līvu tradīcijās.

20.00 Līgotājus sagaidīs Jāņa tēvs un Jāņa māte, cienājot ar gardu alu un sieru. Skaistākās Līgo dziesmas izdziedās un izdejos Ropažu novada tautas mākslas kolektīvi.

21.20 godinot senās līvu tradīcijas, krāšņos saules ritus ap uguni, teiksmainos raganu dzīšanas un svētīgos ūdens ritus vadīs Igaunijas latviešu kopa "Rēvele" kopā ar vīru kopu "Vilkači".

Līdz pat rīta gaismai balle ar grupu "Tālbraucēji".

Rucava: Joku luga un danči līdz pirmajiem gaiļiem

23.jūnijā Rucavā uz Līgo svinēšanu ikviens mīļi aicināts Rucavas pagasta estrādē, kur plkst.20.00 kultūras namā rādīs Jāņa Kļaviņa joku lugu vienā cēlienā "Velna skuķis".

Pēc izrādes plkst.20.30 Rucavas kultūras nama dārzā lustīgu līgošanu ieskandinās talantīgais "Aleksandra kvartets". Būs kopīga ugunskura iedegšana, un danču mūziku līdz pirmajiem gaiļiem nodrošinās grupa "Lustīgais Blumīzers".

Sabile: Līgo dienas lustes

23.jūnijā Sabilē, būs pasākums "Līgosim Sabilē", kas noritēs pilsētas centrā pie fabrikas vārtiem. Uz Jāņu lustēm ikviens aicināts jau no plkst.12.00., lai lustīgi lustētos kopā ar Sabiles kultūras nama amatierkolektīviem un Stenedes deju kolektīvu "Teika".

Saldus: Jāņu lustes un 'Menueta' 45 gadu jubilejas svinības

23.jūnijā plkst.20.00 Saldus Kalnsētas parka estrādē norisināsies vērienīgs Līgo svētku lielkoncerts, lielā tautas sadziedāšanās un lustīgā Līgo nakts zaļumballe.

Saldus Līgo svētku lielkoncerta atklāšana uzticēta Nacionālā teātra dziedošajiem aktieriem Madarai Botmanei un Jurim Jopem. Koncerta pirmajā daļā uz skatuves kāps arī viena no slavenākajām un leģendārākajām grupām "Menuets". Šobrīd "Menuets" ir vecākā grupa Latvijā un Līgo svētkos Saldū atzīmēs savu 45 gadu jubileju!

Līgo svētku koncertā būs dzirdamas visu laiku labākās "Menueta" dziesmas: "Viņi dejoja vienu vasaru", "Alvas zaldātiņi", "Dzeguzes balss", "Kamēr saule vēl nenoriet", koncertā arī skanēs grupas agrīnās dziesmas, kuru autori ir Adrians Kukuvass, Juris Sējāns un Juris Kulakovs.

Koncerta pirmajā daļā uz skatuves kāps arī grupa "Pērkons", kura izpildīs populārākos grupas hitus, to skaitā: "Zaļā dziesma", "Sapumpurots zars", "Kukurūza", "Lapas birst", "Cik pulkstens", "Gandrīz tautasdziesma", "Pie baltas lapas", "Mana dienišķā dziesma" un citas.

Savukārt koncerta otrajā daļā, kas sāksies plkst.22.00, būs gaidāma lielā tautas sadziedāšanās ar Nacionālā teātra aktieriem Mariju Bērziņu, Indru Burkovsku, Ģirtu Liuziniku, Zani Dombrovsku un Saldus novada apvienoto kori. Visi kopā, aizdedzot lielo svētku ugunskuru, ieskandinās skaistākās latviešu tautasdziesmas, ziņģes, kino, teātra un estrādes dziesmas, kuras, pateicoties apvienotajam mūziķu sastāvam, iegūs jaunu skanējumu. Tautas sadziedāšanās notiks diriģenta Inta Teterovska vadībā.

Plkst.23.00 sāksies lustīgā Līgo nakts zaļumballe, kas līdz rīta gaismai. Izdejoties dažādu stilu mūzikā aicinās "Menuets" un "Pērkons".

Biļetes - "Biļešu paradīzes" kasēs un www.bilesuparadize.lv. Līgām un Jāņiem, kā arī bērniem līdz 10 gadu vecumam, uzrādot personas apliecinošu dokumentu, ieeja bezmaksas.

Sigulda: Danči un citas Jāņu izdarības pilsdrupu estrādē

23.jūnijā plkst.22.00 noritēs pasākums "Līgo nakts Siguldā" - Siguldas pilsdrupu estrādē. Uz lustīgu ielīgošanu pie lielā Jāņu ugunskura aicinās folkloras kopa "Putni" no Lēdurgas (vadītāja Ilze Kļaviņa).

Līdz pat rīta gaismai jautrus dančus griezt vedinās siguldieši – Edijs Everss, grupa "Bellaccord" un DJ Jānis Līgotājs. Darbosies bufetes.

Ieeja – 3 eiro, Siguldas ID karšu īpašniekiem, uzrādot karti, ieeja bez maksas.

Skrīveri: Līgo nakts Amatnieku parkā

Skrīveros līgotāji 23.jūnijā tiks gaidīti Amatnieku parkā, kur paredzēta Līgo nakts svinēšana kopā ar Daigu un Sergeju.

Skrunda: Teātra izrāde un ballēšanās ar 'Pļumpapā'

23.jūnijā Skrundas pilskalna estrādē plkst.19.00 līgotāji laipni aicināti uz teātra izrādi kopā ar Kazdangas pūtēju orķestri - "Tracis vienas bučas dēļ".

Plkst.23.00 balle kopā ar grupu "Pļumpapā".

Tukums: Līgo nakts zaļumballe estrādē

Tukumā, Durbes estrādē 23.jūnijā no plkst.22.00 dzirkstīs Līgo nakts zaļumballe. Spēlēs Jānis Neimanis un draugi. Ieeja - bez maksas, būs atvērta bufete.

Valmiera: Līgo nakts balle estrādē

23.jūnijā plkst.22.00 Līgo nakts balle sāksies Valmieras estrādē, kurā spēlēs grupa "Džentelmeņu špagats".

Ventspils: Līgo dienas svinības Reņķa dārzā

Līgo vakaru ikviens Ventspilī aicināts pavadīt un Jāņu dienas rītu sagaidīt - Reņķa dārzā!

23.jūnijā plkst.20.00 Reņķa dārzā būs īpašs Līgo vakaram veltīts uzvedums "Lai sanākam kopā mēs līgot!". Skanēs gan komponista Atvara Sirmā, gan tautas mūzika, Līgo dziesmas un ticējumi. Skatus no Rūdolfa Blaumaņa visiem labi pazīstamās lugas "Skroderdienas Silmačos" izspēlēs Ivars Brakovskis, Kristīne Dina Bitēna, Anta Krūmiņa, Irina Tomsone, Alda Krastiņa un citi aktieri. Uzvedumā skanēs arī pazīstamu operešu melodijas un Līgo dziesmas.

Vakara turpinājumā no plkst.22.00 būs iespēja izdejoties zaļumballē grupas "Deficīts" spēlētās mūzikas ritmos. Grupa ar tās līderi Dināru Stundiņu priekšgalā sola ikvienam balles apmeklētājam sniegt pozitīvu mūzikas devu Jāņu nakts noskaņās!

Ieeja pasākumos bez maksas.

Valkas novada Kārķos: Vērienīga ielīgošana ar teātri, balli, baskāju sacensībām un zolīti

Vasaras saulgriežu laikā, kad daba ir ziedēšanas kulminācijā, kad ir visgarākā diena un īsākā nakts, Kārķu pagasta iedzīvotāji un viesi aicināti ielīgot Jāņus pasākumā "Strīķē, Jāni, izkaptiņu!" Pagasta iniciatīvas veicināšanas biedrības " Ugunspuķe" organizēto pasākumu šogad finansiāli atbalsta Valkas novada dome. Par piešķirtajiem līdzekļiem biedrība ir iegādājusies izkaptis un izkapts kātus, sarūpējusi balvas labākajiem pļāvējiem, uzaicinājusi ciemos baltu zinšu zinātāju Regīnu Valtenbergu, sagādājusi izejvielas Jāņu siera siešanai.

Pagastā ir apzinātas 23 saimnieces, kuras Līgo vakara galdam pašas sien savu Jāņu sieru un 6 alus darītāji. Pasākuma dalībniekiem būs iespēja degustēt 12 saimnieču gatavoto sieru un 5 veidu miestiņus, piedalīties pļaušanas sacensībās vai būt līdzjutējos, uzzināt svarīgākās vasaras saulgriežu tradīcijas un to nozīmi mūsu dzīves ritumā, ieklausīties Valkas kultūras nama folkloras ansambļa/dziesmu draugu kopas " Nāburgi" skandētajās dziesmās un jauki pavadīt laiku.

Vakarā Kārķu tautas nama pašdarbnieki ar uzvedumu "Jāņos visi līgo" viesojas Ēveles pagasta brīvdabas estrādē.

Tie, kuri pēc pļaušanas gada īsākajā naktī būs paspējuši atpūsties, svētdien aicināti uz Jāņa kausa izcīņu zolītes spēlē, bet pārējie - ap plkst. 11.30 pie autobusu pieturas Kārķu centrā – aicināti sagaidīt un uzmundrināt riteņbraukšanas sacensību "Valka-Kārķi-Valka" dalībniekus.

Līgo vakarā tautas nama amatierteātris aicina uz jautru izrādi. Visiem zināmu personāžu lomās šoreiz iejutīsies Dana Zirne, Ineta Andrejauska, Arta Pūpola, Tatjana Āre, Karina Eglīte, Andris Ķīkulis, Verners Zutis, Sandis Strazds, Rinalds Šostaks. Izrādi papildinās senioru jauktais vokālais ansamblis "Baltie taureņi", senioru dāmu deju grupa "Vēl ziedam". Būs siers un alutiņš, dejas līdz saullēktam. No saules rieta līdz saules lēktam centīsimies uzturēt gaismu ugunskurā, bet, gaismai austot, nenogurušie aicināti ,,baskāju" sacensībās pļaviņā pie "Bodes". Pasākums paredzēts centra laukumā pie tautas nama, taču lietus un auksta laika gadījumā tas notiks tautas namā.

Viļāni: Līgošana Lakstīgalu salā

23.jūnijā plkst.22.00 lielā ielīgošana Viļānos notiks Lakstīgalu salā, kur Jāņu svinētāji aicināti uz kopīgu lielā ugunskura iedegšanu un varēs lustēsimies līdz rītam ar grupu "LIFC". Ieeja - bez maksas.

Višķi: Jāņu siera un alus degustācijas

23.jūnijā ikviens mīļi aicināts uz Līgo svētkiem Daugavpils novada Višķu pagasta estrādē.

Līgo nakts svinētāji te gaidīti jau no plkst.18.00, lai kopā nodegustētu Daugavpils novada labāko alus darītāju mājas alu un labāko siera sējēju mājas sieru, kā arī, lai kopā piedalītos dažādās spēlēs un atrakcijās visai ģimenei. Jāņa bērni varēs pielikt roku Ginesa rekorda tapšanā - "Lielā musturdeķa veidošana". Rīkotāji arī sola daudz citu pārsteigumu.

Līgo svētku maģisko noskaņu radīs koncerts "No ezera saule lēca", kurā piedalīsies grupas "Ginc un Es", "Patrioti LG", "Dricānu dominante", kā arī tautas deju kolektīvs "Līksme".

Savukārt lustīgā Jāņu nakts zaļumballē līdz rīta gaismai svinētājus priecēs grupa "Migla". Iedegs vasaras saulgriežu ugunskuru un ikkatrs to varēs vērot no putna lidojuma ar deltaplānu.

Zante: Alus dzeršanas sacensības

23.jūnijā Līgo vakars un balle dzirkstīs Kandavas novada Zantes pagasta estrādē, kur skanēs skaistas Līgo dziesmas un raitus deju soļus izdejos Zantes pamatskolas bērni, jautru skeču rādīs Zantes amatierteātris. Notiks arī jau 5.alus dzeršanas sacensības. Līgotājus sildīs lielais Jāņu ugunskurs.

No plkst.23.00 lustīgas dejas zaļumballē spēlēs grupa "Lietus blūzs".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!