Foto: Quartus

Jautājums: Labdien! Kas ir dzemdes polips? No kā tas veidojas? Kā no tā tikt vaļā? Vai pastāv profilaktiski pasākumi, lai nepieļautu polipu veidošanos? Paldies!

Atbild Dr. Daiga Baranovska (ārstu prakse "Quartus"):

Dzemdes polips ir dzemdes gļotādas izaugums. Precīzi iemesli, kādēļ tie veidojas, nav zināmi, tomēr visbiežāk to rašanos saista ar hormonālām izmaiņām. Polipus noņem ķirurģiskā ceļā - proves abrāzijas vai histerorezektoskopijas (optikas kontrolē) laikā. Parasti polipi ir labdabīgi, tomēr ~0,5% gadījumu polipos atrod ļaundabīgas šūnas, tādēļ, ja tie ir diagnosticēti, tos vajag noņemt.

Profilakse atšķiras dažādās vecuma grupās, taču visbiežāk tā ir kāda hormonāla terapija - orālie kontraceptīvi vai intrauterīnā hormonālā sistēma „Mirena".

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu ārsta e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!