Foto: Publicitātes attēli
Ņemot vērā, ka svētki jau vien tikai rokas stiepiena attālumā, jāsāk domāt, kā tos sagaidīt un pavadīt. Šoreiz savās svētku sajūtās, smaržās un garšās dalās skatuves māksliniece Jolanta Gulbe-Paškeviča, kura Pirmajos Ziemassvētkos no pulksten 15.00 svētku sajūtu ķērājus Vecrīgas Ziemassvētku tirdziņā priecēs koncertā.

Kas jauns un aktuāls pašlaik notiek Jūsu daiļradē?

Veidojas dažādas interesantas sadarbības un dzimst jaunas idejas realizēt vēl nebijušus projektus gan Latvijā, gan ārpus tās. Bet vienmēr ar īpašu prieku uzstājos šeit, mājās, sirsnīgos pasākumos.

Ko Jums nozīmē Ziemassvētki un ar kādām sajūtām tie saistās?

Ziemassvētki ir mani gada mīļākie svētki, jo tie ir visas ģimenes kopā sanākšanas svētki. Daudz smieklu, skaistas sarunas pie kopējā svētku galda, mīļas apdāvināšanās. Gadiem ejot, šo svētku sajūta ir kļuvusi vēl īpašāka. Tu saproti un novērtē arvien vairāk, cik nozīmīgs tavā dzīvē ir katrs tuvais cilvēks.

Ko Ziemassvētkos vajadzētu mācīt bērniem?

Par ģimenes vērtību. Tā ir pati svarīgākā, no kā viss sākas. To nevar iemācīt, tā veidojas caur piemēru.

Ziemassvētku dāvanas un gardumi – kāda ir to loma Jūsu ģimenes Ziemassvētkos?

Mēs ģimenē esam daudz un lielie bērni ir jau izauguši, bet dāvanas vienalga gaida visi, gan lielie gan mazie. Mums patīk vienam otru iepriecināt un arī patīkami pārsteigt. Tomēr mūsu galvenā tradīcija ir kopā būšana. Arī kopīga svētku galda klāšana ir spēcīga tradīcija. Pēdējos gados kā īpašs kārums mūsu mājās ir Ziemassvētku kēkss, kas ar savu izteikto smaržu vairo svētku sajūtu.

Jolantas Gulbes-Paškevičas Ziemassvētku kēkss ar svētku smaržu

Lai pagatavotu īpašo kēksa masu, nepieciešams:

  • 1 kg žāvēti augļi un sukādes
  • 200 g sasmalcināti rieksti (vislabāk valrieksti)
  • 150 g ievārījums (ķiršu, jāņogu vai apelsīnu)
  • 100 ml brendijs
  • 1 apelsīna sula
  • rīvēta citrona miziņa

Šīs sastāvdaļas sajauc kopā un atstāj uz diennakti ievilkties istabas temperatūrā. Pēc diennakts gatavo mīklu, kam nepieciešams:

  • 200 g sviests
  • 200 g cukurniedru cukurs
  • 100 g medus
  • 6 lauku olas

Visas šīs sastāvdaļas puto "ar roku", kamēr izšķīst cukurs, tad atsevišķā traukā sajauc:

  • 200 g miltus
  • 3 tējkarotes "Santa Maria" piparkūku garšvielu maisījumu
  • 1 tējkaroti cepamo pulveri

Šo visu samaisa, pievieno putoto sviesta masu un izturēto augļu maisījumu. Liek kēksa veidnē un cep 110-120 grādos 3 stundas. Tad atdzesē, ietin marlītē un folijā, un liek ledusskapī atkal uz diennakti. Pēc tam ir gatavs baudīšanai!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!