Teju katram kabatā ir mūsdienīgs viedtālrunis, kurā ir jaudīga video kamera. Ar dažiem treniņiem un izmēģinājumiem var panākt lieliskus kadrus, iemūžinot privātās dzīves notikumus vai krāšņākos sasniegumus darbā. Skaidrs ir viens – mūsdienās gandrīz katrs var būt režisors.

Pat slavenais režisors Stīvens Soderbergs, kurš ieguvis prestižo Oskara statueti, vienā no saviem pēdējiem kino darbiem izmanto tieši viedtālruni. Tāpēc, pirmkārt, kvalitatīvākam video izmanto "ainavas režīmu" jeb turot telefonu horizontāli. Tas palīdz izvairīties no melnajām malām, kā arī ļauj aptvert plašāku kadru, lai video būtu vieglāk skatīties uz platāka ekrāna, piemēram, datora vai televizora.

Kā jau iepriekšējos video skaidroja fotogrāfs Mārtiņš Plūme, ir jāatceras par kadrējumu. Tāpēc liec aiz auss, ka video varonim ne vienmēr ir jābūt centrā. Savukārt vēl ļoti svarīga funkcija, kas jāapgūst, ir plūstoši mainīt objektīva fokusa attālumu jeb tā dēvēto "zoom" efektu. Lielākajai daļai viedtālruņu ir digitālais objektīvs, tāpēc jo tuvāk mēs "pievelkam" objektu, jo neskaidrāks tas kļūst. Tādēļ labāk vienkārši pieiet iespējami tuvāk.

Video režisors, operators un montētājs Elviss Lācis skaidro, ka viedtālruņos visvieglāk un plūstošāk regulēt objektīva fokusu var velkot pa telefona ekrānu. Tas palīdz izvairīties no saraustītiem kadriem, kas nereti gadās. Tāpat Lācis aicina izpētīt un izmantot citus kinematogrāfiskos efektus. Piemēram, "slow motion" jeb palēninātās kustības video vai "time lapse" jeb "laiklēcienu" video metodi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!