Foto: Shutterstock
Decembris daudziem sagādā īstas zobu sāpes, jo apdāvināšanās katru gadu krietni patukšo maciņus. Kā šajā svētu laikā ietaupīt? Lūk, dažas tehnikas!

10 sekunžu likums. Kad esi veikalā un kaut kas iekrīt tavās acīs, paņem konkrēto lietu un paturi to desmit sekundes rokās, māca grāmatas "365 Ways to Live Cheap" autors Trents Hams.

Šajās desmit sekundēs pajautā sev, vai tas konkrētā lieta ir patiešām nepieciešama. Tāpat vērts uzdot jautājumu – vai tas ir labākais veids, kā iztērēt savus resursus? Ja izdomāsi, ka tā noteikti nav pirmās nepieciešamības prece, jutīsies tīri lepna par sevi, neiztērējot naudu par lietu, ko nudien nevajag. Tieši šo taktiku vajadzētu likt lietā, iegādājoties arī dāvanas. Bieži pat neapjaušam, ka pa sīkumam vien esam piekrāvušas pilnu groziņu ar dažādiem nekam nevajadzīgiem niekiem, kas izveido brangu summu čekā.

Svešinieka tests. Lūk, vēl viens ātrs un veikls triks, kā saprast, vai pirkums patiešām ir to vērts. Iedomājies svešinieku, kurš vienā rokā tur preci, bet otrā – naudu, liekot izvēlēties, ko labāk paturēt sev, skaidro "Business Insider". Kuru tu labāk izvēlētos? Lūk, arī atbilde rokā!

Salīdzini un izvēlies labāko. Bieži vien tieši piemērotākās dāvanas izvēle sagādā grūtības. Lai kaut nedaudz atvieglotu izvēli, iepirkumu grozā saliec vairākus variantus, bet pēc tam izvēlies vienu labāko. Šī stratēģija jo īpaši labi darbojas tad, kad sanāk iepirkties internetveikalos, jo fiziski preces nav jānēsā līdzi.

Iepirkuma maratonā – tikai nauda. Kāds pētījums apliecina, ka mēs iztērējam vairāk tad, ja iepērkamies ar kredītkarti. Tāpēc tajā gadījumā, ja vēlies ietaupīt, labāk sagatavo konkrētu naudas summu, kuru esi gatava atdot apmaiņā pret dāvanām. Šāda stratēģija neļaus iztērēt vairāk par paredzēto!

Iepazīsties ar veikalu akcijas piedāvājumiem. Ja tavā pastkastītē regulāri iekrīt lielveikalu akcijas preču piedāvājumu bukleti, pirms to izmešanas aplūko, vai konkrētajos piedāvājumos neatrodas kas tev noderīgs. Tāpat cenu salīdzināšana ļaus ietaupīt līdzekļus, par vienu un to pašu preci nepārmaksājot. Lai gan vairums par šo ieteikumu vien pasmaidīs, atminoties vecmāmiņu iepirkšanās paradumus, to no tiesas ir vērts ņemt vērā.

Konkrēts iepirkšanās plāns. Vislabākais veids kā nepārtērēties – nekrist impulsu pirkumu varā.
Tāpēc mājās der labi saplānot, kas patiešām vajadzīgs. Sastādi sarakstu un, aizejot uz veikalu, strikti pie tā turies. Ja nekritīsi kārdinājumu varā un nenopirksi kaut ko neplānotu, tad jau mājās, sastādot sarakstu ar nepieciešamajā lietām, labi apzināsies aptuvenās izmaksas, iesaka "Forbes".

Divu grozu sistēma. Ja esi gana apņēmīga, iepērkoties vari pamēģināt šādu triku – caur veikala ejām dodies ar diviem groziem – vienā liec preces, kas noteikti ir nepieciešamas, bet otrā – produktus un lietas, bez kā tu varētu arī iztikt, taču ļoti gribi. Kad pienācis brīdis maksāt, aprēķini, cik lielu summu sastāda tavas kaprīzes un ekstras. Ja uzskati, ka vari to atļauties, pērc, bet, ja saproti, ka krietni noderīgāk būtu šo naudu ieguldīt, piemēram, projektā "Mammas jaunais televizors", tad no pirkumiem vai to daļas tomēr atsakies.

Un, visbeidzot, apdomājies labi – vai tuvākie nebūs daudz priecīgāki par paštaisītām un no sirds veidotām dāvanām?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!