Foto: Shutterstock
Lai arī viss nav tik melns un balts, pieklājība mūsdienās ir retums. Vai arī stipri mainījusies tās izpratne. Lai nenāktos sarkt un bālēt, kad pieklājīgie eņģelīši pavadīs tevi ar dusmīgu skatienu, "Forbes" atgādina galvenās pieklājības normas, kas attiecināmas uz laiku, kurā dzīvojam.

Īsziņa ar tekstu, kurā tiek pavēstīts, ka būsi 20 minūtes vēlāk, nenozīmē, ka viss ir kārtībā. Pacenties būt laikā!

Tad, kad esi uzaicināta uz pasākumu, bet labi apzinies, ka netiksi uz to, papūlējies dot pasākuma rīkotājam ziņu. Tas, ka neatbildi, automātiski nenozīmē, ka neieradīsies – tas ir vienkārši nepieklājīgi. Bet, ja esi apstiprinājusi savu ierašanos, tad saproti, ka tevi tur gaida.

Nekliedz savā mobilajā tālrunī. Tas, ka, iespējams, nedzirdi, ko saka sarunu biedrs, nenozīmē, ka viņš tevi nedzird.

Ja esi devusies kopā ar kādu pusdienās vai vakariņās, izslēdz tālrunim skaņu. Vismaz iestati vibrozvanu. Ja tavam pusdienu biedram netraucēs, noteikti vismaz kādam ēstuvē tas nudien kaitinās.

Ja tomēr gaidi kādu zvanu vai īsziņu un skaņu atstāj ieslēgtu, esi tik pieklājīga un brīdi, ja nepieciešams atbildēt, atvainojies un dodies nokārtot savas darīšanas kaut kur citur. Ja sāksi, piemēram, atbildēt uz īsziņām turpat pie galda, zaudēsi acu kontaktu ar cilvēku, kurš atrodas turpat pie galda. Padomā labi, kuram šajā pozīcijā ir būtiskākas dzirdīgas ausis un laipns skatiens.

Sāksim ar to, ka publiskās vietās skaļa pļāpāšana pa telefonu var būt visai kaitinoša jau pašā saknē. Tomēr, ja, piemēram, kioskā gaidi rindā un pienākusi tava kārta izteikties, nekādā gadījumā nevilcini laiku un neliec uz sevi gaidīt kā darbiniekam, tā arī pārējiem rindā. Vismaz šis brīdis ir tas, kurā jāprotas un saruna jāizbeidz.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Lai arī kā dažreiz saniknojies un vēlies tūdaļ visus dusmu zibeņus nodot telefona sarunas laikā, šādas sensitīvas tēmas labāk atstāj īsziņām. Lai arī cik neprātīgs būtu cilvēks, kurš nokaitinājis tevi līdz baltajām pelītēm, apkārtējie tavā dusmu uzplūdā domās, ka tieši tu esi tā, kas sevišķi nedraudzējas ar prātu.

Ja, piemēram, sabiedriskajā transportā vēlies paklausīties uz austiņām mūziku, tik un tā padomā par uzstādīto skaļumu. Citreiz arī tas var nokaitināt apkārtējos ne pa jokam.

Ja ar nokavēšanos esi ieradusies uz kādu nodarbību, lekciju vai pasākumu, esi tik pieklājīga un atrodi vietu, kur apsēsties kaut kur turpat pie izejas durvīm. Netraucē citus, meklējot, kur ieņemt labākās vietas.

Kad esi ieradusies pasākumā, netver pēc mobilā tālruņa, lai iemūžinātu katru mirkli. Izbaudi mirkli, kāds tas ir!

Ja dodies ciemos, vienmēr parūpējies par kādu ciemakukuli. Arī tad, ja ir piekodināts neko neiegādāties, dažkārt namamāte vai namatēvs tāpat kaut ko sagaida (lai arī cik nepieklājīgi tas varētu šķist).

Braucot ar mašīnu, izmanto pagrieziena rādītāju vismaz uz pusi biežāk, nekā tu izmanto savu vidējo pirkstu.

Ja tevi ar bērniem uzaicina ciemos, bet mazie rezgaļi ievieš savu kārtību (vai pareizāk jāsaka –nekārtību), jūties mīļi gaidīta arī pēc viņiem uzkopt.

Katras brīvdienas sociālajos tīklos neievieto fotogrāfijas ar glāžu piramīdām – it īpaši, ja esi tīklos saaicinājusi draudzēties kolēģus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!