Foto: Shutterstock
Nav noslēpums, ka nereti ir visai sarežģīti privātās dzīves notikumiem neļaut ietekmēt profesionālo ikdienu vai, tieši pretēji, iemanīties darba pienākumus atstāt ārpus mājokļa durvīm. Tomēr, kā atklājuši pētnieki, tieši nopietnās attiecībās esošiem cilvēkiem labāk veicas profesionālajā dzīvē, jo mīļotais cilvēks mūs mudina tiekties pretim panākumiem un, kā izrādās, palielina iespēju sasniegt savus mērķus, vēstī realsimple.com.

Pētījumā, kas publicēts izdevumā "Psychological Science" un ko organizējuši Vašingtonas Universitātes pārstāvji, piecu gadu garumā piedalījās aptuveni 5000 laulātu pāru vecumā no 19 līdz 89 gadiem, atbildot uz jautājumiem par savu ikdienas dzīvi, attiecību specifiku un profesionālajiem sasniegumiem.

Rezultātā tika secināts, ka visveiksmīgākās ģimenes un darba attiecības ir cilvēkiem, kuru otrā pusīte ir izpalīdzīga un gādīga, sniedzot savu atbalstu it visās situācijās. Liela loma šai ziņā ir tieši sadzīves pienākumu apjomam – cilvēki, kuri daudz sasnieguši savā karjerā, ir precēti ar partneriem (gan sievietēm, gan vīriešiem), kuri neiebilst pret mājsaimniecības darbu veikšanu.

Tāpat tieši mīļotā cilvēka raksturs – spēja motivēt, uzmundrināt un pamudināt – ir viens no lielākajiem veiksmes faktoriem cilvēkiem, kuri tiecas pretim panākumiem.

Savukārt empātijas spēja un pretenziju necelšana par uzticētajiem mājas pienākumiem gan bērnu audzināšanā, gan sadzīvisku problēmu risināšanā ir viens no svarīgākajiem priekšnoteikumiem, lai otrā pusīte kāptu pa karjeras kāpnēm un attiecīgi arī pelnītu vairāk.

Jāpiebilst, ka šis faktors attiecināms gan uz vīriešiem, kuru sievas uzņemas rūpes par mājas soli, radot harmonisku vidi un attiecības, gan arī vīriešiem, kuri spēj pieņemt sievas profesionālos izaicinājumus un mīļotās vēlmi tos realizēt, paši vairāk nododoties ģimenes dzīvei.

"Pētījums sniedzis apliecinājumu pieņēmumam, ka ikvienā laulībā nepieciešams cilvēks, kurš nodrošinās ģimeni, un partneris, kurš veltīs vairāk rūpju un atbalsta sava mīļotā cilvēka motivēšanai. Tiesa, tas arī apgāž līdz šim valdošo stereotipu, ka tieši sievietes pienākums ir uzņemties rūpes par mājas soli, bet vīrieša – gādāt iztiku.

Rezultāti liecina, ka arī daiļā dzimuma pārstāves var būt spēcīgas karjeras sievietes un novērtētas sievas un mātes, kuras partneri nevis nosoda par lielākiem sasniegumiem, bet gan atbalsta un labprāt ļauj realizēt savas ambīcijas, iesaistoties ģimenes dzīvē un paši nedaudz uzņemoties šo tradicionālo sievietes lomu," rezumē pētnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!