Foto: Shutterstock
Vasara ir kāzu laiks, kad daudziem no mums uzspīd laime būt klāt vienā no konkrēto divu cilvēku īpašākajām dzīves dienām. Tuvojoties ielūgumā norādītajam datumam, aktuāls kļūst jautājums – ko īsti jaunlaulātajiem lielajā notikumā dāvināt? Iespējamos dāvanu variantus un aktuālākās tendences skaidro "Kāzu aģentūra" un kāzu rīkotāja Dace Miezīte.

Rūpīgi izlasi ielūgumu

Sāc ar to, ka pievērs uzmanību, vai kāzu ielūgumā nav dotas norādes par vēlamajiem ziediem, to krāsu un arī konkrētām dāvanām. Ja tā, uzdevums ir pavisam vienkāršs! Vadlīnijas vienmēr atvieglo dāvanu meklējumus, tādēļ šādu ielūgumu saņēmējiem ir visnotaļ paveicies. Tomēr, ja norāžu nav – nekas traks, tikai jāspēj izvēlēties no vairākiem variantiem.

  • Tikpat svarīgi, kā izvēlēties jaunajam pārim visatbilstošāko un vispraktiskāko dāvanu, ir arī uz kāzām ierasties atbilstoši ģērbtiem. Kādā tērpā viešņām pieklājīgi ierasties uz svinībām, lasi šeit.

Ziedi un nauda

Foto: Shutterstock

Ziedus var saukt par kāzu dāvanu klasiku. Latvijā ir pieņemts kāzās jaunajam pārim pēc laulību ceremonijas pasniegt ziedus, lai gan šī mūsu kultūras sastāvdaļa mulsina ārzemniekus. Ja zini, ka viesu vidū ir arī cilvēki no citām valstīm – pabrīdini viņus par šo tradīciju, lai viņi nejustos neērti.

Naudas dāvināšana bieži vien ir visvieglākā izeja. Ja tiešām prātā nav nevienas oriģinālas vai noderīgas dāvanas idejas (un jaunais pāris precīzi nav norādījis, ka vēlētos dāvanu saņemt naudas formātā), prātīgāk patiesi ir dāvināt naudu, nekā nopirkt kaut ko pārim nevajadzīgu. Mūsdienās naudas dāvināšana tiek pamatota ar to, ka pāri jau ilgstoši dzīvo kopā un viņi paši sev sagādājuši visu vajadzīgo, taču iespējams arī tieši pretējs variants – viņi tikko sākuši dzīvot kopā, un viņiem nepieciešams ģimenes starta kapitāls. Tāpat nereti nauda tiek dāvināta arī tāpēc, lai atbalstītu jaunlaulāto vēlmi doties medusmēnesī.

Noderīgas lietas virtuvei, guļamistabai un vannas istabai

Foto: Shutterstock

Arī šis ir visai klasisks variants, tomēr ar to nevar aizšaut greizi (vienīgi reizēs, kad visi kāzu viesi uzdāvina vienādus sulu glāžu komplektus). Taču dvieļi, gultas veļa, spilveni un tamlīdzīgas lietas ar laiku nolietojas, tāpēc dzīves laikā to nebūs par daudz.

Tomēr pirms šādas dāvanas izvēles pārliecinies, vai pārzini pāra gaumi. Ja neesi bijusi ciemos pāra miteklī, vaicā tuvākajiem, piemēram, kādi toņi ir jaunlaulāto gaumē. Atrod kādu apdrukas vietu, kur varēs uzdrukāt pāra iniciāļus.

Kādēļ gan jaunajam pārim nevarētu uzdāvināt halātus viņu kāzu krāsās? Arī tiem var stūrītī uzdrukāt iniciāļus vai uz muguras izvēlēties "Viņa" un "Viņš", "Vīrs" un "Sieva" druku.

Ja izvēlēsies dāvināt kādu praktisku lietu vai komplektu, der izveidot saraksti ar citiem kāzu viesiem, lai sadalītu, ko katrs dāvina, izvairoties no vienādo mantu kalniem.

Grupu un paštaisītās dāvanas

Foto: Shutterstock

Lai gan grupu dāvanu veids ir vairāk populārs ārzemēs, arī Latvijā mēdz būt draugu grupiņas, kas nolemj pasniegt kopīgu dāvanu, kartītē parakstoties vairākiem cilvēkiem. Draugi var kopīgi uzdāvināt ekskluzīvu spa apmeklējumu, trīs dienu ceļojumu, teātra abonementu (protams, ja pāri varētu interesēt teātra apmeklējums). Šādas lietas, iespējams, pāris ikdienā nevar atļauties (arī tas ir jāizsver iepriekš), tādēļ viņi priecātos par ekskluzīvām iespējām savas ikdienas bagātināšanai.

Taču vienmēr ir iespēja būt radošiem un dāvanu izveidot pašiem – tas attiecas gan uz viesiem, kuri darbojas kādā radošā profesijā, gan uz tiem, kuri ir gatavi eksperimentēt un mācīties ko jaunu. Pašu gatavotas dāvanas ir īpašas, un tām vienmēr būs neatsverama pievienotā vērtība.

Alternatīva naudas dāvanai

Foto: Shutterstock

Kāda varētu būt alternatīva naudas dāvanai? Dāvanu kartes! Pasniedzot dāvanu kartes, jābūt pārliecinātiem, ka pāris tās izmantos. Ja jaunlaulātie pirms kāzām nav dzīvojuši kopā, bet skaidri zini, ka viņi plāno iekārtoties jaunā ģimenes ligzdiņā un viņiem priekšā ir saimniecības preču iepirkšana, nav jāizlemj jaunlaulāto vietā un jādāvina konkrētas saimniecības vai interjera preces.

Pavisam droši uzdāvini viņiem kāda saimniecības, mēbeļu, būvmateriālu vai līdzīga veida veikala dāvanu karti, apsveikuma kartītē novēlot veiksmīgi iekārtot jauno mājvietu.

"Organizējot kāzas, mēs redzam, cik oriģināli un radoši viesi pieiet dāvanām, jo labi pazīst jauno pāri. Viesu dāvanas mēdz būt, sākot no gleznām un beidzot ar mūziķu priekšnesumu. Ģimenes locekļi nereti dāvina ģimenes relikvijas. Draugi gatavo kopīgus priekšnesumus un pārsteigumus jaunajam pārim," teic Miezīte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!