Foto: Shutterstock
Neverbālā komunikācija daudz pastāsta par cilvēku, viņa iekšējām pārdomām, emocijām, kuras netiek vārdiskā veidā sacītas skaļi. Sarunu partneri ķermeņa valodas signālus novērtē vienmēr, arī tad, kad tu pats tiem nepievērs uzmanību. "Reader's Digest" eksperti iepazīstina ar dažādu žestu, pozu un reizēm arī šķietamu sīkumu skaidrojumiem, kuri ļauj lasīt sarunu biedru kā atvērtu grāmatu.

Skatīšanās runātājam acīs

Ilgstošs acu kontakts liecina par iedziļināšanos sarunā un uzmanīgu klausīšanos. Skaidrības labad gan jāmin, ka pārāk uzmācīga skatīšanās otram var radīt neomulīgu sajūtu, tā var būt biedējoša un pat dīvaina. Acis ir dvēseles spogulis, un, ņemot vērā, cik daudz tās var pateikt par cilvēku un tā nolūkiem, tam var piekrist. Acu kontakta neuzturēšanu mēdz uzskatīt par negodīguma zīmi, jo principā cilvēks nespēj skatīties otra acīs un melot.

Roku sakrustošana uz krūtīm

Šī tik daudziem iemīļotā poza ar roku sakrustošanu uz krūtīm var vēstīt par dažādām izjūtām – nedrošību, spītību, satraukumu, pašaizsardzību, kā arī norobežošanos. Lai precīzi nolasītu situāciju, jāņem vērā arī konkrētā brīža mīmika, taču jāpiebilst, ka daudziem cilvēkiem, sakrustojot rokas, ir vieglāk domāt. Viņi jūtas neērti, kad rokas vienkārši stāv gar sāniem, tāpēc uzreiz nevajag domāt, ka izteikums cilvēkā radījis dusmas.

  • Ja vēlies labāk iepazīt vīriešus, ielūkojies šajā rakstā, kurā minētas likumsakarības starp konkrētiem žestiem un viņu izjūtām.

Sēdēšana ar platām kājām

Ja cilvēks sēž ar platāk pavērtām kājām, reizēm arī atspiežas ar elkoņiem uz ceļiem, tas liecina, ka viņš ir pārliecināts par sevi, parādot dominanci un iezīmējot savu teritoriju. Tie parasti ir cilvēki, kuriem konkrētajā situācijā pieder vara, tāpēc viņi šādā veidā pastiprina savu pārākumu. Starp citu, arī vienas kājas pārlikšana pār otru sniedz līdzīgu vēstījumu – pretēja situācija gan ir tad, ja papildus sakrusto arī rokas uz ceļiem. Šis "krustiņš" parāda biklumu, bailes un atturīgumu, tas bieži novērojams darba intervijās.

Rokasspiediens

Foto: Shutterstock

Lai gan rokasspiediens šķiet ikdienišķa iepazīšanās sastāvdaļā, tā ne vienmēr tiek izrādīta itin visiem. Tā noteikti vēstīs, ka cilvēks ir priecīgs ar tevi iepazīties, tāpēc nevajag otram uzspiest rokasspiedienu, ja viņš to nevēlas. Saprotami arī tas, ka vājš rokasspiediens liecinās par nepārliecinātību. Svarīgi arī pavērot, kā cilvēks dod roku. Ja viņa plauksta būs vērsta uz leju, tad viņš parāda savu spēku un dominanci pār tevi, taču, ja uz augšu, – ir gatavs arī pakļauties.

Roku likšana sānos

Kādam varētu šķist, ka šī ir supermena cienīga poza, vēstot par savu pārliecību, taču ar to jābūt uzmanīgiem – tā nereti liecina arī par agresīvu noskaņojumu. Šī poza savā veidā iezīmē cilvēkam apkārt teritoriju (plati izvērsti elkoņi), kurā neviens cits nav aicināts. Taču nevar aizmirst, ka daudzi liek rokas sānos reizēm arī tāpēc, ka, stāvot uz vietas, tās vienkārši nav, kur likt.

  • Kā maskēt uztraukumu un valdīt pār savām emocijā, lūko šeit.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!