Foto: PantherMedia/Scanpix
Neraugoties uz dažādajiem sabiedrībā valdošajiem mītiem, pieņēmumiem un stereotipiem, vecums, kādā izvēlamies apprecēties un radīt bērnus, mums katrai ir atšķirīgs. Tomēr, kā vēstī "Women's Health", pētnieki, veicot dažādas aptaujas un sociālos eksperimentus un analizējot neskaitāmu pāru attiecības, ir noskaidrojuši optimālāko vecumu, kurā pāriem sākt kopdzīvi un veidot ģimeni. Uzzini atbildes uz šiem nozīmīgajiem jautājumiem arī tu!

Kad uzsākt kopdzīvi?

Foto: Shutterstock

1992. gadā veikts pētījums, kura rezultāti publicēti izdevumā "Marriage and the Family", apgalvo, ka pāri, kas kopdzīvi uzsāk pirms apprecēšanās, šķiras par 46 procentiem biežāk, salīdzinot ar pāriem, kas sāk dzīvot kopā tikai pēc kāzām.

Tomēr, veicot jaunākas un mūsdienu situācijām atbilstošākas aptaujas, noskaidrots, ka kopdzīves uzsākšana pirms laulībām nekādi neietekmē to ilgumu. Tā vietā pētnieki pauž uzskatu, ka laulības dzīves kvalitāti un izturību ietekmē attiecību dalībnieku vecums, nevis tas, vai pirms kāzām ir bijusi kopdzīve un citi faktori.

Tāpat secināts, ka sievietes, kuras apprecas ar savu partneri vecumā no 25 līdz 29 gadiem, krietni biežāk ar šo cilvēku patiešām arī nodzīvo ilgus gadus laulībā, savukārt sievietes, kuras apprecas 24 gados un agrāk, izšķiras pirmajos trīs laulības un kopdzīves gados. Tātad – kopdzīves uzsākšanai nozīmes nav – varat sākt dzīvot kopā jau pēc trešā randiņa, ja vien esat sasnieguši pietiekamu personības briedumu!

Kad precēties?

Foto: Shutterstock

Nav noslēpums, ka, sasniedzot noteiktu vecumu, liela daļa sieviešu jūt spiedienu par pēc iespējas ātrāku apprecēšanos un "dzīves nokārtošanu". 

Kā liecina 2013. gadā veikta aptauja, optimālākais laulāšanās vecums sievietēm ir 27, bet vīriešiem – 29 gadi. Līdzīgi iepriekšējam apgalvojumam, pāri, kas laulājas agrākā vecumā, šķiras biežāk, savukārt, ik gadu atliekot kāzas (protams, neslīgstot galējībās), palielinās to ilgtspējība, apgalvo eksperti.

Tāpat atklāts, ka laulības dzīves noturību palielina arī apprecēšanās pēc augstākās izglītības iegūšanas, kā arī vismaz trīs gadu satikšanās perioda (pāri, kas izvēlas ekstrēmāku pieeju dzīvei un apprecas pēc mazāk nekā sešu mēnešu būšanas kopā, šķiras visbiežāk, salīdzinot ar pāriem, kas pirms laulāšanās bijuši kopā gadu, divus un vairāk).

Kad radīt bērnus?

Foto: PantherMedia/Scanpix

Tam, ka vairums jaunlaulāto nogaida vismaz gadu līdz bērniņa radīšanai, patiešām ir jēga. Atklāts, ka pāri, kuru pirmdzimtais pasaulē nāk pēc pirmā laulības gada, šķiras retāk, attiecības saglabājot vēl vismaz 15 gadus, apgalvo pētnieki.

Tāpat pētnieki noskaidrojuši, ka pāri, kuru bērns dzimis pirms apprecēšanās, kopā paliek retāk, īpaši, ja mazulis piedzimis ļoti agrā jaunībā.

Apkopojot pieejamo informāciju, eksperti iesaka pirmo bērniņu dzemdēt ne vēlāk kā 35 gados, kas jau ir vecuma griesti ne tikai sievietes bioloģiskā pulksteņa, bet arī auglības dēļ. Tiesa, noskaidrots, ka arī 40 gados 65 procenti no sievietēm, kuras vēlas bērnu, šo ieceri arī realizē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!