Foto: Shutterstock
Pēdējās nedēļās plašsaziņas līdzekļos un sabiedrībā virmo spraigas diskusijas par partnerattiecību reģistrācijas kārtību un nepieciešamību Latvijā. Tiesā ik pa laikam tiek izskatīti jautājumi par faktiskās civillaulības fakta konstatēšanu, jo Latvijā joprojām ir daudz pāru, kas dzīvo kopā, taču savas attiecības nav oficiāli reģistrējuši. Problēmas sākas tad, ja notiek nelaime un ir jādomā par mantojuma tiesībām.

Kā atzīst Valmieras pilsētas Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Rita Viļumsone, arī cilvēki ne vienmēr pareizi izprot laulību reģistrācijas nozīmi, pārlieku saistot to ar apjomīgām svinībām, dārgiem tērpiem, noformējumu un greznību.

"Taču patiesībā laulība ir divu cilvēku savstarpējo attiecību juridiska reģistrēšana valsts institūcijā. Tikai tad, ja esam izdarījuši savu pienākumu pret valsti, nepieciešamības gadījumā varam prasīt, lai valsts mūsu attiecības atzīst.

Laulības reģistrācija nav ne dārgs, ne sarežģīts process. Tas neprasa ilgu laiku un ieguldījumus, tikai drosmi un abpusēju cieņu pāra starpā," stāsta R. Viļumsone.

Valsts nodeva par laulības reģistrēšanu ir 14 EUR, un tai jāpiesakās vismaz mēnesi pirms notikuma. Ja ir vēlēšanās, stāšanos laulībā, protams, iespējams padarīt vēl īpašāku sev un tuviniekiem, sarīkojot svinības.

Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja atzīmē, ka tiesas lēmums noraidīt Zolitūdes lielveikala sabrukšanā bojā gājušā glābēja draudzenes prasību par faktiskās civillaulības fakta konstatēšanu, licis cilvēkiem aizdomāties.

Pēc šī gadījuma Dzimtsarakstu nodaļā vērsušies jau vairāki pāri, izsakot vēlmi savas attiecības reģistrēt oficiāli. "Tās nav greznas kāzas ar kuplu draugu un radu pulku, bet gan godprātīga dokumentu sakārtošana, kad laulātie viens par otru uzņemas atbildību," stāsta R. Viļumsone.

Tāpat šī gada laikā nācies saskarties ar vairākiem gadījumiem, kad pēc ilggadējas kopdzīves laulību steidzami vēlas reģistrēt pāri, kuros viens no laulātajiem atrodas uz nāves gultas. Diemžēl ne vienmēr to iespējams paspēt, un tad dzīvesbiedram nākas palikt bez līdzekļiem, īpašuma, pamest dzīvesvietu, jo oficiāli šo cilvēku kopdzīve nav reģistrēta. "Vai tiešām šis ir jautājums, ko atlikt uz vēlāku laiku?" retoriski jautā Viļumsone.

"Vēsturiski vīrietis ir bijis tas, kas ģimenē uzņēmies atbildību par sievu un bērniem. Vīrietis ir parādījis savu bruņnieciskumu, nesot mājās medījumu vai aizstāvot savu saimi ar zobenu, vairogu un fizisku spēku.

Mūsdienās vīrieša bruņnieciskums var izpausties juridiskā sievietes aizsardzībā, nodrošinot viņai labklājību. Šajā laikmetā, kad visapkārt ir tik daudz vilinājumu, tikai drosmīgs, sevi un savu sievieti cienošs vīrietis ir spējīgs bildināt un oficiāli stāties laulībā, apliecinot savu gatavību uzņemties atbildību un aizsargāt savu sievieti jebkuros apstākļos," atzīmē Viļumsone.

Kā liecina Valmieras pilsētas Dzimtsarakstu nodaļas apkopotā informācija, Valmierā laulību skaits gadu no gada pieaug. 2012.gadā Valmierā reģistrētas 174 laulības, 2013.gadā – 180 laulības, bet 2014.gadā līdz novembra sākumam laulībā stājušies jau 219 pāri. Šogad vērojama interesanta tendence – vairāk precas pāri, kuriem jau ir viens vai vairāki bērni.

"Kad viens otram "jā" vārdu saka cilvēki, kas kopīgi pārdzīvojuši negulētas naktis, bērnu raudas un rūpes, gribas īpaši uzteikt šo vīriešu bruņnieciskumu, vīrišķību un sieviešu pacietību, sperot šo tik vienkāršo, bet vienlaikus atbildīgo soli," rezumē Viļumsone.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!