Foto: Shutterstock

Kā rīkoties, uzzinot, ka tavas labākās draudzenes vīrs viņu krāpj? Iespējams, pirmais impulss ir tūlīt pat viņai to pastāstīt. Lai nepieņemtu pārsteidzīgu un kļūdainu lēmumu, ir vērts vēlreiz pārdomāt visus "par" un "pret". Par iespējami pareizāko rīcību šajā delikātajā lietā konsultē praktiskā psiholoģe Evita Štāla un psiholoģe Kristīne Caturova. Apkopojām arī "Delfi" foruma apmeklētāju viedokļus.

Izstāstīt vai noklusēt?

Foto: Shutterstock

Cilvēkiem bieži vien ir svarīgi rīkoties vai nu pareizi vai labi. Šajā situācijā, iespējams, vairākums domās, ka jāizstāsta draudzenei. Bet vai tas būs labi? Uz šo jautājumu nav viennozīmīgas atbildes, norāda Evita Štāla. Vai tu jutīsies labi, ja būsi ar savu patiesību ielauzusies otra jūtās, otra dzīvē un pasaulē, to vienā mirklī, iespējams, izjaucot? Jaunumi draudzenei var izraisīt histērijas lēkmi un tu būsi tā, kas to izsaukusi.

Tas nozīmē, ka ne vienmēr visu var mērīt pēc "labi un pareizi", jo šādās situācijās parasti cilvēka jūtas ir neviennozīmīgas. No vienas puses – cilvēku nomoka tas, ka viņš zina kaut ko tādu, kas noteiktu sāpinās tuvu cilvēku. No otras puses – bailes par to, kā draudzene uztvers to, ka tieši tu to viņai dari zināmu.

Draudzene zina rūgto patiesību, bet izvēlas neredzēt

Foto: Shutterstock

Bieži vien sievietes zina par savu vīru ārlaulības sakariem, par viņu aizraušanos ar kolēģi vai senu paziņu. Citas sievietes pat apzinās ieguvumus no šādām attiecībām, tādējādi iegūstot arī sev vēlamo, uzsver Štāla. Principā tā ir sava veida manipulācija – viens jūtas kaut kādā veidā vainīgs, otrs savukārt zina, kā panākt sev vēlamo, tādējādi maskējot savu aizvainojumu un sāpes. Cilvēku savstarpējās attiecības mēdz būt ļoti dažādas, un, iespējams, tev kā draudzenei tās var nebūt saprotamas, bet savukārt pašam pārim tās ir iekārtotas ar saviem noteikumiem. Tā ir katra paša izvēle. Tu kā draugs vari tikai rosināt dažādas sarunas par šo tēmu.

Turpretim Kristīne Caturova uzdod retorisku jautājumu: "Vai tad draudzene tev prasīja padomu, izvēloties savu partneri?" Droši vien, ka nē. Tā bija viņas izvēle. Un arī pārējais attiecas tikai uz viņiem abiem kā pāri. Visdrīzāk, ka viņa jau zina vai nojauš par vīra neuzticību. Tu taču nepārzini viņu laulības dzīves nianses, varbūt, ka viņiem ir kaut kādas savstarpējās vienošanās. Lai laulātie paši risina savas attiecības, trešais šeit ir lieks.

Draudzenei pašai jāpieņem lēmums šķirties vai piedot. Iekāpjot attiecību trīsstūrī un kļūstot par glābēju (paglābt draudzeni no krāpnieka), tas ved pie riska pēc mirkļa kļūt par upuri (vainīgo ģimenes sabrukšanā).

Šis jautājums ir par sieviešu draudzību, nevis par partneru attiecībām. Gribas saņemt to vienu vienīgo pareizo atbildi, taču dzīvē ir dažādi apstākļi un situācijas. Lēmums par savu izvēli jāpieņem pašai. Draudzenei ir cita loma un draudzībai ir savi savstarpējās saskares punkti. Tu vari būt viņai blakus, uzklausīt un ļaut izdusmoties vai izraudāties, norāda speciālistes.

Kāda ir tava motivācija izstāstīt?

Foto: PantherMedia/Scanpix

Vēl ir vērts aizdomāties, vai, nododot tālāk informāciju, pati akli nesekosi savām egoistiskajām vēlmēm un vai esi gatava sekām? Lai cik tas sākotnēji neizklausītos absurdi, cilvēkiem ir interesantāk, ja otram dzīvē neveicas vai sāp, tādā veidā viņš pats jūtas vērtīgāks vai līdzīgāks otram un ir iespēja otru mierināt.

"Vienmēr pirms svarīgiem lēmumiem vajag pajautāt vispirms sev, ko tas man nozīmē. Tad var iedomāties un domās sev pajautāt, ko gan mana draudzene vēlētos, lai es šajā situācijā daru? Galu galā tā ir viņas dzīve, viņas attiecības un laulība. Un tad atliek vien būt godīgai un respektēt to, kas tev šķiet un ko vēlētos draudzene," iesaka Štāla.

Kā rīkoties, ja tomēr nevari novaldīt mēli

Foto: Shutterstock

"Pirmais, ko vajadzētu noskaidrot pirms turpmākās rīcības, vai šī informācija ir patiesa – varbūt tās patiešām ir tikai draudzīgas un koleģiālas attiecības ar sveiciena buču uz vaiga. Stāstot to draudzenei, būsi kļuvusi par tenku vāceli. Ja draudzene šo informāciju uzzina no citiem avotiem, tad paliec neitrāla un nestāsti, ka es jau to zināju. Ja tomēr esi nolēmusi stāstīt par vīra krāpšanu draudzenei, ņem vērā, ka negatīvā un skumju pilnā reakcija no draudzenes būs jāuzņem tieši tev. Svarīgi, kā informācija tiek pasniegta – pēc iespējas neitrālāk, nedodot padomus un nemācot, kā dzīvot tālāk," padomus sniedz Caturova.

"Ir cilvēki, kuri ar esošo informāciju dodas pie paša iespējamā krāpēja un dara zināmu, ka viņam pašam situācija ir jāatrisina. Iespējams, tādā veidā cilvēki domā, ka pārmāca otru un panāk kaut kādu rīcību no tā, kurš krāpj. Tāpat var gadīties uzzināt, ka patiesībā vīrs nekrāpj jūsu draudzeni un tas ir bijis pārpratums," uz pārdomām vedina Štāla.

Vai esam upuri tikai tad, kad to vēlamies?

Foto: Shutterstock

Daži viedokļi no 'Delfi' foruma vides

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!