Foto: Linda Lauva
Jau vairākus gadus Latvijā laulību iespējams reģistrēt ne vien dzimtsarakstu nodaļu svinīgajās telpās un baznīcās, bet arī ārpus tām – citā, pāra brīvi izraudzītā un piemērotā vietā. Pateicoties šai likuma sniegtajai brīvībai, pēdējos gados esam varējuši pieredzēt elpu aizraujošas un emocionāli piesātinātas laulību ceremonijas dažādās neierastās un oriģinālās vietās.

Nebūs taču melots apgalvojot, ka esam jau pieradināti pie domas par laulību ceremoniju šķūnī, mežā, parkā, siltumnīcā, lavandu laukos, botāniskajos dārzos, briežu dārzos, dažādās industriālās telpās, uz ēku jumtiem un kāpēc gan ne TV tornī?! Saņemot ielūgumu uz laulību ceremoniju, kas paredzēta uz salas upes vidū, mēs vairs nejautāsim, kāpēc tāda vietas izvēle, bet gan domāsim, kā tur nokļūt.

Kad viss neierastais kļuvis ierasts, ir pienācis laiks kam jaunam. Laulību ceremonija baznīcu drupās – aktuāls jaunatklājums pāriem, kas grasās precēties, un jauns pārbaudījums kāzu viesu izpratnei par ideālu laulību reģistrācijas vietu. Būsim pamanījuši, ka interesi par baznīcu drupām kā vietu, kur noslēgt savu laulību, atsevišķi pāri izrādīja jau pirms pāris gadiem, taču tieši pēdējā gada laikā vēlmi salaulāties šajās pamestajās svētvietās ir paudis rekordliels skaits pāru, padarot vecās drupas par pieprasītu un modernu laulību ceremoniju vietu.

Kur slēpjas šo vietu pievilcības fenomens?

Nav iespējams noliegt to cildeno pievilcību un varenību, ko sevī vēl aizvien glabā gadsimtiem senās, majestātiskās celtnes – baznīcas. Un, pat ja no agrākajām svētvietām līdz mūsdienām ir saglabājušies tikai mūri, svētuma un diženuma sajūta nekur nav pagaisusi.

Kāpēc pāri izvēlas laulāties baznīcu drupās? Kādu noteikti piesaista šo vietu vēsturiskā vērtība un saistība ar dzimtas vēsturi, citus – ideja par laulību ceremoniju svētvietā, bet ne tik formālā atmosfērā, kā tas būtu baznīcā. Vēl kādam pārim ir svarīgas kāzas ar dabas klātesamību – aizaugušas taciņas, apsūnojuši mūri, vēja svilpošana un viss plašais debesjums virs galvas – vai doma par jaunas elpas ienešanu vecajās drupās. Lai gan dažiem baznīcu drupas varētu asociēties vien ar pagājušo, zudušo dzīvi, noteikti būs arī tādi pāri, kuri jutīs, ka, apliecinot savu mīlestību šajā vietā, viņi to padara atkal svētu.

Zvārdes baznīcas drupas

Foto: Einārs Freimanis

Pagājušā gada vasarā kāzu fotogrāfs Einārs Freimanis Zvārdes baznīcas drupās iemūžināja Innas un Naura kāzu ceremoniju dabas, miera un mīlestības caurstrāvotās fotogrāfijās. Jautāts par šīs īpašās vietas pievilcību, Freimanis atzīst: "Ceremonijai baznīcas drupās ir savi plusi. Šādas ceremonijas notiek retāk, un man kā fotogrāfam priekšroka ir lietās, kuras ir kaut nedaudz ārpus ierastajiem kāzu standartiem (līdz tās kļūst par modes tendenci) un veido kāzu dienas unikalitāti.

No profesionālās puses raugoties, baznīcas drupās jūties mazāk ierobežots nekā baznīcā. Ir 360 grādu pieeja (baznīcās fotogrāfs ir ierobežots līdz altārim), var atrast vairāk interesantu leņķu vai meklēt interesantus kadrus no ārpuses, kas nebūtu iespējams baznīcā." Lielāka izpaušanās brīvība drupās esot ne vien fotogrāfam, bet arī dekoratoriem, kas jau tā savdabīgo ceremonijas vietu padara vēl izteiksmīgāku ar kāzu tematikai atbilstošām detaļām.

"Laulājoties baznīcu drupās, tiek apvienotas divas visbiežāk vēlamās jaunlaulāto prasības vienā, proti, ceremonija dabā ar Dieva un mācītāja svētību. Lai gan tās ir tikai drupas, tajās, tāpat kā baznīcā, ir sava veida svētuma un Dieva klātbūtnes sajūta, jo fakts, ka šeit ir bijusi baznīca, tomēr atstāj iespaidu uz mūsu apziņu," komentē Freimanis.

Salgales baznīcas drupas

Veckalsnavas luterāņu baznīca

Foto: Linda Lauva

Kad pirms diviem gadiem augustā Anete un Nauris draugu un tuvinieku klātbūtnē teica viens otram jāvārdu, viņi vēl nenojauta, ka kļūs par jaunas kāzu tendences radītājiem. Pēc pāra kāzām, kas tika iemūžinātas fantastiskās fotogrāfijās, pie Veckalsnavas baznīcas pat parādījusies neoficiāla pieteikšanās lapiņa, kurā pāri atzīmējuši savu izraudzīto datumu un laiku, lai salaulātos tieši šajā vietā.

Oficiālais ceļš, lai varētu laulību ceremoniju organizēt Veckalsnavas baznīcas drupās, gan nebūs sava kāzu datuma norādīšana šajā lapiņā; tas vedīs caur Madonas novada dzimtsarakstu nodaļu. Komentē šīs nodaļas vadītāja Vineta Lamberte: "Ja pāris vēlas laulāties Veckalsnavas baznīcas drupās, tad iesniegums vai izziņa par laulības noslēgšanai nepieciešamo dokumentu pārbaudi ir jāiesniedz Madonas novada dzimtsarakstu nodaļā un jāvienojas par ceremonijas laiku. Laulību Veckalsnavas baznīcas drupās var reģistrēt gan Madonas novada dzimtsarakstu nodaļas amatpersona, gan dažādu konfesiju mācītāji, kuriem ir atļauts slēgt laulību."

Doma par kāzu ceremoniju Veckalsnavas baznīcas drupās pie Anetes un Naura atnāca pati vismaz gadu pirms pašām kāzām un pat pirms bildinājuma. Anete atceras: "Naura dzimtas mājas atrodas netālu no Madonas, un kādā rudens dienā, braucot no Madonas uz Rīgu, Kalsnavā pa gabalu ieraudzīju aleju, kuras galā atrodas baznīcas drupas, un es, protams, gribēju tās apskatīt. Veckalsnavas baznīcas drupās valdīja miers, spīdēja saule un pārņēma patīkamas sajūtas. Atceros, ka pat Instagram ieliku bildi ar tekstu "Maģiski skaista vieta, lai solītu otram sevi uz mūžu! Pienākot mūsu dienai, nebija jautājumu par to, kur to pavadīt, jo baznīca tā līdz galam mūs neuzrunāja sava lieluma dēļ (mūsu kāzas bija mazas, savukārt Torņkalna baznīca – liela)."

Aneti un Nauri salaulāja viņu draudzes mācītājs, tomēr Anete zina stāstīt, ka ne visi uz to parakstās. Ja nolemts, ka laulību ceremonija notiks baznīcas drupās, tad vispirms būtu jānoskaidro, kam pieder šīs drupas (baznīcai vai kādam privātīpašniekam), obligāti jāsazinās un jāvienojas par iespēju laulāties, jāuzzina, kurš drupas sakops. Anete un Nauris paši bija pļāvuši zāli, un Naura būvētās trepes izmanto vēl daudzi citi pāri pēc viņiem. Domājot par to, lai kāzu dienā nebūtu nekādu nepatīkamu pārsteigumu, Anete iesaka pārliecināties par drošību un padomāt par laikapstākļiem, kas var būtiski ietekmēt pasākumu ārpus telpām, kā arī pabrīdināt par to savu viesus (jumts neuzradīsies un baznīcas aukstie mūri nesasildīs; ja paredzēts dzīvais pavadījums, tad jāpadomā arī par mūziķiem un viņu instrumentiem). Ziedu dekorācijas savai kāzu dienai Anete bija veidojusi pati, un viņa ir pārliecināta, ka, organizējot kāzu ceremoniju baznīcas drupās, ar dekorācijām pārspīlēt nevajadzētu, jo vieta ir skaista pati par sevi.
Pagājušā gada augustā šajā pašā vietā par vīru un sievu kļuva vēl kāds burvīgs pāris – Liene un Uģis. "Izlēmām laulāties baznīcas drupās, jo, lai arī esam abi kristīti un ticīgi, vistuvāk augstākiem spēkiem jūtamies tur, kur var sajust dabas varenību un spēku, nevis cilvēka roku. Lai gan bijām izbraukājuši daudzas lielākas un mazākas baznīcas un apsvēruši arī iespēju laulāties dabā, kad iegājām Veckalsnavas baznīcas drupās, sajutām gan augstāku spēku klātesamību, gan dabu un zemes spēku. No pirmā mirkļa jau spējām vizualizēt, cik skaisti būtu noturēt ceremoniju šeit un cik daudz svētības un spēka šī vieta varētu sniegt mūsu kopējam ceļam. Tā ir tik neaprakstāma sajūta, ko neviena cilvēka celta ēka nespēj dot, tikai debesis virs galvas!" sajūsmā par baznīcas drupu īpašo auru dalās Liene.

Lieni un Uģi salaulāja Kalsnavas apkaimes mācītājs Reinis Bikše. Atceroties laulību ceremoniju, Liene stāsta: "Sirsnīgāku, patiesāku un vienkāršāku (vārda skaistākajā nozīmē) ceremoniju nespēju iedomāties. Pateicoties baznīcas drupu specifikai, tikām cauri arī ar tādiem sīkumiem, kurus baznīcas klasiskajā izpratnē noteikti nevarētu izpildīt, piemēram, gredzenus nesa mūsu mini taksis, kuru saitītē veda viena no puķu meitenītēm. Man, savukārt, ļoti gribējās iet pa baznīcas drupu grīdu/zāli ar kailām pēdām, lai vienlaicīgi ar ārkārtīgi pacilājošo sajūtu saglabātu arī saikni ar zemi. Svarīgi sīkumi ir tie, kas sniedz lielu atbalstu īpašajā dienā arī pašai līgavai."

Jautāta par viesu reakciju uz to, ka laulību ceremonija notiks baznīcas drupās, Liene atklāj, ka viesi iepriekš nav zinājuši, kur ceremonija notiks, tāpēc viņu reakcijā neviltots pārsteigumsmijās ar apbrīnu un sajūsmu. "Iesēdinājām visus viesus autobusā un likām braukt no Rīgas gandrīz divas stundas. Sēdēšana autobusā ilgo laiku noteikti bija tā vērta, un komplimentus par neaizmirstamo ceremoniju dzirdam vēl arvien," atklāj Liene. Tomēr, lai arī cik sajūsmināti par ceremonijas vietas izvēli būtu bijuši viesi, Lienes un Uģa prieks par īpašo dienu un vietu bija vēl tūkstoškārt lielāks: "Mēs abi ar līgavaini, stāvot katrs savā baznīcas ejas galā pirms ceremonijas sākuma, domājām vienu domu – ka ir vēl skaistāk, nekā bijām spējuši jebkad iedomāties! Tā tiešām bija sapņu ceremonija, kuras dēļ es nespēju pārstāt birdināt aizkustinājuma asaras jau no pirmajiem soļiem, ejot pa baznīcas eju, un jūtu patiesums tajā mijās ar maģisku dabas un Dieva klātesamību. Par to es esmu pateicīga visiem iesaistītajiem," priekā par piedzīvotajiem mirkļiem savā kāzu dienā dalās Liene.

Runājot par ceremonijas organizatorisko pusi, Liene iesaka atstāt dekorāciju un noformēšanas lietas speciālistu ziņā. "Mēs izmantojām Fejas pakalpojumus (Baiba Prindule – Rence un viņas brīnišķīgā radošā komanda) visur, kas attiecās uz dekorācijām, ziediem un vizuālo noformējumu, un "Lotte's Papery" papīrlietas (ielūgumus, ceremonijas programmas, dāvanas viesiem). Tā kā šī vieta pati par sevi ir ļoti skaista, tad, atstājot dekorēšanas jautājumus profesionāļu ziņā, izdevās izcelt drupu īpašo gaisotni, nevis to sabojāt ar neiederīgām dekorācijām," savā pieredzē dalās Liene.

Domājot par praktiskām lietām, ar kurām nācies saskarties, organizējot kāzas Veckalsnavas baznīcas drupās, Liene iesaka:

  • tā kā nav oficiālas kancelejas, kas organizētu drupu plānu, kāds pāris bija pielicis "laulību kalendāru" pie baznīcas ieejas, lai tīri nejaušības dēļ nesakristu vairākas ceremonijas vienā dienā. Un labi, ka tā, jo nākamajā dienā aiz mums laulājās cits pāris (kaut gan kopā bijām tikai četri pāri pa visu vasaru)​ oficiālā puse daudz neatšķīrās no kāzu organizēšanas baznīcā – vajadzēja laulību atļauju no dzimtsarakstu nodaļas un iepriekšēju saskaņojumu ar mācītāju;
  • jāņem vērā, ka pašiem ir jānopļauj zāle, jāpārliecinās, vai nav gruži/koku zari utml., kā arī, protams, viss aiz sevis jānovāc, neatstājot atkritumus;
  • jādomā, vai viesi sēdēs (jāatved krēsli);
  • jāparedz, kā rīkoties lietus gadījumā (visu dienu pirms mūsu kāzām lija, līdz ar to katram pārim tika izsniegts lietus mētelis vai caurspīdīgs lietussargs);
  • jāpadomā, vai viesiem nebūs auksti (jāpabrīdina par piemērotu apģērbu);
  • ​ja viesi ir jāsūta uz tālāku Latvijas nostūri un kāzu svinību daļa plānota citur, es ieteiktu parūpēties, lai viesi justos ērti (piemēram, noīrējiet visiem autobusu) un lai viņiem nenāktos pa ceļam garlaikoties (kopā ar vakara vadītāju sagatavojiet viesiem izklaides programmu). Mēs arī atļāvāmies nelielu greznību un sagatavojām katram viesim paciņas ceļam, kur iekšā bija gan šampanieša pudele un viegla uzkoda, gan arī mīklas un spēles ar mūsu kāzu tematiku. Tāpat viesiem organizējām komandu sacensības, ņemot vērā autobusa ierobežotās telpas iespējas.

Laulāšana baznīcu drupās: kurš to veic?

Foto: Shutterstock

Kad pāri mūs iedvesmojuši ar saviem pieredzes stāstiem par laulāšanos baznīcu drupās un šķiet, ka zinām teju visu, tad mieru tomēr vēl nedod kāds jautājums, proti, kurš mūs var salaulāt baznīcu drupās? Vai laulību baznīcu drupās reģistrē tikai mācītājs, vai arī to var darīt dzimtsarakstu nodaļas pārstāvis?

Izrādās, iepriekš pieminētajās Veckalsnavas baznīcas drupās laulību var reģistrēt gan mācītājs, gan dzimtsarakstu nodaļas pārstāvis; arī Salgales baznīcas drupās līdz šā gada pavasarim bija šāda iespēja. Taču ir arī tādas baznīcu drupas, kur pārus laulā vienīgi mācītāji, piemēram, Zvārdes baznīcas drupu gadījumā. Saldus novada Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Silvija Jakševica skaidro:

Lai noskaidrotu, kurš ir tiesīgs reģistrēt laulību baznīcu drupās – vai tās ir īpašumtiesības vai baznīcas noteikumi – vēršamies pēc padoma pie LELB Garīgā personāla un Draudžu lietu daļas vadītāja, prāvesta Dzintara Laugaļa, kurš kalpo Ikšķiles draudzē.

Pēc LELB pārstāvja vārdiem Latvijā ir diezgan daudz baznīcu drupu, kuras ir sakoptas tā, lai tajās būtu iespējams laulāties, un ir diezgan daudz gribētāju to izmantot.

"Kristīgas laulības pēc garīgās būtības ir laulības Dieva priekšā un Dieva ieaicināšana jaunā pāra turpmākajā dzīvē. Tas arī tiek atveidots, iekārtojot laulību vietu. Saskaņā ar LELB kārtību, kādā tiek reģistrētas laulības, šādas laulības baznīcas drupās tiek reģistrētas tajā draudzē, kuras teritorijā atrodas šīs baznīcas drupas. Laulāt drīkst arī cits mācītājs, iepriekš saskaņojot to ar vietējo draudzes mācītāju," informē prāvests Dzintars Laugalis.

Jautāts par to, vai baznīcas drupās laulāt vajadzētu vienīgi mācītājiem, LELB pārstāvis skaidro: "Pēc mūsu baznīcas kārtības ir tā, ka baznīcā vai sakrālai kalpošanai svētītās vietās publiskas darbības veic tikai tie, kuriem baznīca ir devusi šādas tiesības. Baznīca, kas atrodas drupās, pēc būtības tiek uzskatīta par baznīcu. Ja tās ir dievnama drupas, kurās jau sen nenotiek lūgšanas un dievkalpošana un tās netiek izmantotas sakrālai darbībai, tad ir grūtāk atbildēt vispārīgi, jo katra situācija ir individuāla. Vislabāk tādā gadījumā ir vērsties pie attiecīgā dievnama pārvaldītāja."

Pirms laulību organizēšanas kādas baznīcas drupās vislabāk būtu noskaidrot šo drupu īpašuma piederību vietējā pašvaldībā. Ne vienmēr drupas pieder baznīcai, taču ja tās pieder baznīcai un vietējai draudzei, tad ir jāsazinās ar draudzes mācītāju, kurš varēs atbildēt uz pāri interesējošiem jautājumiem. Dzintars Laugalis gan norāda: "Parasti jau mūsu mācītāji vēlas dzirdēt motivāciju, kādēļ pāris vēlas laulāties baznīcas drupās, nevis baznīcā, kas darbojas. Mēs baznīcā diezgan daudz domājam simbolu valodā, tādēļ jaunas laulības un ģimenes dibināšanā nevajadzētu to darīt drupās, kas izsaka sabrukumu. Ja nu vienīgi šīs drupas ir skaisti sakoptas un iekārtotas jaunam sākumam – no sabrukuma uz celsmi…"

Svētā Meinarda baznīcas drupas Daugavas vidū

Laugalis pats kalpo Ikšķilē, kur atrodas Latvijā senākās baznīcas Svētā Meinarda baznīcas drupas Daugavas vidū uz salas. Šī sala atrodas Ikšķiles novada īpašumā, kas ir nodots ilggadējā bezmaksas nomā Romas Katoļu baznīcai, kura pārvalda un uztur kārtībā šo salu un senās baznīcas drupas. Sala ir lieliski iekārtota, tur atrodas akmens altāris, kas ir īpaši svētīts dažādai dievkalpošanai, un ir liels krusts. Vietējais katoļu dekāns Konstantīns Bojārs ir atbildīgs par visām darbībām, kas tur notiek, un viss ir jāsaskaņo ar viņu. Starp katoļiem un luterāņiem ir sadarbība, ka pēc iepriekšējas vienošanās šajās baznīcas drupās ir iespējams noturēt laulības, kristības vai cita veida svētdarbības, un tas arī katru gadu tiekot darīts.

Ņemot vērā iegūto informāciju secinām, ka kārtību, kādā tiek reģistrētas laulības baznīcu drupās, būtiski ietekmē īpašumtiesības, kā arī tas, vai konkrētās drupas tiek vai netiek uzskatītas kā piemērotas svētdarbībām, tostarp laulību ceremonijai. Attiecībā uz visām baznīcu drupām nav iespējams piemērot vienādus nosacījumus, tāpēc gadījumos, kad pāris savai laulību ceremonai ir noskatījis kādas konkrētas baznīcas drupas, iesakām:
  • Vispirms vērsties vietējā pašvaldībā, lai noskaidrotu, vai drupas pieder pašvaldībai vai arī tas ir baznīcas īpašums.
  • Ja drupas pieder baznīcai, sazināties ar vietējo draudzes mācītāju, lai pārrunātu iespējas salaulāties drupās un vienotos par to, kas veiks laulību reģistrāciju (vietējais mācītājs vai cits mācītājs pēc jūsu izvēles). Visbeidzot, doties uz attiecīgā novada dzimtsarakstu nodaļu, lai iesniegtu iesniegumu par laulības noslēgšanu.
  • Ja drupas pieder pašvaldībai, vērsties dzimtsarakstu nodaļā, lai pārrunātu iespējas salaulāties drupās, vienotos par to, kas veiks laulību reģistrāciju (mācītājs vai dzimtsarakstu nodaļas pārstāvis) un iesniegtu iesniegumu par laulības noslēgšanu.

Baznīcu drupas Latvijā: kur un kādas?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!