Foto: Shutterstock
Atrast īstus draugus un uzticamas personas ir diezgan grūti. Uzticības iemantošana nav sevišķi ātrs process. Tomēr, kā izrādās, ir daži veidi, kas palīdzēs šo procesu nedaudz ātrāk iekustināt. Sakarības palīdzēja atminēties "Reader's Digest".

Sveiks/a, tu šodien izskaties lieliski

Kad satiec cilvēku, neesi garlaicīga, kārtējo reizi ieraduma pēc vienkārši neapvaicājies, kā viņam sokas, bet esi nedaudz radošāka. Izsaki komplimentu un uzslavē viņa izskatu. Vienalga, vai tas būtu darba kolēģis vai satikts draugs uz ielas.

Tāpat arī tad, ja sastaptā cilvēka lūpu kaktiņi šajā dienā nevēsta par neizmērojamu laimi, viņš šķiet nedaudz sašļucis un ne tajā labākajā izskatā – mazie, baltie meli taču nevienam nekaitēs. Grāmatas "Trust Factor: The Science of Creating High Performance Companies" autors Pols Zaks uzsver, ka, lai arī tas tik un tā ir diezgan virspusējs sarunas iesākums, tas tomēr pamudinās uz nopietnāku un padziļinātāku sarunu, jo veido emocionālo saikni.

Jā, es saprotu, bet ...

Foto: Shutterstock
Izrādās, ka pat viss saspīlētākās situācijās iespējams iemantot uzticību. Piemēram, kad ar kādu strīdies, uzreiz neklūpi otram krāgā, ja tavs viedoklis nesakrīt.

Esi nedaudz iecietīgāka un saproti, ka ikvienam var būt savas domas par konkrēto tēmu. Ja absolūti nepiekrīti, ko saka otrs, iesāc savu pretargumentu ar, piemēram, "es novērtēju tavu viedokli", "es saprotu, ko tu centies pateikt." Tā sarunu biedrs sapratīs, ka tu viņā vispār klausies. Ja vispirms novērtēsi runātāja sacīto, viņš tevi uztvers daudz pozitīvāk, jo nejutīsies pārmērīgi kritizēts.

Es domāju, ka ...

Foto: Shutterstock
Un tomēr, kad esi uzklausījusi sarunu biedra viedokli, bet īsti nepiekrīti viņa viedoklim, tev ir visas tiesībās izpaust savas domas. Vien, ja vēlies iemantot viņa uzticību, vērts būt nedaudz iecietīgākai, iejūtīgākai pret viņu.

Sāc savu argumentu ar "es uzskatu", "manuprāt", "pēc manām domām". Centies neizklausīties pārāk kategoriska, pilnībā noniecinot otra viedokli. Pateici kaut ko nevietā? Iepazīsties ar pāris veidiem, kā ar veselu ādu izķepuroties no neveiklām situācijām.

Kā tu domā?

Foto: Shutterstock
Ja ar kādu sarunājies, laba taktika, lai iemantotu otra uzticību – ļauj viņiem runāt. Un ne tikai runāt par jebko, kas viņiem ienāk prātā, bet apjautājies viņa viedokli kādā tev nozīmīgā jautājumā.
Pajautā padomu par pilošo krānu virtuvē, uzjautā kaut ko savam priekšniekam, kas, starp citu, pamazām ļaus tev kļūt par darba devēja mīlulīti. Tas otram cilvēkam liks justies daudz gudrākam. Viņš sajutīsies, ka viņa viedoklis tev ir svarīgs un tu uzskati, ka viņš ir gana kompetents, lai atbildētu uz šādu jautājumu.

Atgādinājums – svarīgi ir pateikties par padomu. Piebilsti, ka izmēģināsi praksē šo viņa ieteikumu – tas liks viņam justies vēl labāk.

Piedod

Foto: Shutterstock

Man šķiet, ka tu pazīsti ...

Foto: Shutterstock
Ja cilvēks ir līdzīgs mums – viņš izmanto saprotamus vārdus, viņš spēj jokot gluži kā tu, jums ir kopīgas intereses, visticamāk, tev viņš patiks daudz vairāk nekā cilvēks, kurš ir pilnīgs pretstats tev un jūs nevarat atrast jebkādu kopīgu valodu.

Jau iepriekšminētais Pols Zaks apgalvo, ka tieši kopīgs draugs var būt kā trumpis – tas liecina, ka jums ir kas kopīgs pat tad, ja vēl neesat iepazinušies. Ja sarunā minētais cilvēks otram būs tuvs draugs, protams, viņš uzreiz iedomāsies, ka arī jaunajam draugam jābūt samērā "normālam".
"Atrodot kopīgu draugu vai tieši pretēji – kopīgas antipātijas, ir daudz vieglāk veidot saikni. Ja tu esi viens no mums, es tev varu uzticēties," sakarību min Zaks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!