Foto: PantherMedia/Scanpix
Izrādās, ka jau sena romiešu leģenda vēsta: kāzās ir nepieciešamas desmit līgavas māsas, ģērbtas vienādās drēbēs, lai samulsinātu ļaunos garus un aizviltu tos prom no līgavas. Ir liels gods tikt izvēlētai par vienu no līgavas māsām un, gatavojoties lielajai dienai, tu noteikti piedzīvosi daudz fantastisku brīžu, tomēr spožajai medaļai ir arī sava tumšā puse. Uz taviem pleciem gulsies virkne svarīgu pienākumu un nāksies piedzīvot dažādas neērtības, līdz smagais sagatavošanās darbs noslēgsies ar kāzu dienas šampanieša salūtu. Bet līdz tam tev būs jācenšas neiekulties finansiālā haosā vai citās dramatiskās situācijās. Lūk, daži noderīgi padomi no ārzemju preses izdevumiem, kas ļaus atrisināt kāzu organizēšanas laikā radušās neveiklās situācijas.

Esi spiesta iztērēt teju visus savus ietaupījumus, lai iegādātos nesamērīgi dārgu līgavas māsas kleitu un kurpes, ko visdrīzāk ģērbsi tikai vienu reizi mūžā.

Risinājums: Informē līgavu par savu finansiālo stāvokli un paskaidro, kāda ir maksimāla summa, kādu vari atļauties tērēt līgavas māsas tērpa iegādei. Nebaidies izteikt savu viedokli, jo, ļoti iespējams, ka vēlāk tev nāksies nožēlot savu klusēšanu. Īpaši, ja pēc kāzām atklāsies, ka arī pārējām līgavas māsām tērpi šķituši pārāk dārgi, bet trūcis drosmes to atzīt. Ja tu no līgavas saņem zaļo gaismu kleitas maiņai, nevilcinies un ātri sameklē vairākus alternatīvus variantus, lai līgava nekļūtu nervoza par to, ka process kavē viņas dārgo laiku.

Līgava iecerējusi tavai gaumei neatbilstošu līgavas māsu matu sakārtojumu, aksesuārus.

Risinājums: Visprātīgāk būtu, ja jūs ar pārējām līgavas māsām vienotos, kas ir principi, ko nevēlaties pārkāpt. Pat, ja līgava vēlas, lai jums ir vienota stila milzīgi, bezgaumīgi auskari vai uzstāj, ka gaišmatēm uz laiku jānokrāso tumši mati vai jāvelk parūka, jo viņa vēlas būt vienīgā blondīne fotogrāfijās, jums nav pienākums visam piekrist.

Jāpalīdz segt vecmeitu ballītes izdevumus, bet summa nav tev pa kabatai.

Risinājums: Nesūdzies par ballītes dārdzību pārējām līgavas māsām – agri vai vēlu tas nonāks līdz līgavas ausīm. Labāk aprunājies ar vedējmāti zem četrām acīm un piedāvā risinājumus, kas varētu samazināt pasākuma izmaksas. Iespējams, jūs varat vienoties, ka tu vari nemaksāt, bet sniegt savu ieguldījumu ballītes organizēšanā izgatavojot ielūgumus, izplānojot scenāriju vai pagatavojot gardu torti. Pārējās līgavas māsas noteikti neiebildīs, jo, kamēr tu apdarīsi praktiskos darbiņus, viņas varēs vairākas nedēļas nogales nodarboties ar savām lietām

Pārējās līgavas māsas ļoti vēlas dārgu izbraucienu/vecmeitu ballīti, bet tas neatbilst tavam šī brīža noskaņojumam. 

Risinājums: Ja līgava vēlas nosvinēt vecmeitu balli, dodoties izbraucienā, nav vērts krist panikā. Brīdi padomājot, vienmēr ir iespējams atrast izdevīgus piedāvājumus. Iespējams, kādiem taviem paziņām pieder viesu māja, kuru iespējams rezervēt par draudzīgu cenu vai kuponu akcijā iegādāties numuriņus jaukā viesnīcā.

Līgava un pārējās līgavas māsas lūdz tavu viedokli tik bieži, ka vairs nezini, kā tikt galā ar neskaitāmajām īsziņām un e-pastiem.

Risinājums: Atgādini sev, ka šādai situācijai ir arī savi plusi, jo tu vari kontrolēt situāciju, kamēr pārējām līgavas māsām bez ierunām jāizpilda dotie uzdevumi. Ja tomēr jūti, ka netiec galā ar atbildības nastu, noorganizē sapulci (izmatojot mūsdienu tehnoloģijas, vari skaipā izveidot sarunu grupu), kuras laikā godīgi sadaliet veicamos pienākumus.

Jūties atstumta no kāzu plānošanas procesa.

Risinājums: Tam varētu būt vairāki iemesli, un tev nevajag tos uztvert personiski. Iespējams, ka vedējmāte vēlās darīt visu pēc sava prāta, vai varbūt līgava ir iedevusi viņai detalizētu sarakstu ar savām vēlmēm un līgavas māsu idejām gluži vienkārši vairs nav vietas līgavas ieplānotajā scenārijā. Ja vēlies ņemt aktīvu dalību kāzu rīkošanā, gluži vienkārši piedāvā savu palīdzību, piesakoties veikt konkrētus uzdevumus. Ja saņem atteikumu, tad samierinies, ka vedējmāte visu grib darīt pati un vienkārši gaidi lielo notikumu.

Jūties kā "baltais zvirbulis", jo tev ir grūti iejusties pārējo līgavas māsu kompānijā.

Risinājums: Aprunājies ar līgavu par to, kā tu varētu piedalīties kāzu organizēšanā, neizejot ārpus savas komforta zonas. Piemēram, ja esi līgavaiņa radiniece un ētisku apsvērumu pēc nevēlies apmeklēt vecmeitu ballīti tāpēc, ka tur būs striptīzdejotājs, ierosini, ka vispirms līgava tiks aizvesta pusdienās, kurās piedalīties tev nav nekādu iebildumu.

Līgavai ir viens redzējums par kāzu procesu, vedējmātei pavisam cits un tu esi šim konfliktam pa vidu.

Risinājums: Tev ir galvenokārt ir jābūt lojālai pret līgavu. Ja vedējmāte ir ieplānojusi kaut ko organizēt, neņemot vērā līgavas vēlmes, dziļi ievelc elpu, esi mierīga un pacenties vedējmātei izskaidrot līgavas vēlmes un to, ka tā tomēr ir viņas lielā diena, kura jūs pildāt tikai otrā plāna lomas.
Nesūdzies līgavai par vedējmātes izdarībām, ja vien viņa tiešām nešauj pār strīpu, piemēram, zvanot ēdināšanas uzņēmumam un mainot līgavas apstiprināto ēdienkarti.

Līgava ir tik ļoti aizņemta ar kāzu rīkošanu, ka runā tikai par savām problēmām, pat nepainteresējoties, kā tev klājas. 

Risinājums: Samierinies ar faktu, ka kāzu rīkošanas procesā, līgava domā par gaidāmo notikumu 99,9% no visa sava laika un vairumā gadījumu viņa pati to nemaz neapzinās. Ja jūties nesaprasta, aprunājies ar draudzeni un pasaki, ka tev pietrūkst jūsu kopīgo sarunu. Viņa noteikti tevi sapratīs un atradīs laiku, lai uzrīkotu meiteņu vakaru, kura laikā vārdiņš "kāzas" būs tabu.

Līgavai ir lielas problēmas ar lēmumu pieņemšanu, turklāt līdz kāzām palicis pavisam maz laika.

Risinājums: Tev jāpatur prātā, ka kāzas ir viens no svarīgākajiem notikumiem katras sievietes dzīvē. Līgava noteikti ir apjukusi, jo ir jāizdara ļoti daudz izvēļu un viņa nevēlas kļūdīties, pieņemot lēmumus, ko vēlāk varētu nākties nožēlot. Laipni atgādini viņai, ka vedēji nevar sākt pildīt savus pienākumus, ja līgava nav izlēmusi svarīgus jautājumus. Palīdzi sastādīt sarakstu ar lietām, ko viņa pilnīgi noteikti nevēlas savās kāzās. Piemēram, ja izvēlaties rotājumus, līgava var atzīmēt, ka noteikti nevēlas pelēcīgu, vai gluži otrādi – pārāk košu krāsu gammu. Tas viņai sniegs padarīta darba sajūtu, un palīdzēs saprast, ar ko sākt plānošanas procesu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!